ΗΠΑ: Τετραπλασιάζουν τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα υπό το φόβο των φθηνών εξαγωγών
Αξιωματούχοι από την κυβέρνηση των Δημοκρατικών έχουν εκφράσει απογοήτευση για την «υπερπαραγωγική ικανότητα» της Κίνας σε EV και άλλα προϊόντα που λένε ότι αποτελούν απειλή για τις εργασίες και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να επιβάλλει μεγάλους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα, ημιαγωγούς, ηλιακό εξοπλισμό και ιατρικές προμήθειες που εισάγονται από την Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Ειδικά στα ηλεκτρικά οχήματα οι δασμοί μπορεί ακόμα και να τετραπλασιαστούν, από το 25% που είναι τώρα στο 100%. Το σχέδιο περιγράφηκε από αξιωματούχους, υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να προχωρήσουν σε λεπτομέρειες πριν από μία επίσημη ανακοίνωση.
Οι νέοι φόροι αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, ενώ αξιωματούχοι από την κυβέρνηση των Δημοκρατικών έχουν εκφράσει απογοήτευση για την «υπερπαραγωγική ικανότητα» της Κίνας σε ηλεκτρικά οχήματα και άλλα προϊόντα που λένε ότι αποτελούν απειλή για τις εργασίες και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Τα βιομηχανοποιημένα κράτη συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτείων και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, φοβούνται ένα κύμα κινέζικων εξαγωγών σε χαμηλές τιμές, που θα κατακλύσει την εγχώρια μεταποίηση. Από την αμερικανική πλευρά υπάρχει ανησυχία ότι τα κινέζικα προϊόντα πράσινης ενέργειας θα υπονομεύσουν τις τεράστιες, φιλικές προς το κλίμα, επενδύσεις που έγιναν μέσω του νόμου των Δημοκρατικών για τη μείωση του πληθωρισμού, που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο του 2022.
Οι πρόσθετοι δασμοί φέρουν επίσης κάποιο πολιτικό βάρος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς τόσο ο Μπάιντεν, όσο και ο επικρατέστερος Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, Ντόναλντ Τραμπ έχουν πει στους ψηφοφόρους του ότι θα είναι σκληροί με την Κινα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και έναν αναδυόμενο γεωπολιτικό αντίπαλο.
Ο Μπάιντεν ορίζει την πολιτική του ως «ανταγωνιστική προς την Κίνα και όχι σύγκρουση». Ασπάστηκε μία στρατηγική, που χρησιμοποίησε την κρατική οικονομική στήριξη για να τραβήξει ιδιωτικές επενδύσεις σε νέα εργοστάσια και προηγμένη τεχνολογία, περιορίζοντας παράλληλα την πώληση τσιπ υπολογιστών και άλλου εξοπλισμού στην Κίνα.
Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει διατυπώσει την ιδέα της επιβολής τεράστιων δασμών κατά της Κίνας, προκειμένου να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη χώρα, ενώ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι η υποστήριξη του Μπάιντεν στα ηλεκτρικά οχήματα θα έκανε τελικά τις θέσεις εργασίας στα αμερικανικά εργοστάσια να πάνε στην Κίνα.
Η σημερινή ανακοίνωση αναμένεται να διατηρήσει σε ισχύ ορισμένους δασμούς που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, καλύπτοντας περίπου 360 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινέζικα προϊόντα. Ο νέος φόρος στις εισαγωγές θα πρόσθετε προϊόντα όπως κινέζικες σύριγγες και ηλιακό εξοπλισμό.
Υπάρχει ο κίνδυνος οι δασμοί να οδηγήσουν σε ευρύτερη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ανταποκρίνονται η μία στις κινήσεις της άλλης. Η Κίνα επιδιώκιε να δημιουργήσει ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα και να ανέβει στην οικονομική αλυσίδα. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι η Κίνα παγώνει την παραγωγή της σε μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα, κινητά και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης σε μία εποχή που αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική από τη Δύση.
Την Τετάρτη το υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής εξέδωσε προσχέδιο κανόνα που στοχεύει «στην ενίσχυση της διαχείρισης της βιομηχανίας μπαταριών ιόντων λιθίου και προώθηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης του κλάδου».
Το προσχέδιο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου για ενημέρωση του κοινού, αναφέρει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αγωνίζονται για καλύτερη τεχνολογική καινοτομία, υψηλότερη ποιότητα και χαμηλότερα κόστη αντί να επεκτείνουν την υπάρχουσα ποσότητα. Οι εγκαταστάσεις μπαταριών λιθίου που κατασκευάζονται σε περιορισμένες γεωργικές εκτάσεις ή βιομηχανικές ζώνες θα πρέπει να κλείσουν, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι διενεργεί επανέλεγχο στους δασμούς της θητείας Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων της Βουλής και του Προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου προτρέπουν για άμεσο συμπέρασμα στην έρευνα. «Η συνεχιζόμενη αδράνεια στην τετραετή ανασκόπηση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους αγρότες, τους κατασκευαστές, τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργάτες», αναφέρει επιστολή στην Τάι. Την ίδια ώρα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Οχάιο Σέροντ Μπράουν ειπε σε tweet την Παρασκευή ότι «οι δασμοί δεν αρκούν. Πρέπει να απαγορεύσουμε τα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα από τις ΗΠΑ».
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει δηλώσει ακόμα ότι θα ερευνήσει τα κινεζικά «έξυπνα αυτοκίνητα», που μπορούν να συλλέξουν ευαίσθητες πληροφορίες για τους Αμερικανούς που τα οδηγούν. Το υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε τον Φεβρουάριο μία ειδοποίηση για μία προτεινόμενη θέσπιση κανόνων που ξεκινά μία έρευνα για τους κινδυνους εθνικής ασφάλειας που δημιουργούνται από «συνδεδεμένα οχήματα» από την Κίνα και άλλες χώρες που θεωρούνται εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επί του παρόντος υπάρχουν πολύ λίγα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα στις ΗΠΑ, αλλά οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα μοντέλα σε χαμηλές τιμές θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να κατακλύζουν την αγορά των ΗΠΑ, ακόμα και με δασμούς 25%. Μοντέλο αυτοκινήτου που κυκλοφόρησε πέρυσι από την κινεζική BYD πωλείται για περίπου 12.000 δολάρια στην Κίνα, με τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου να ανταγωνίζεται τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και κοστίζουν τρεις ή τέσερις φορές περισσότερο και να προκαλεί φόβο στην αμερικανική βιομηχανία.