Ινδία: Υποστηρίζει στον ΟΗΕ λύση δύο κρατών όπου οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζουν ελεύθερα

«Η Ινδία έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών όπου ο παλαιστινιακός λαός μπορεί να ζει ελεύθερα», ανέφερε η Ruchira Kamboj
4'

Η Ινδία επανέλαβε την υποστήριξή της για μια λύση δύο κρατών, όπου ο λαός της Παλαιστίνης μπορεί να ζει ελεύθερα σε μια ανεξάρτητη χώρα εντός ασφαλών συνόρων, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, είπε η Ruchira Kamboj.

Στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μετά το βέτο που έθεσε ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στην αίτηση της Παλαιστίνης για ένταξη στον ΟΗΕ στις 18 Απριλίου, η Kamboj εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμμετοχή της Παλαιστίνης θα επανεξεταστεί σε εύθετο χρόνο και ότι η προσπάθεια της Παλαιστίνης να γίνει ένα μέλος του ΟΗΕ θα λάβει υποστήριξη.

Στις 18 Απριλίου, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας για να εμποδίσουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παραχώρηση κράτους στην Παλαιστίνη. Στην ψηφοφορία 12-1, εκ των οποίων το βέτο των ΗΠΑ και δύο αποχές, το ΣΑΗΕ δεν ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος που θα συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση να διεξαγάγει ψηφοφορία με το ευρύτερο μέλος του ΟΗΕ για να επιτραπεί στην Παλαιστίνη να ενταχθεί πλήρως κράτος μέλος του ΟΗΕ.

Η Kamboj ανέφερε: «Η ηγεσία μου έχει επανειλημμένα τονίσει ότι μόνο μια λύση Δύο Κρατών, που επιτυγχάνεται μέσω άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για θέματα τελικού καθεστώτος, θα προσφέρει μια διαρκή ειρήνη».

«Η Ινδία έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών όπου ο παλαιστινιακός λαός μπορεί να ζει ελεύθερα σε μια ανεξάρτητη χώρα εντός ασφαλών συνόρων, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ. Για να καταλήξουμε σε μια μόνιμη λύση, προτρέπουμε όλα τα μέρη να δημιουργήσουν συνθήκες που ευνοούν την επανέναρξη των άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έγκαιρα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η σύγκρουση στη Γάζα συνεχίζεται για πάνω από έξι μήνες και η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί, αυξάνεται. Είπε περαιτέρω: «Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε θετικό βήμα την έγκριση του ψηφίσματος 2728 από το ΣΑΗΕ τον περασμένο μήνα».

Η Kamboj ανέφερε ακόμη ότι «ενώ έχουμε σημειώσει ότι η αίτηση της Παλαιστίνης για ένταξη στον ΟΗΕ δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω του προαναφερθέντος βέτο. Θα ήθελα να δηλώσω εδώ εξαρχής ότι, σύμφωνα με τη μακροχρόνια θέση της Ινδίας, ελπίζουμε ότι αυτό θα επανεξεταστεί σε εύθετο χρόνο και ότι η προσπάθεια της Παλαιστίνης να γίνει μέλος του ΟΗΕ θα εγκριθεί.

Σημειώσαμε επίσης την πρόθεσή σας να συγκαλέσετε σύντομα την ολομέλεια της δέκατης έκτακτης έκτακτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης για το θέμα αυτό. Η Ινδία θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτή τη συνάντηση», πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ινδίας για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα, η Kamboj είπε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας απώλειες αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, και σε μια ανθρωπιστική κρίση, την οποία χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη».

Τόνισε ότι η Ινδία έχει καταδικάσει σθεναρά τους θανάτους αμάχων στη σύγκρουση και πιστεύει ακράδαντα ότι το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τόνισε ότι αξίζουν «αδιαμφισβήτητη καταδίκη».

Η Ruchira Kamboj σημείωσε: «Δύο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν συγκλονιστικές και αξίζουν την απερίφραστη καταδίκη μας. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία και την ομηρεία. Η Ινδία έχει μια μακροχρόνια και αδιάλλακτη θέση κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Χαρακτήρισε σημαντικό να κλιμακωθεί αμέσως η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό της Γάζας προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Ο Kamboj είπε ότι η Ινδία έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Παλαιστίνης και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια.

Είπε: «Είναι επιτακτική ανάγκη η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό της Γάζας να κλιμακωθεί αμέσως για να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Καλούμε όλα τα μέρη να ενωθούν σε αυτή την προσπάθεια. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας ως προς αυτό. Η Ινδία παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Παλαιστίνης και θα συνεχίσει να το κάνει».

Η σύγκρουση στη Γάζα κλιμακώθηκε όταν η Χαμάς πραγματοποίησε μια μαζική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας πάνω από 1200 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους περίπου 250 ανθρώπους. Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια ισχυρή αντεπίθεση με στόχο τις τρομοκρατικές μονάδες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.