Τι θα συμβεί αν περνούσατε μόνο 30 δευτερόλεπτα δίπλα στο «πιο επικίνδυνο αντικείμενο στη Γη»
Στην καρδιά της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ βρίσκεται ένα εξαιρετικά θανατηφόρο ραδιενεργό σημείο, που μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγα λεπτά.
Η εξαιρετικά επικίνδυνη μάζα τοξικού υλικού που ονομάστηκε «πόδι του ελέφαντα» λόγω του παράξενου σχήματός της σχηματίστηκε μετά την πυρηνική καταστροφή του 1986.
Περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την άμεση έκρηξη στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ που προκλήθηκε από μια μεγάλη τήξη στον αντιδραστήρα νούμερο τέσσερα. Αλλά πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι χιλιάδες, καθώς πολλοί κάτοικοι πέθαναν από την έκθεση στην ακτινοβολία τα επόμενα χρόνια.
Μετά την έκρηξη του 1986, το Elephant's Foot ανακαλύφθηκε σε έναν σκοτεινό θάλαμο από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Ήταν τόσο επικίνδυνο που όποιος περνούσε μόλις πέντε λεπτά κοντά στο τοξικό θρόμβο των 10 ποδιών είχε μόλις 50% πιθανότητες επιβίωσης.
Πώς σχηματίστηκε το «πόδι του ελέφαντα»
Όμως ο κώδωνας του κινδύνου άρχισε να χτυπά μόνο όταν οι εργάτες παρατήρησαν μια μαύρη λάβα να αναβλύζει από το κέντρο του. Υλικό από τον αντιδραστήρα είχε μεταφερθεί στον πυθμένα του δοχείου του αντιδραστήρα και έπεσε στο δάπεδο του χώρου περιορισμού. Εκεί προκλήθηκε αντίδραση με το σκυρόδεμα, αλλάζοντας τη σύνθεσή του και τελικά ψύχθηκε και στερεοποιήθηκε σχηματίζοντας το πόδι του ελέφαντα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το ακόμα καυτό τμήμα του λιωμένου σκυροδέματος και της άμμου εξέπεμπε αρκετή ακτινοβολία για να δώσει μια θανατηφόρα δόση σε μόλις 300 δευτερόλεπτα. Η έντονη ακτινοβολία που εκπέμπει το Elephant's Foot θα μπορούσε να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε λίγες ημέρες, ανέφερε το Star.
Τα συμπτώματα και ο γρήγορος και επώδυνος θάνατος
Μόλις λίγα λεπτά έκθεσης θα προκαλούσαν έναν βασανιστικό θάνατο που θα συνίστατο σε εσωτερική αιμορραγία, ανεξέλεγκτο εμετό και διάρροια. Οι πάσχοντες θα είχαν σπασμούς και θα πέθαιναν μέσα σε τρεις ημέρες ανάλογα με τα επίπεδα έκθεσης.
Οι γύρω περιοχές εξακολουθούν να είναι ανασφαλείς και μολυσμένες από επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας μετά την καταστροφή που είδε το πυρηνικό εργοστάσιο να εκρήγνυται.
Μια ζώνη 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκλείστηκε για να αποφευχθεί η επιβλαβής έκθεση των ανθρώπων, και μόνο περίπου 1.000 κάτοικοι έχουν επιστρέψει στη ζώνη αποκλεισμού, που σήμερα αποτελεί μέρος της Ουκρανίας, στις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από τότε που έφυγαν.