Απαγορεύεται η κυκλοφορία για παιδιά κάτω των 13 ετών σε γαλλικές πόλεις

Απαγόρευση κυκλοφορίας ανηλίκων: Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται η νεανική παραβατικότητα 

Απαγορεύεται η κυκλοφορία για παιδιά κάτω των 13 ετών σε γαλλικές πόλεις
Φωτ.: Unsplash
2'

Με δημοτικό διάταγμα περιορίζεται η κυκλοφορία των ανηλίκων στους δημόσιους δρόμους από τις 23:00 έως τις 6 το πρωί, εφόσον δεν συνοδεύονται από τους γονείς τους ή από τρίτο εξουσιοδοτημένο από αυτούς άτομο.

Η απαγόρευση θα ισχύσει και στην πόλη της Λιμόζ, η οποία εξέδωσε διάταγμα την Τρίτη που επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε ανηλίκους ηλικίας 13 ετών και κάτω, μιμούμενη άλλους δήμους όπως το Béziers ή τη Νίκαια. Όπως αναφέρει η Le Figaro, πρόκειται για ένα μέτρο που παρουσιάζεται ως «προστασία» από τους «κίνδυνους της νυχτερινής ζωής» για τους νέους.

Η απαγόρευση εξόδου, που ισχύει για την περίοδο από τις 6 Ιουλίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου και αντιστοιχεί στις καλοκαιρινές σχολικές διακοπές, θα ισχύει στο κέντρο της πόλης της Λιμόζ. Οποιοσδήποτε παραβάτης θα οδηγείται στο σπίτι του ή στο αστυνομικό τμήμα από την εθνική ή τη δημοτική αστυνομία και οι γονείς του μπορεί να υπόκεινται σε ποινική δίωξη.

Αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας

Ο δήμαρχος της Λιμόζ, Émile Roger Lombertie εξέδωσε αυτό το διάταγμα «για να αποτρέψει τους κινδύνους που ενέχει η νυχτερινή ζωή για τα παιδιά ηλικίας 13 ετών και κάτω», αντιμετωπίζοντας το γεγονός ενός «σημαντικού ποσοστού» ανηλίκων που εμπλέκονται σε τοπική παραβατικότητα. Σύμφωνα με το δημαρχείο, που αναφέρεται σε ανηλίκους «πολύ νέους, τη νύχτα και συχνά σε ομάδες» , το 25% των παραβάσεων του δημόσιου οδικού δικτύου το 2023 αφορούσε ανηλίκους.

Αστική βία σημειώθηκε στη Λιμόζ τον Αύγουστο του 2022 στην περιοχή Val de l'Aurence. Και ταραχές ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2023 σε γειτονιές και στο κέντρο της πόλης μετά το θάνατο του νεαρού Nahel, που σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό στη Ναντέρ.

Το διάταγμα που αποφασίσθηκε στη Λιμόζ ακολουθεί άλλα παρόμοια μέτρα που εγκρίθηκαν ιδίως στο Béziers και στη Νίκαια όπου ο δήμαρχος Christian Estrosi υποστήριξε το μέτρο ως απόφαση «κοινής λογικής» .

Μια τέτοια απαγόρευση κυκλοφορίας είχε ήδη θεσπιστεί στη Νίκαια από το 2009, αλλά εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας Covid το 2020. Απαγόρευση κυκλοφορίας για ανηλίκους ισχύει επίσης στο Pointe-à-Pitre, στη Γουαδελούπη.

Το θέμα της νεανικής βίας εμφανίστηκε πρόσφατα στη δημόσια συζήτηση στη Γαλλία μετά από διάφορα γεγονότα και η κυβέρνηση αύξησε τις ανακοινώσεις της σχετικά με την σταθερότητα λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή