«Όχι» του Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα – «Πρόκειται για τέχνασμα της Χαμάς»
Ένα «θρίλερ» βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα, στο μέτωπο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς.
Μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης πως αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο και το Κατάρ, η ισραηλινή πλευρά φέρεται να απορρίπτει αυτήν την προοπτική.
Αξιωματούχοι του IDF ανέφεραν πως η Χαμάς συμφώνησε σε όρους που παρουσίασε μονομερώς η Αίγυπτος, δίχως να έχει ενημερωθεί το Ισραήλ. Μάλιστα, αξιωματούχος τούς χαρακτήρισε ως «απαράδεκτους», μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
«Η μόνη απάντηση στα κόλπα της Χαμάς είναι η κατάκτηση της Ράφα»
Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Χαμάς ως «τεχνάσματα», ο Υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιτάμρ Μπεν – Γκιβρ, τόνισε πως «υπάρχει μόνο μία απάντηση στα κόλπα και τα παιχνίδια της Χαμάς. Μία άμεση εντολή να κατακτηθεί η Ράφα, να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση και να συνεχισθεί η συντριβή της Χαμάς μέχρι να ηττηθεί ολοκληρωτικά».
«Το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός που αποδέχθηκε η Χαμάς»
Το Ισραήλ όντως έλαβε πριν από μερικά λεπτά το κείμενο στο οποίο έχει συμφωνήσει η Χαμάς και το μελετά σε ανώτατο επίπεδο, σύμφωνα με Ισραηλινό υψηλόβαθμο αξιωματούχο που μίλησε στο AFP.
«Ναι, έχουμε λάβει την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο, στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Την εξετάζουμε», υπογράμμισε ο αξιωματούχος, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, ενώ, δεν προέβη σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου. Σύντομα αναμένεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Παράλληλα, θεωρείται σχεδόν βέβαια η σύγκληση έκτακτου υπουργικού αλλά και στρατιωτικού συμβούλιου, προκειμένου να αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις του IDF.
Αν και η πρόταση για κατάπαυση του πυρός δεν έχει δημοσιευθεί, με τις δύο πλευρές να «εξαπολύουν» επιθέσεις εκατέρωθεν αναφορικά με το περιεχόμενο αυτής, φέρεται να προβλέπει, σε πρώτη φάση, ότι 33 ζωντανοί όμηροι –γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι– θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια εκεχειρίας 40 ημερών, με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα αρχίσουν εκ νέου τη 16η ημέρα της εκεχειρίας, ώστε να καθορισθεί μία ρύθμιση για την αποκατάσταση της ηρεμίας στη Γάζα, κατά το δεύτερο και τρίτο στάδιο της συμφωνίας.
Στη δεύτερη φάση, όλοι οι εναπομείναντες ζωντανοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια μίας περαιτέρω εκεχειρίας διάρκειας 42 ημερών, σε αντάλλαγμα για εκατοντάδες ακόμη κρατούμενους ασφαλείας, ενώ, ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρούσε από τη Γάζα.
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της συμφωνίας θα διαρκέσει δυνητικά ξανά 42 ημέρες και η Χαμάς φέρεται να καλείται να παραδώσει τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου ή απεβίωσαν κατά την αιχμαλωσία τους, σε αντάλλαγμα για τις σορούς των Παλαιστινίων που πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση.
Οι εργασίες στη Λωρίδα της Γάζας θα αρχίσουν κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, με αφετηρία την κατασκευή των δρόμων, την αποκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας, του νερού, της αποχέτευσης και των επικοινωνιακών υποδομών. Οι προετοιμασίες για ένα πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης όσον αφορά τα σπίτια και τις μη στρατιωτικές υποδομές της Γάζας θα ολοκληρωθούν κατά τη δεύτερη φάση της συμφωνίας και η κατασκευή θα εκκινήσει στο τρίτο στάδιο.