Τρόμος στην Ινδονησία: Κρύα ηφαιστειακή λάβα σάρωσε ολόκληρα χωριά - Τουλάχιστον 37 νεκροί

Κρύα λάβα ηφαιστείου σάρωσε χωριά κοντά στο ηφαίστειο Μαράπι της Ινδονησίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 ανθρώπους
Καταστροφή στη Ινδονησία
ΑΡ
3'

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από ξαφνικές πλημμύρες και μία ψυχρή λάβα που έρρευσε από ηφαίστειο και έπληξε το νησί Σουμάτρα της δυτικής Ινδονησίας. Ώρες έντονης βροχόπτωσης το Σάββατο (11/5) σάρωσαν χείμαρρους στάχτης και βράχους από το όρος Μαράπι, το πιο ενεργό ηφαίστειο στην περιοχή.

Οι κατολισθήσεις κρύας λάβας πλημμύρισαν δύο συνοικίες, σαρώνοντας ανθρώπους μέχρι θανάτου και προκαλώντας ζημιές σε περισσότερα από 100 σπίτια, τζαμιά και δημόσιες εγκαταστάσεις. Οι αρχές λένε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί δεδομένου ότι 18 άνθρωποι αγνοούνται.

Οι επιζώντες διηγήθηκαν πώς τράπηκαν σε φυγή καθώς η κρύα λάβα - ένα μείγμα από ηφαιστειακό υλικό και βότσαλα που κυλούσαν στις πλαγιές ενός ηφαιστείου στη βροχή - έρεε προς τα σπίτια τους. «Άκουσα τη βροντή και τον ήχο που έμοιαζε με βραστό νερό. Ήταν ο ήχος μεγάλων βράχων που έπεφταν από το όρος Μαράπι», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η Ρίνα Ντεβίνα, μια 43χρονη νοικοκυρά από την περιοχή Αγκάμ.

«Ήταν κατασκότεινα, οπότε χρησιμοποίησα το κινητό μου ως δάδα. «Ο δρόμος ήταν λασπωμένος, γι’ αυτό φώναξα «Θεέ μου ελέησέ μας ξανά και ξανά», είπε η κυρία Ντεβίνα. Η μητέρα τριών παιδιών πρόσθεσε ότι το σπίτι ενός γείτονα είχε «ισοπεδωθεί από μεγάλους βράχους» και τέσσερις γείτονές της πέθαναν.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, οι διασώστες είχαν βρει 19 πτώματα στο χωριό Καντουάνγκ στην περιοχή Aγκάμ που είχε πληγεί περισσότερο και εννέα άλλα πτώματα σε γειτονική συνοικία σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης.

Η Μπερλιάνα Ρεσκίκα, μία άλλη κάτοικος της περιοχής, μίλησε για τις εμπειρίες της, όταν προσπάθησε να βοηθήσει τραυματισμένους γείτονες. «Υπήρχαν κάποιοι που έκλαιγαν, ήταν υστερικοί, επειδή μερικά από τα μέλη της οικογένειάς τους δεν είχαν ακόμη καταγραφεί. Υπήρχαν επίσης και εκείνοι που ανακάλυψαν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα πέθαναν», είπε στο BBC Indonesian.

Ο κατακλυσμός είναι ο τελευταίος σε μια σειρά φυσικών καταστροφών που προήλθαν, τουλάχιστον εν μέρει, από ανθρώπινες δραστηριότητες, είπαν περιβαλλοντικοί ειδικοί στο BBC Indonesian. Οι καταστροφές επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα, αυξάνονται σε συχνότητα κάθε χρόνο. Η απόσταση μεταξύ μιας καταστροφής και της επόμενης γίνεται πιο κοντινή, λένε.

Η περιοχή γύρω από το όρος Μαράπι έχει δει αρκετές παρόμοιες καταστροφές τους τελευταίους έξι μήνες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, 23 πεζοπόροι σκοτώθηκαν όταν το ηφαίστειο εξερράγη τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι ξαφνικές πλημμύρες κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια στο Τανάχ Ντατάρ.

Μόλις τον περασμένο μήνα, μετά από ημέρες έκρηξης εκτοξεύθηκαν τεράστια σύννεφα στάχτης -έως και 2 χιλιόμετρα- στον ουρανό. Οι πτήσεις στην περιοχή διακόπηκαν, οι δρόμοι έκλεισαν και περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρυνθούν. Το Mαράπι μεταφράζεται από την τοπική γλώσσα Minang σε «Βουνό της Φωτιάς»