Απελάσεις διπλωματών για κατασκοπεία

Σε απελάσεις διπλωματών προχώρησαν η Μόσχα και το Λονδίνο για λόγους κατασκοπείας...
1'

Σε απελάσεις διπλωματών προχώρησαν η Μόσχα και το Λονδίνο για λόγους κατασκοπείας. Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε την απέλαση ενός ρώσου διπλωμάτη από της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο, στις 10 Δεκεμβρίου μετά από την ύπαρξη σαφών ενδείξεων για δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατά βρετανικών συμφερόντων.

Αντίστοιχα, η Ρωσία λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Δεκέμβρη, ζήτησε την απομάκρυνση ενός βρετανού διπλωμάτη που υπηρετούσε στην βρετανική πρεσβεία της Μόσχας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η Μόσχα κατηγόρησε τη Βρετανία για «παρανοϊκή κατασκοπομανία» και προειδοποίησε ότι η σύλληψη μιας ρωσίδας της πρεσβείας, που ήταν βοηθός βρετανού βουλευτή, μπορούσε να αναστείλει τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων της Μόσχας με το Λονδίνο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατέκρινε το χειρισμό της υπόθεσης της 25χρονης Κάτια Ζατουλιβέτερ, η οποία ήταν βοηθός ενός Φιλελεύθερου Δημοκράτη στη βρετανική Βουλή, μέλους της επιτροπής Άμυνας.

Το 2006 είχε δολοφονηθεί στο Λονδίνο ο Αλεξάντερ Λιτβινιένκο, επικριτής του Κρεμλίνου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία από τη Μόσχα.