ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 100.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Κραυγή αγωνίας από τη Ράφα: Προ των πυλών η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών -«Δεν έχουμε πού να πάμε»
Πόλεμος στη Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε χιλιάδες Παλαιστίνιους στη Ράφα να εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς όλα δείχνουν οτι επίκειται η χερσαία εισβολή. «Αν χρειαστεί το Ισραήλ να μείνει μόνο του, θα μείνει» απαντάει ο Νετανιάχου στις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. H
Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται εσπευσμένα από τη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός τους κάλεσε να εγκαταλείψουν την περιοχή, πριν από την προγραμματισμένη χερσαία επίθεση που αναμένεται εδώ και καιρό στη νότια πόλη και τα περίχωρά της.
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να «εκκενώσουν αμέσως» την ανατολική Ράφα, μια ημέρα αφότου ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γίοαβ Γκάλαντ είπε στα στρατεύματα στη Γάζα να αναμένουν «έντονη δράση» στην πόλη «στο εγγύς μέλλον».
Μάρτυρες περιέγραψαν φοβισμένες οικογένειες που εγκαταλείπουν άρον άρον την πόλη με τα πόδια, καβάλα σε γαϊδούρια ή στιβαγμένοι με όλα τους τα υπάρχοντα σε κατάμεστα φορτηγά. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν ενισχύσει τον «πανικό και τον φόβο», ωθώντας περισσότερους να λάβουν υπόψη τις οδηγίες για να μετακινηθούν.
Η τρέχουσα εκκένωση επηρεάζει περίπου 100.000 ανθρώπους, διευκρίνισε ο στρατός. Ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει καταστρέψει τον πολιορκημένο θύλακα, μετατρέποντας γειτονιές ολόκληρες σε ερείπια και πολλοί από αυτούς που αναζήτησαν καταφύγιο στη Ράφα είχαν ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές. Η εντολή εκκένωσης προκάλεσε συναγερμό σε μια πόλη που είχε ήδη κατακλυστεί από πρόσφυγες.
Οι προηγούμενες εντολές από το Ισραήλ για την εκκένωση τμημάτων της Γάζας πριν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις επικρίθηκαν από τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει ασφαλής χώρος στη Γάζα για να καταφύγουν οι άμαχοι. Μια χερσαία εισβολή στη Ράφα «θα σήμαινε περισσότερα δεινά και θάνατο» για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, δήλωσε εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Στη Ράφα, οι άνθρωποι έλαβαν φυλλάδια στα αραβικά που αναφέρουν ποιες συνοικίες καλούνται να εγκαταλείψουν και πού έχουν επεκταθεί οι ανθρωπιστικές ζώνες. Τα φυλλάδια ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες βοήθειας θα εξαπλωθούν από το Deir al Balah στα βόρεια έως το κέντρο της πόλης Khan Younis στη μέση της Λωρίδας της Γάζας.
«Όποιος βρεθεί κοντά σε (μαχητικές) οργανώσεις θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του. Για την ασφάλειά σας, ο (στρατός) σας προτρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως προς τον διευρυμένο ανθρωπιστικό χώρο», ανέφερε.
Οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα είπαν οτι εξετάζουν πλέον τις επιλογές τους, καθώς οι περισσότεροι δεν θέλουν να μετακινηθούν μόνοι τους και προτιμούν να ταξιδεύουν ομαδικά. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι εδώ είναι εκτοπισμένοι και τώρα πρέπει να μετακομίσουν ξανά, αλλά κανείς δεν θα μείνει εδώ, δεν είναι ασφαλές», είπε ο Nidal Alzaanin στο Associated Press τηλεφωνικά.
Πατέρας πέντε παιδιών, εργάζεται για μια διεθνή ομάδα βοήθειας και εκτοπίστηκε στη Ράφα από το Μπείτ Χανούν στο βορρά στην αρχή του πολέμου. Είπε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν επειδή τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβολούσαν εναντίον Παλαιστινίων καθώς κινούνταν κατά τη διάρκεια προηγούμενων εντολών εκκένωσης.
Χαμάς: «Επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες»
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς εν τω μεταξύ δήλωσε ότι η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ στη Ράφα συνιστά «επικίνδυνη κλιμάκωση». Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η κίνηση «θα έχει συνέπειες», αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Είναι η πρώτη αντίδραση της Χαμάς από τότε που κυκλοφόρησε η δήλωση του Ισραηλινού Στρατού που ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους στα ανατολικά μέρη της Ράφα να μετακινηθούν στην κοντινή «ανθρωπιστική» ζώνη.
Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν νωρίτερα και 12 τραυματίστηκαν από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στην περιοχή του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ, του βασικού διαύλου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς τη Γάζα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Μεταξύ των τραυματιών, τρεις στρατιώτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο Κερέμ Σαλόμ.
Στο κενό οι προσπάθειες ειρήνευσης
Η ανακοίνωση περιέπλεξε τις ύστατες προσπάθειες διεθνών μεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς να μεσολαβήσουν για μια κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς και το Κατάρ, βασικός μεσολαβητής, έχουν προειδοποιήσει ότι η εισβολή στη Ράφα - κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο - θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να αποφύγει την εισβολή.
Το Ισραήλ ωστόσο έχει περιγράψει τη Ράφα ως το τελευταίο σημαντικό προπύργιο της Χαμάς μετά από επτά μήνες πολέμου και οι ηγέτες του έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η εισβολή είναι απαραίτητη για να νικηθεί η ισλαμική μαχητική ομάδα.
Ο αντισυνταγματάρχης Nαντάβ Σοσάνι εκπρόσωπος του στρατού, είπε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να μετακινηθούν σε μια κοντινή ανθρωπιστική ζώνη που ονομάζεται Muwasi. Το Ισραήλ πρόσθεσε προετοιμάζει μια «επιχείρηση περιορισμένου βεληνεκούς» χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτή θα είναι η αρχή μιας ευρύτερης εισβολής στην πόλη. Αλλά μετά τις 7 Οκτωβρίου και την άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς, το Ισραήλ δεν ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ είπε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή από το να δράσει στη Ράφα. Την Κυριακή (5.5), η Χαμάς πραγματοποίησε μια φονική επίθεση με ρουκέτες από την περιοχή της Ράφα που σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες.
Ο Σοσάνι είπε ότι το Ισραήλ δημοσίευσε έναν χάρτη της περιοχής εκκένωσης και ότι εκδίδονταν εντολές μέσω φυλλαδίων, γραπτών μηνυμάτων και ραδιοφωνικών εκπομπών. Είπε ότι το Ισραήλ έχει επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Μuwasi συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σκηνών, τροφής και νερού.
Ο ισραηλινός στρατός είπε στην κοινωνική πλατφόρμα X ότι θα ενεργήσει με «ακραία δύναμη» κατά των μαχητών και προέτρεψε τον πληθυσμό να απομακρυνθεί αμέσως για την ασφάλειά του. Το σχέδιο του Ισραήλ να εισβάλει στη Ράφα έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό λόγω της πιθανότητας πρόκλησης βλάβης σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους αμάχους που βρίσκονται εκεί.
1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είχαν βρει καταφύγιο στη Ράφα
Περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι - περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας - έχουν παγιδευτεί στην πόλη και στα περίχωρά της. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αλλού στην επικράτεια για να γλιτώσουν από την επίθεση του Ισραήλ και τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα καταστροφή ή τον κίνδυνο να βιώσουν μια νέα επίθεση. Ζουν σε πυκνοκατοικημένες κατασκηνώσεις , υπερχειλισμένα καταφύγια του ΟΗΕ ή πολυσύχναστα διαμερίσματα και εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια για τρόφιμα, με τα συστήματα υγιεινής και τις υποδομές ιατρικών εγκαταστάσεων λειψές.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ που έχει βοηθήσει εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη εδώ και δεκαετίες, γνωστή ως UNRWA, προειδοποίησε τη Δευτέρα για καταστροφικές συνέπειες μιας επίθεσης στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ταλαιπωριών και θανάτων αμάχων. Το πρακτορείο είπε ότι δεν θα φύγει αλλά θα παραμείνει στη Ράφα όσο το δυνατόν περισσότερο για να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια για να σώσει.
Νετανιάχου: «Αν χρειαστεί το Ισραήλ θα μείνει μόνο του»
Το πέρασμα της Ράφα της Αιγύπτου, το κύριο σημείο μεταφοράς βοήθειας προς τη Γάζα, βρίσκεται στη ζώνη εκκένωσης. Το πέρασμα ωστόσο παρέμεινε ανοιχτό σήμερα μετά από ισραηλινή εντολή. Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ πιέζουν για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός θα προχωρήσει στην πόλη «με ή χωρίς συμφωνία» για να πετύχει τον στόχο του να καταστρέψει τους μαχητές της Χαμάς.
Προηγουμένως ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «τορπιλίζει» τη συμφωνία των ομήρων και ότι δεν υπολογίζει τις «ακραίες απαιτήσεις» της, ενώ δεσμεύτηκε να σταματήσει τους μαχητές να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γάζας. Σε μια φλογερή ομιλία την Κυριακή το απόγευμα για την ετήσια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος της χώρας, απέρριψε τη διεθνή πίεση για διακοπή του πολέμου, λέγοντας ότι «αν το Ισραήλ αναγκαστεί να μείνει μόνο του, το Ισραήλ θα μείνει μόνο του».
Αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Associated Press ότι το Ισραήλ προσπαθεί να πιέσει την ομάδα να κάνει παραχωρήσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, αλλά ότι δεν θα αλλάξει τις απαιτήσεις της. Η Χαμάς θέλει τον πλήρη τερματισμό του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την τελική ανοικοδόμηση της Λωρίδας με αντάλλαγμα τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούν οι μαχητές.
Η Αίγυπτος, στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, έχει πει ότι μια ισραηλινή στρατιωτική κατάληψη των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου — που υποτίθεται ότι θα αποστρατικοποιηθεί ή οποιαδήποτε κίνηση για την ώθηση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο θα απειλούσε την ειρηνευτική συνθήκη της με το Ισραήλ που μετρά τέσσερις δεκαετίες.