Άκρως απόρρητο: Μαχητικά αεροσκάφη με τεχνητή νοημοσύνη -Αλλάζουν οι όροι και η μορφή του πολέμου
Με τον μεσημεριανό ήλιο να καίει, ένα πειραματικό πορτοκαλί και λευκό μαχητικό αεροσκάφος F-16 εκτοξεύτηκε με τον γνωστό βρυχηθμό που αποτελεί σήμα κατατεθέν της αμερικανικής αεροπορικής ισχύος. Αλλά η αερομαχία που ακολούθησε δεν έμοιαζε με καμία άλλη: Αυτό το F-16 ελεγχόταν από τεχνητή νοημοσύνη και όχι από ανθρώπινο πιλότο. Και στο μπροστινό κάθισμα καθόταν ο υπουργός Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ.
Η τεχνητή νοημοσύνη σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες προόδους στη στρατιωτική αεροπορία από την εισαγωγή της τεχνολογίας stealth στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και η Πολεμική Αεροπορία έχει σκύψει πάνω της. Παρόλο που η τεχνολογία δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, η υπηρεσία σχεδιάζει έναν στόλο από περισσότερα από 1.000 μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη με δυνατότητα Τεχνητής Νοημοσύνης, με τα πρώτα από αυτά να λειτουργούν έως το 2028.
Η αερομαχία έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση Edwards, μια τεράστια εγκατάσταση στην έρημο, όπου ο Chuck Yeager έσπασε την ταχύτητα του ήχου και ο στρατός εξέθρεψε τις πιο μυστικές αεροδιαστημικές εξελίξεις του. Μέσα σε διαβαθμισμένους προσομοιωτές και κτήρια με στρώματα θωράκισης από την παρακολούθηση, μια νέα γενιά δοκιμαστικών πιλότων εκπαιδεύει πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης για να πετάξουν σε πόλεμο. Ο Κένταλ ταξίδεψε εδώ για να δει την ΤΝ να πετάει σε πραγματικό χρόνο και να κάνει μια δημόσια δήλωση εμπιστοσύνης για τον μελλοντικό της ρόλο στην αερομαχία.
Άκρως απόρρητο
«Είναι κίνδυνος για την ασφάλεια να μην το έχουμε. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να το έχουμε» δήλωσε ο Κένταλ σε συνέντευξή του στο Associated Press μετά την προσγείωσή του. Το AP, μαζί με το NBC, έλαβε άδεια να παρακολουθήσει τη μυστική πτήση υπό τον όρο ότι δεν θα αναφερθεί μέχρι να ολοκληρωθεί, λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια.
Το ελεγχόμενο από τεχνητή νοημοσύνη F-16, το οποίο ονομάζεται Vista, πέταξε με τον Κένταλ σε αστραπιαίους ελιγμούς με ταχύτητα άνω των 550 μιλίων την ώρα, κάτι που άσκησε πίεση στο σώμα του πέντε φορές μεγαλύτερη από τη δύναμη της βαρύτητας. Πήγε σχεδόν μύτη με μύτη με ένα δεύτερο F-16 που χειριζόταν κανονικά πιλότος, καθώς και τα δύο αεροσκάφη έτρεχαν σε απόσταση 1.000 ποδιών το ένα από το άλλο, στρίβοντας και κάνοντας λούπες για να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τον αντίπαλό τους να εκτεθεί ευάλωτες θέσεις.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει να θα εκτοξευθούν όπλα
Στο τέλος της πολύωρης πτήσης, ο Κένταλ βγήκε από το πιλοτήριο χαμογελώντας. Είπε ότι είχε δει αρκετά κατά τη διάρκεια της πτήσης του ώστε να εμπιστευτεί σε αυτή την ακόμα μαθησιακή τεχνητή νοημοσύνη την ικανότητα να αποφασίζει αν θα εκτοξεύσει ή όχι όπλα σε πόλεμο.
Αντιδράσεις και ενστάσεις
Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις σε αυτή την ιδέα. Οι ειδικοί στον έλεγχο των όπλων και οι ανθρωπιστικές ομάδες ανησυχούν έντονα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί μια μέρα να είναι σε θέση να ρίχνει αυτόνομα βόμβες που σκοτώνουν ανθρώπους χωρίς περαιτέρω ανθρώπινη διαβούλευση και επιδιώκουν μεγαλύτερους περιορισμούς στη χρήση της.
«Υπάρχουν εκτεταμένες και σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την παραχώρηση αποφάσεων ζωής και θανάτου σε αισθητήρες και λογισμικό», προειδοποίησε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Τα αυτόνομα όπλα «αποτελούν άμεση αιτία ανησυχίας και απαιτούν επείγουσα, διεθνή πολιτική απάντηση».
Ο Κένταλ δήλωσε ότι θα υπάρχει πάντα ανθρώπινη επίβλεψη στο σύστημα όταν χρησιμοποιούνται όπλα.
Η στροφή του στρατού σε αεροσκάφη με τεχνητή νοημοσύνη οφείλεται στην ασφάλεια, το κόστος και τις στρατηγικές δυνατότητες.
Εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα καταλήξουν σε σύγκρουση, για παράδειγμα, ο σημερινός στόλος των ακριβών, επανδρωμένων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι ευάλωτος λόγω των εκατέρωθεν αναμετρήσεων στον ηλεκτρονικό πόλεμο, το διάστημα και τα συστήματα αεράμυνας. Η πολεμική αεροπορία της Κίνας βρίσκεται σε ρυθμό να ξεπεράσει αριθμητικά τις ΗΠΑ και συσσωρεύει επίσης έναν στόλο ιπτάμενων μη επανδρωμένων όπλων.
Αμερικανική πρωτοπορία
Οι στρατιωτικοί χειριστές της Vista λένε ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν διαθέτει ένα τζετ με τεχνητή νοημοσύνη όπως αυτό, όπου το λογισμικό μαθαίνει πρώτα σε εκατομμύρια σημεία δεδομένων σε προσομοιωτή και στη συνέχεια δοκιμάζει τα συμπεράσματά του κατά τη διάρκεια πραγματικών πτήσεων. Αυτά τα δεδομένα επιδόσεων στον πραγματικό κόσμο τοποθετούνται στη συνέχεια πίσω στον προσομοιωτή, όπου η τεχνητή νοημοσύνη τα επεξεργάζεται για να μάθει περισσότερα.
Η Κίνα διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει βρει τρόπο να εκτελεί δοκιμές εκτός προσομοιωτή.