Al Jazeera: Αυτή είναι η πρόταση εκεχειρίας στην οποία συμφώνησε η Χαμάς

Για κάθε άμαχο Ισραηλινό αιχμάλωτο που απελευθερώνεται ζωντανός, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους που κρατεί.
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίρια κοντά στο διαχωριστικό τείχος μεταξύ Αιγύπτου και Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας
3'

Το χρονοδιάγραμμα της περίπλοκης συμφωνίας εκεχειρίας στη σύγκρουση Χαμάς - Ισραήλ παρουσιάζει το δίκτυο Al Jazeera, επισημαίνοντας πως η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις και οδηγεί στον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στον θύλακα και των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Η ανακοίνωση της Χαμάς τη Δευτέρα συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς στη Γάζα, καθώς οι Παλαιστίνιοι ήλπιζαν ότι θα έφερνε επιτέλους τέλος σε έναν πόλεμο σχεδόν επτά μηνών, στον οποίο το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 34.700 ανθρώπους στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ωστόσο, η απάντηση του Ισραήλ ήταν λιγότερο ενθουσιώδης, καθώς συνέχισε να τονίζει την επιθυμία του να επιτεθεί στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκότωσε περίπου 1.400 ανθρώπους, ενώ 250 μεταφέρθηκαν αιχμάλωτοι στη Γάζα. Περίπου 100 από αυτούς τους αιχμαλώτους πιστεύεται ότι είναι ακόμα ζωντανοί και βρίσκονται στη Γάζα, ενώ άλλοι απελευθερώθηκαν ή σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν συγκρατημένες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επανεξετάζουν την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία ή τι ακριβώς συμφώνησε η παλαιστινιακή ομάδα.

Ποια είναι η συμφωνία στην οποία η Χαμάς λέει ότι συμφώνησε;

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Σε πρώτη φάση, θα υπάρξει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς και απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων προς τα ανατολικά, μακριά από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και προς τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα. Τα ισραηλινά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα σταματούσαν επίσης να πετούν πάνω από τη Γάζα για 10 ώρες κάθε μέρα και για 12 ώρες τις ημέρες που οι αιχμάλωτοι θα απελευθερώνονταν.

Η Χαμάς θα απελευθερώσει σταδιακά 33 αιχμαλώτους (είτε πρόκειται για αιχμαλώτους που είναι ζωντανοί, είτε νεκροί) σε πρώτη φάση. Οι αιχμάλωτοι θα είναι γυναίκες, οποιοσδήποτε άνω των 50 ετών, άρρωστος ή μη στρατιώτης κάτω των 19 ετών. Για κάθε άμαχο Ισραηλινό αιχμάλωτο που απελευθερώνεται ζωντανός, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους που κρατεί. Για κάθε γυναίκα στρατιώτη που απελευθερώνεται από τη Χαμάς, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 50 Παλαιστίνιους.

Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλη τη Γάζα, κάτι που θα συμβεί σταδιακά καθώς η Χαμάς απελευθερώνει αιχμαλώτους. Ξεχωριστά, η συμφωνία ορίζει ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης στη Γάζα πρέπει να ξεκινήσουν σε αυτή τη φάση, καθώς και η ροή της βοήθειας, και ότι η UNRWA και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για να βοηθήσουν τους αμάχους.

Στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, θα υπάρξει οριστικός τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων και πλήρης απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα. Θα υπάρξει επίσης μια άλλη ανταλλαγή κρατουμένων, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή όλων των υπόλοιπων ισραηλινών ανδρών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί θα απελευθερώνονταν με αντάλλαγμα έναν απροσδιόριστο ακόμη αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων.

Η τρίτη φάση θα δει την ανταλλαγή των λειψάνων αιχμαλώτων και αιχμαλώτων που κρατούνται και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της ανάπτυξης, αυτή η φάση θα περιλαμβάνει ένα τριετές έως πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Γάζα και, ίσως το πιο σημαντικό, τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού του θύλακα.