ΚΟΣΜΟΣ

Σειρήνες ηχούν σε συνοριακές κοινότητες της Γάζας – Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Σειρήνες ηχούν σε συνοριακές κοινότητες της Γάζας – Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
AP.

Η καρδιά της Μέσης Ανατολής «χτυπά» στο Κάιρο, όπου διεξάγονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές του πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς. Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ιώβ Γκάλαντ εμμένουν στις θέσεις τους.

Ενόσω ήχησαν σειρήνες υπό τον φόβο πυραυλικής επίθεσης στις περιοχές Άιν Χασλόσα, Κισουφίν και Ρέιμ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων έφθασε στο Κάιρο, προκειμένου να εκτιμήσει εάν η Χαμάς μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην τελευταία της πρόταση για εκεχειρία.

Η κρίσιμη διάσκεψη στο Κάιρο πραγματοποιείται μόλις μερικές ώρες αφότου ισραηλινά άρματα μάχης κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφα, μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Ισραηλινά αεριωθούμενα βομβαρδίζουν το ανατολικό τμήμα της Ράφας, της πόλης της νότιας Γάζας, όπου έχουν εγκατασταθεί περισσότεροι από 1 εκατ. Παλαιστίνιοι, μετά το «ξέσπασμα» του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημείωσε πως «η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις απαιτήσεις μας», ενώ, ο Υπουργός Άμυνας, Ιώβ Γκάλαντ, τόνισε ότι «η επιχείρηση στη Ράφα δεν θα σταματήσει έως ότου εξαλειφθεί η Χαμάς ή απελευθερωθεί ο πρώτος όμηρος».

Ο IDF γνωστοποίησε ότι ανατίναξε δύο τούνελ της Χαμάς στη βόρεια Γάζα

Ισραηλινοί μαχητές της επίλεκτης μονάδας «Γιαχαλόμ» και της Μεραρχίας της Γάζας χαρτογράφησαν και κατεδάφισαν δύο σήραγγες επίθεσης της Χαμάς στο Μπέιτ Χανούν της βόρειας Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο IDF. «Οι σήραγγες ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση πληροφοριών και τεχνολογίας» από τη μέρα ανακάλυψης αυτών», επισημάνθηκε.

Μία από τις σήραγγες αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2014 και είχε χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς εκείνη την εποχή, προκειμένου να διεισδύσει στη χώρα. Κατεδαφίσθηκε λίγο αργότερα, όμως, ένα άλλο τμήμα της σήραγγας βαθύτερα μέσα στη Γάζα παρέμεινε ανέγγιχτο μέχρι πρόσφατα.

Ο IDF προσέθεσε ότι τα πρόσθετα τμήματα της σήραγγας χτυπήθηκαν από αέρος πολλές φορές εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου και τελευταία, αρμόδια στελέχη του ισραηλινού στρατού επιθεώρησαν τη ζημιά και διαπίστωσαν ότι η υπόγεια δίοδος δεν χρησίμευε στην παλαιστινιακή ομάδα.

Η δεύτερη σήραγγα της Χαμάς, η οποία επίσης ανατινάχθηκε, ήταν μέρος ενός άλλου διακλαδισμένου υπόγειου δικτύου, το οποίο σκάφτηκε σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από τα ισραηλινά σύνορα, σύμφωνα με τον στρατό. Δεν πέρασε στο έδαφος της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις