Επιστημονική μελέτη: Γιατί τα κοκόρια που λαλούν είναι ενοχλητικά

Επιστήμονες προσδιόρισαν το μέγεθος της...ηχορύπανσης 
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
3'

Πάσχα στο χωριό ορίζει το παραδοσιακό έθιμο και η επαρχία αναμένεται να αναγεννηθεί για λίγες μέρες, ωστόσο οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων που θα επιστρέψουν στα...πάτρια έχουν και τα παράπονά τους.

Το λάλημα ενός κόκορα μπορεί να καταστεί ενοχλητικό και κατ΄επέκτασιν διχαστικό. Ωστόσο οι ειδικοί ερευνητές έχουν τώρα αναπτύξει ένα αντικειμενικό μέτρο για τον προσδιορισμό της ενόχλησης αυτής.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης διεξήγαγαν μια μελέτη για να διερευνήσουν γιατί το λάλημα ενός κόκορα μπορεί να εκληφθεί ως ανησυχητικό.

Τι αναφέρει ειδικός επιστήμονας

Ο μουσικολόγος καθηγητής Christoph Reuter εργάζεται για τους ενοχλητικούς θορύβους εκεί εδώ και πολύ καιρό. «Υπάρχει ένα εύρος συχνοτήτων μεταξύ δύο έως τεσσάρων kilohertz και αυτό είναι το εύρος στο οποίο ακούμε ιδιαίτερα καλά», εξηγεί ο Reuter. «Και όταν οι ήχοι έχουν μεγάλη αναλογία σε αυτόν τον τομέα, συχνά τους αντιλαμβανόμαστε ως πολύ ενοχλητικούς». Παρόμοιο αποτέλεσμα έχουν και οι θόρυβοι του τριξίματος ή το κλάμα των μωρών, αναφέρει το ZDF.

Εκτός από το εύρος συχνοτήτων, σημαντικό ρόλο παίζει και η χροιά. Εάν ένας θόρυβος είναι ιδιαίτερα σκληρός, ενεργοποιείται μια συγκεκριμένη περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο που ονομάζεται αμυγδαλή. Αυτό μας θέτει σε εγρήγορση και μπορεί ακόμη και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας μακροπρόθεσμα.

Βρέθηκε αντικειμενικό μέτρο ενόχλησης

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ταξινόμησαν τους διαφορετικούς ήχους κόκορα με βάση τα χαρακτηριστικά τους και στη συνέχεια έβαλαν 51 άτομα να αξιολογήσουν την ενόχλησή τους.

Αυτό οδήγησε σε μια επιστημονική μήτρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον ακριβή προσδιορισμό του πόσο ενοχλητική είναι μια κραυγή και για να παρέχει το πιο αντικειμενικό μέτρο.

Η ηλικία των ερωτηθέντων έπαιξε ρόλο. Οι ηλικιωμένοι γενικά θεωρούσαν περισσότερο ότι το λάλημα των πετεινών ήταν δυσάρεστο. Γενικά, ένα ισχυρό αίσθημα αποστροφής σχετίζεται κυρίως με την τραχύτητα της κραυγής και το υψηλό φασματικό ενεργειακό περιεχόμενο στα 4.000 Hertz.

Η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στη δικαστική απόφαση για την ηχορύπανση

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αναμένεται να προσφέρουν στοχευμένη βοήθεια σε άλλους τομείς. Τα κοκόρια που λαούν είναι ένα τακτικό σημείο διαμάχης στις συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων. Μέχρι τώρα, οι αποφάσεις στο δικαστήριο λαμβάνονταν κυρίως με βάση το επίπεδο θορύβου του κόκορα. Σύμφωνα με την Ενότητα 3 Παράγραφος 2 του Νόμου για τον Έλεγχο των Εισαγωγών, τα ζώα πρέπει να διατηρούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν μόνο ελάχιστο θόρυβο στους κατοίκους, αναφέρει το γερμανικό zdf.

Επομένως, ο θόρυβος δεν εξαρτάται μόνο από το επίπεδο έντασης, αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες και πλέον έχουμε πραγματικά ένα αντικειμενικό μέτρο.

Σχετικές ειδήσεις