WSJ: Γιατί «παγώνουν» οι ΗΠΑ την αποστολή όπλων στο Ισραήλ - Ο άτυπος εκβιασμός
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καθυστερήσει την πώληση χιλιάδων όπλων ακριβείας στο Ισραήλ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ σκέφτονται να επιβραδύνουν την παράδοση όπλων στον κορυφαίο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενης εσωτερικής πολιτικής πίεσης.
Η Ουάσιγκτον επικρίνει το σχέδιο του Ισραήλ να εξαπολύσει επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με τον Λευκό Οίκο να αντιστέκεται ωστόσο δημοσίως στις εκκλήσεις για περιορισμό των πωλήσεων όπλων παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και τις καταστροφές στη Γάζα μέσω των όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Το ζήτημα είναι η πώληση έως και 6.500 κατευθυνόμενων βομβών JDAM ή καλύτερα συλλογές/κιτ καθοδήγησης GPS JDAM από τα πιο διαδεδομένα όπλα ακριβείας που εξοπλίζουν μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά, σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με την προτεινόμενη συμφωνία. Το Κογκρέσο έμαθε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο για την προτεινόμενη πώληση, η οποία κοστίζει έως και 260 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν από τότε δεν έχει προχωρήσει στη συμφωνία.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, αρνήθηκε τη Δευτέρα να σχολιάσει εάν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ είχαν ανασταλεί. «Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη», είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλείται να ειδοποιήσει το Κογκρέσο όταν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν όπλα σε άλλες χώρες όταν η συμφωνία υπερβεί συγκεκριμένα χρηματικά όρια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνήθως παρέχει πληροφορίες στις επιτροπές εξωτερικών σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας πριν από αυτές τις πιθανές πωλήσεις όπλων, ακολουθούμενες από την επίσημη κοινοποίηση του Κογκρέσου.
Στην περίπτωση των JDAM, ωστόσο, η διοίκηση δεν ακολούθησε ποτέ την επίσημη ειδοποίηση για την πώληση, προκαλώντας ουσιαστική παύση της συμφωνίας, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ. «Είναι ασυνήθιστο, ειδικά για το Ισραήλ, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Κογκρέσου που γνωρίζει τη διαδικασία πώλησης όπλων. Ο αξιωματούχος είπε, ωστόσο, ότι δεν γνώριζαν τον λόγο της καθυστέρησης.
Εάν η καθυστέρηση των JDAMs είναι σκόπιμη, «θα ήταν η πρώτη περίπτωση από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος, όπου η διοίκηση ανέλαβε μια τέτοια ενέργεια για όπλα που γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν στη Γάζα», δήλωσε ο Seth Binder, ειδικός στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στο Κέντρο Δημοκρατίας Μέσης Ανατολής με έδρα την Ουάσιγκτον.
Από τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει προχωρήσει επίσης στη διαδικασία κοινοποίησης του Κογκρέσου για άλλες συμφωνίες όπλων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Ισραήλ που περιλαμβάνουν πυρομαχικά αρμάτων μάχης, στρατιωτικά οχήματα και βλήματα όλμων, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Αυτές οι πιθανές συμφωνίες περιελάμβαναν τη μεταφορά 700 εκατομμυρίων δολαρίων σε πυρομαχικά αρμάτων μάχης 120 χιλιοστών, 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε τακτικά οχήματα και λιγότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε βλήματα των 120 χιλιοστών, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι πωλήσεις θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να παραδοθούν.
Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από έναν αυξανόμενο αριθμό Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να μειώσει τις προμήθειες όπλων για να πιέσει το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο αριθμός δεν διευκρινίζει πόσοι ήταν μαχητές.
Η καθυστέρηση του JDAM έρχεται επίσης εν μέσω πανεθνικών διαδηλώσεων σε πανεπιστημιουπόλεις για την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, το 38% των Αμερικανών είπε ότι οι ΗΠΑ κάνουν πάρα πολλά για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, σε σύγκριση με το 32% τον Ιανουάριο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο επιβλέπει τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε άλλες χώρες, αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε ερωτήσεις στον Λευκό Οίκο. «Δεν σχολιάζουμε μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Wall Street Journal.«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει κατά δισεκατομμύρια δολάρια τη βοήθεια για την ασφάλεια στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, περνώντας τη μεγαλύτερη συμπληρωματική πίστωση για έκτακτη βοήθεια στο Ισραήλ», είπε ο εκπρόσωπος.
Το Ισραήλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στον κόσμο. Μετά από μήνες νομοθετικού αδιεξόδου που προέκυψε από τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το Κογκρέσο ψήφισε τον περασμένο μήνα νομοσχέδιο για την παροχή επιπλέον 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων βοήθειας στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναπλήρωση της αεράμυνας του Ισραήλ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο, μαζί με ξεχωριστά μέτρα για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και την Ταϊβάν, στα τέλη Απριλίου.
Οι ΗΠΑ έστειλαν δεκάδες χιλιάδες βόμβες, βλήματα πυροβολικού και άλλα πυρομαχικά στο Ισραήλ τους πρώτους μήνες του πολέμου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η ροή μειώθηκε τους τελευταίους μήνες καθώς το Πεντάγωνο δεν έχει πυρομαχικά που μπορεί να παράσχει γρήγορα στο Ισραήλ, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες της Ουκρανίας και διατηρώντας επαρκή αποθέματα των ΗΠΑ.