ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα μπει στη Ράφα είτε υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους, είτε όχι

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα μπει στη Ράφα είτε υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους, είτε όχι

Το Ισραήλ θα μπει στη Ράφα είτε υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους είτε όχι, λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου

Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η ιδέα ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο πριν πετύχουμε όλους τους στόχους του είναι εκτός συζήτησης», δήλωσε ο Νετανιάχου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ο Νετανιάχου έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους οικογενειών ομήρων «Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξαφανίσουμε όλα τα τάγματα της Χαμάς εκεί – με ή χωρίς συμφωνία, για να πετύχουμε την ολοκληρωτική νίκη» πρόσθεσε.

Οι Times of Israel τέλος αναφέρουν ότι ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος του είπε ότι το Ισραήλ δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μέχρι να λάβει απάντηση από τη Χαμάς για την τελευταία πρόταση. Αναφέρει τον αξιωματούχο να λέει «Θα περιμένουμε απαντήσεις το βράδυ της Τετάρτης και μετά θα αποφασίσουμε»

Οι εκπρόσωποι των παλαιστινιακών ομάδων Χαμάς και Φατάχ εν τω μεταξύ σημείωσαν «ενθαρρυντική πρόοδο» στις πρόσφατες συνομιλίες στην κινεζική πρωτεύουσα για την προώθηση της συμφιλίωσής τους, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το AP έγραψε ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Lin Jian είπε ότι οι δύο ομάδες προσκλήθηκαν από την Κίνα και «προσφάτως ήρθαν στο Πεκίνο για να έχουν έναν σε βάθος και ειλικρινή διάλογο για την προώθηση της παλαιστινιακής συμφιλίωσης».

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία διαλόγου ώστε να επιτευχθεί η παλαιστινιακή αλληλεγγύη και ενότητα εγκαίρως. Εκτίμησαν ιδιαίτερα τη σταθερή υποστήριξη της Κίνας για τη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού για την αποκατάσταση των νόμιμων εθνικών του δικαιωμάτων, ευχαρίστησαν την κινεζική πλευρά για τις προσπάθειές της να βοηθήσει στην ενίσχυση της παλαιστινιακής εσωτερικής ενότητας και κατέληξαν σε συμφωνία για ιδέες για μελλοντικό διάλογο» τόνισε.

Η κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 έδωσε τέλος σε μια σύντομη κυβέρνηση ενότητας μεταξύ των δύο ομάδων. Η Κίνα αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος τον Νοέμβριο του 1988.