ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καταλυτική η επέμβαση της αστυνομίας – «Διαλύθηκε» ο καταυλισμός φιλοπαλαιστινίων φοιτητών

ΗΠΑ: Καταλυτική η επέμβαση της αστυνομίας – «Διαλύθηκε» ο καταυλισμός φιλοπαλαιστινίων φοιτητών
AP

Οι αστυνομικοί διέλυσαν μεθοδικά τις ξύλινες παλέτες και τις πλάκες κοντραπλακέ ενός οδοφράγματος γύρω από τον καταυλισμό και έλυσαν τα αντίσκηνα

Η αστυνομία άρχισε σήμερα να διαλύει έναν καταυλισμό που είχαν στήσει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) φοιτητές υπέρ των Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε κάνει χθες σε πολλές άλλες πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σημειώθηκαν προσαγωγές.

Σήμερα πριν από την αυγή, οι δυνάμεις της τάξης, με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, έλαβαν θέση απέναντι από τους φοιτητές που έφεραν ομπρέλες ή λευκά κράνη σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο στο σημείο.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές προσήχθησαν ένας προς έναν και τους πέρασαν χειροπέδες. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί διέλυσαν μεθοδικά τις ξύλινες παλέτες και τις πλάκες κοντραπλακέ ενός οδοφράγματος γύρω από τον καταυλισμό και έλυσαν τα αντίσκηνα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη στην πανεπιστημιούπολη όταν αντιδιαδηλωτές, πολλοί από αυτούς με καλυμμένα τα πρόσωπα, επιτέθηκαν στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό.

Οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να στήσουν ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα γύρω από καταυλισμό. Διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές συγκρούστηκαν στη συνέχεια με ξύλα και λοστούς ενώ εκτοξεύθηκαν βόμβες μολότοφ.

Ο Γκράιμ Μπλερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο UCLA, έκανε λόγο για μια "εν πολλοίς ανώφελη" κρίση.

"Το πανεπιστήμιο και οι αρχές είχαν την ευκαιρία μιας αποκλιμάκωσης. Έστειλαν την αστυνομία πολύ καθυστερημένα εναντίον των εξτρεμιστών την περασμένη νύχτα (οι αντιδιαδηλωτές είχαν ήδη επιτεθεί στον καταυλισμό των φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων) και τώρα επιτίθενται σε φοιτητές που συμμετέχουν σε μια ειρηνική διαδήλωση", λέει στο AFP.

Ο πρόεδρος του UCLA Τζιν Ντ. Μπλοκ είχε προειδοποιήσει πριν από τη βία για την παρουσία ανθρώπων που δεν ανήκαν στην πανεπιστημιούπολη. Τα επεισόδια "προκάλεσαν, ιδιαίτερα στους Εβραίους φοιτητές μας, βαθιά ανησυχία και φόβο", πρόσθεσε.

Την Κυριακή, φιλοπαλαιστίνιοι και φιλοϊσραηλινοί ακτιβιστές, υποστηριζόμενοι από πολλούς διαδηλωτές που είχαν έρθει απέξω, είχαν έρθει στα χέρια, με συμπλοκές και βρισιές.

Διαλυμένοι καταυλισμοί

Στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, η αστυνομία επενέβη την Τετάρτη προκειμένου να εκκενώσει έναν καταυλισμό διαδηλωτών και, σύμφωνα με το ίδρυμα αυτό, προσήγαγε τουλάχιστον 17 άτομα για "εγκληματική εισβολή".

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν προσαγάγει την ίδια ημέρα πολλά άτομα στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης και διέλυσαν έναν καταυλισμό που είχε στηθεί το πρωί στην πανεπιστημιούπολη, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Την Τετάρτη επίσης, περίπου 300 άτομα προσήχθησαν στη Νέα Υόρκη σε δύο πανεπιστημιακά κτίρια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι αστυνομικοί είχαν απομακρύνει διά της βίας διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων που είχαν οχυρωθεί σε ένα κτήριο του περίφημου Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Μανχάταν, επίκεντρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας.

Οι δυνάμεις της τάξης "συνέλαβαν ανθρώπους στην τύχη (...) πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν ώστε χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο", ανέφερε ένας συνασπισμός φοιτητικών ομάδων του Κολούμπια που υποστηρίζουν τους Παλαιστινίου σε ανάρτηση στο Instagram.

"Λυπάμαι που φθάσαμε εδώ", δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος του πανεπιστημίου Μινούς Σαφάκ.

Οι διαδηλωτές αγωνίζονται για "έναν σημαντικό σκοπό" αλλά οι πρόσφατες "πράξεις καταστροφής" στις οποίες επιδόθηκαν "φοιτητές και εξωσχολικοί" οδήγησαν στην καταφυγή στις δυνάμεις της τάξης", εξήγησε, καταγγέλλοντας "τα αντισημιτικά λόγια" που ακούστηκαν στη διάρκεια αυτών των συγκεντρώσεων.

Άλλοι καταυλισμοί διαλύθηκαν επίσης την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσκόν και στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον στις νοτιοδυτικές και βόρειες ΗΠΑ, αντίστοιχα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ο Μπάιντεν "πρέπει να μιλήσει"

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι ενέργειες υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, από την Καλιφόρνια μέχρι τα μεγάλα πανεπιστήμια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, φέρνοντας στον νου τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Οι φοιτητές καλούν τα πανεπιστήμιά τους να διακόψουν τις γέφυρες με χορηγούς ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και καταγγέλλουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ.

Αντίθετα με άλλα πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Μπράουν στην Πολιτεία Ρόουντ Άιλαντ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους διαδηλωτές. Αυτή προβλέπει τη διάλυση του καταυλισμού τους με αντάλλαγμα μια ψηφοφορία στο πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο για μια ενδεχόμενη αποεπένδυση "'εταιριών που καθιστούν πιθανή και επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα'".

Οι εικόνες αστυνομικών με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που επεμβαίνουν στις πανεπιστημιουπόλεις έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές σε μια πολωμένη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την Τετάρτη ένα "μικρό ποσοστό φοιτητών που προκάλεσε την αναταραχή".

Στη διάρκεια μιας συνάντησης την Τετάρτη στο Ουισκόνσιν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως η "Νέα Υόρκη ήταν μια πολιτεία υπό πολιορκία την προηγούμενη νύχτα". Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν "πρέπει να δώσει εξηγήσεις", υποστήριξε.