ΚΟΣΜΟΣ

Ώρες αγωνίας στη Νότια Αφρική: Δεκάδες αγνοούμενοι σε κτήριο που κατέρρευσε - Μάχη με τον χρόνο

Τραγωδία στη Νότιο Αφρική
Τραγωδία στη Νότιο Αφρική
ΑΡ

Νότια Αφρική: Οι διασώστες είναι σε επαφή με 11 από τους δεκάδες αγνοούμενους σε κτήριο που κατέρρευσε

Οι διασώστες στη Νότια Αφρική λένε ότι άκουσαν άλλους 11 επιζώντες στα ερείπια μιας πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην παραλιακή πόλη Τζορτζ τη Δευτέρα. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί και περισσότεροι από 50 αγνοούνται μετά την κατάρρευση του υπό κατασκευή πενταόροφου κτηρίου για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους.

«Είμαστε σε επαφή με 11 ανθρώπους, τέσσερις από αυτούς είναι παγιδευμένοι σε ένα υπόγειο», δήλωσε ο Κόλιν Ντάινερ, επικεφαλής της διαχείρισης καταστροφών. Η αιτία είναι υπό διερεύνηση. Το βίντεο που τραβήχτηκε από την καταστροφή δείχνει ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καθώς το κτήριο έπεσε.

Στο σημείο έσπευσαν εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης που άρχισαν να εργάζονται εναλλάξ στο μικρό εργοτάξιο, αφαιρώντας με το χέρι τσιμεντόλιθους και συντρίμμια. Κάθε τόσο ο αρχηγός της ομάδας σήκωνε τη γροθιά του, καλώντας σε σιωπή. Όλοι σταμάτησαν και κοίταξαν με την ελπίδα ότι κάποιος είχε βρεθεί. Μερικοί από αυτούς ήταν ψευδείς συναγερμοί και ο θόρυβος συνεχίστηκε.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων που βρίσκονταν στο εργοτάξιο εξακολουθούν να αγνοούνται και είναι μία μακρά και αργή διαδικασία για να εντοπιστούν οι επιζώντες. «Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν μια διαδικασία άρσης των διαφορετικών ορόφων τον ένα μετά τον άλλο. Υπάρχει πιθανότητα οι άνθρωποι να είναι ακόμα ζωντανοί». είπε ο Ντάινερ.

Δύο από αυτούς που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια πέθαναν από τα τραύματά τους. Άλλοι τρεις θάνατοι αναφέρθηκαν αργότερα νεκροί από τους γιατρούς. Η τοποθεσία έχει αποκλειστεί για το κοινό. Αλλά υπήρχαν ακόμα πολλοί άνθρωποι που στέκονταν περιμετρικά σοκαρισμένοι, προσευχόμενοι για ένα θαύμα.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα είπε ότι οι σκέψεις του ήταν με τις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό και είπε οτι η έρευνα έχει μεταξύ άλλων στόχο «να αποτρέψει την επανάληψη αυτής της καταστροφής».

Ο δήμαρχος της πόλης Ald Van Wyk εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες «και σε όλους όσοι επλήγησαν και συνεχίζουν να περιμένουν τους αγαπημένους τους» Κατά τη διάρκεια της νύχτας, περισσότεροι από 100 διασώστες με σκύλους εργάστηκαν για να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με μερικούς από αυτούς που ήταν κάτω από τα ερείπια. Υπήρχαν τουλάχιστον 75 εργαζόμενοι στο σημείο όταν συνέβη η κατάρρευση. Οι φωτογραφίες της περιοχής δείχνουν τώρα ένα εντελώς ισοπεδωμένο εργοτάξιο, με τμήματα της οροφής του κτηρίου να βρίσκονται πάνω από τα ερείπια.

«Είδα έναν άνθρωπο να δούλευει και μετά «μπουμ» και είδα όλο το κτήριο να καταρρέει... Είναι πολύ λυπηρό», είπε η τοπική σύμβουλος Theresa Jeyi.