«Τα Σκόπια δεσμεύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών», ξεκαθαρίζει το γερμανικό ΥΠΕΞ

Σαφές μήνυμα του Βερολίνου προς τα Σκόπια.

«Τα Σκόπια δεσμεύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών», ξεκαθαρίζει το γερμανικό ΥΠΕΞ
AP.
1'

Τα Σκόπια δεσμεύονται κατά το Διεθνές Δίκαιο από τη «Συμφωνία των Πρεσπών», όπως υπογράμμισε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, κατά την ορκωμοσία της.

Ο εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουν την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

«Τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: Ισχύει μία συμφωνία του Διεθνούς Δικαίου, η λεγόμενη “Συμφωνία των Πρεσπών”, με την Ελλάδα και από αυτήν δεσμεύονται τα Σκόπια κατά το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο Κρίστιαν Βάγκνερ, ενώ, κληθείς να σχολιάσει εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες στην ενταξιακή διαδικασία της γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί για «πιθανόν υποθετικά» ζητήματα.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «είναι προφανές πως τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να γίνουν μέρος της Ένωσης» και ότι «εμείς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση είμαστε πολύ κινητικοί (σε αυτό), διότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε γκρίζες ζώνες στην Ευρώπη και εάν τις αφήσουμε, αυτές θα καλυφθούν από άλλους». Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε πως «στηρίζουμε αυτήν την πολιτική στα Βαλκάνια και δεν θα ήθελα να αρχίσω τις εικασίες για το πώς μπορεί αυτή να εξελιχθεί για μεμονωμένα κράτη».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές στα Σκόπια, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί σχετικώς και «επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται, η οποία δεν έχει ακόμη σχηματισθεί».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή