Iνδονησία: Γεννήθηκαν «σιαμαία-αράχνες» - Η εξαιρετικά σπάνια περίπτωση και η πετυχημένη επέμβαση

Σιαμαία δίδυμα στην Ινδονησία γεννήθηκαν συνενωμένα σαν «αράχνη», σε ένα φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά στα δύο εκατομμύρια, οπως αναφέρουν οι ειδικοί
4'

Το γύρο του κόσμου κάνει η ιστορία από τα εξαιρετικά σπάνια «δίδυμα αράχνη» που γεννήθηκαν στην Ινδονησία και έχουν τρία πόδια, τέσσερα χέρια και ένα πέος. Τα δίδυμα αγόρια γεννήθηκαν το 2018 και μοιράζονται επίσης μια ουροδόχο κύστη, ένα ορθό και ένα έντερο. Μόνο ελάχιστα από τα λεγόμενα συνδεδεμένα δίδυμα (Ischiopagus Tripus) έχουν καταγραφεί και η περίπτωση των αγοριών της Ινδονησίας σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα σε αμερικανικό ιατρικό περιοδικό.

Αφού αψήφησαν τις πιθανότητες και επέζησαν από την κύηση και τη γέννηση, τα νήπια δεν μπορούν να καθίσουν όρθια και αναγκάζονταν να ξαπλώνουν οριζόντια για τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους. Μια ομάδα χειρουργών πραγματοποίησε μια επίπονη επέμβαση για να ακρωτηριάσει το τρίτο τους πόδι και να σταθεροποιήσει το ισχίο και το οστό της λεκάνης τους, ώστε να μπορούν να κάθονται και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Λόγω της σπάνιας κατάστασής τους, φαίνονται να είναι ενωμένα σαν αράχνη, ένας όρος που επινοήθηκε από τα διάσημα συνενωμένα δίδυμα Ganga και Jamuna Mondal της Ινδίας. Τα σιαμαία δίδυμα εκπροσωπούν μία στις 50.000 έως 200.000 γεννήσεις και γεννιούνται όταν ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο χωρίζεται και αναπτύσσεται σε δύο άτομα.

Περίπου οκτώ έως 12 ημέρες μετά τη σύλληψη, τα στρώματα που χωρίζονται για να σχηματίσουν πανομοιότυπα δίδυμα εξελίσσονται σε συγκεκριμένα όργανα και δομές, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η όλη διαδικασία τελειώνει πρόωρα, με αποτέλεσμα να συνενωθούν τα δίδυμα.

Ωστόσο, μια άλλη θεωρία προτείνει ότι δύο ξεχωριστά έμβρυα συγχωνεύονται νωρίς στην ανάπτυξη. Τα θηλυκά ενωμένα δίδυμα τείνουν να υπερτερούν των αρσενικών 3:1. Και στα δύο τρίτα των περιπτώσεων, τουλάχιστον ένα δίδυμο είτε πεθαίνει είτε γεννιέται νεκρό.

Σιαμαία που γεννήθηκαν το 1989 στο Πακιστάν

Τα δίδυμα της Ινδονησίας είναι Ischiopagus Tripus, που σημαίνει ότι είναι ενωμένα στη λεκάνη. Τα αγόρια γεννήθηκαν με τέσσερα λειτουργικά χέρια, δύο λειτουργικά πόδια και ένα μη λειτουργικό πόδι. Μοιράζονται επίσης ένα πέος και τον πρωκτό.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι ένα από τα δίδυμα είχε υποανάπτυκτο νεφρό, γνωστό ως υποπλασία του αριστερού νεφρού, ενώ το άλλο είχε μόνο έναν νεφρό. Οι γονείς τους είχαν δύο μεγαλύτερα παιδιά και δεν υπήρχε οικογενειακό ιστορικό ιατρικών προβλημάτων. Η μητέρα τους δεν ανέφερε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι μόνο λίγες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία. Η ομάδα στην Ινδονησία υπολόγισε ότι το 6- 11% όλων των σιαμαίων διδύμων ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία. Δεν είναι σαφές πόσος χρόνο διήρκεσε η χειρουργική επέμβαση, αλλά τα δίδυμα δεν παρουσίασαν επιπλοκές μετά από τρίμηνη παρακολούθηση. Η χειρουργική επέμβαση τους επέτρεψε να μπορούν να σταθούν όρθια και ενδεχομένως να στέκονται, προσφέροντάς τους περισσότερη ανεξαρτησία.

Τα αγόρια είναι από τα ελάχιστα δίδυμα που έχουν συνδεθεί με Ischiopagus Tripus που χωρίστηκαν με επιτυχία. Μια νέα αναφορά από το 1994 περιελάμβανε ένα ζευγάρι τέτοιων διδύμων που γεννήθηκαν στην Κίνα το 1989. Το καθένα είχε δύο χέρια που λειτουργούσαν κανονικά, δύο πόδια και ένα συντηγμένο πόδι που δεν αντιδρούσε. Τα αγόρια είχαν επίσης ένα πέος και δύο όρχεις αλλά όχι πρωκτό.

Οι γιατροί τους χώρισαν το 1992 όταν ήταν μόλις δύο ετών. Η επέμβαση κράτησε σχεδόν 10 ώρες. Μια άλλη περίπτωση επικεντρώθηκε σε ένα ζευγάρι σιαμαίων διδύμων που γεννήθηκαν στο Πακιστάν το 2011. Ήταν συγχωνευμένα στο κάτω μισό του σώματός τους και το ένα δίδυμο ήταν σημαντικά μικρότερο, πιο αδύναμο και είχε μικρότερο κεφάλι.

Τα γεννητικά τους όργανα δεν είχαν αναπτυχθεί αρκετά για να εκχωρηθεί φύλο σε κανένα από τα δύο δίδυμα και δεν υπήρχε καθαρός πρωκτός. Και τα δύο πέθαναν πριν προλάβουν να χωριστούν. Η ιστορία των διδύμων της Ινδονησίας δημοσιεύτηκε στο American Journal of Case Reports.

Daily Mail