Γαλλία: «Βράζουν» οι φυλακές μετά τη δολοφονία αστυνομικών - «Δεν πληρωνόμαστε για να πεθάνουμε»

Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στις φυλακές της Γαλλίας, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τους ενόπλους που σκότωσαν δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τραυμάτισαν σοβαρά άλλους τρεις. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον κρατούμενο που δραπέτευσε μετά την επίθεση στην κλούβα που τον μετέφερε
Γαλλία: «Βράζουν» οι φυλακές μετά τη δολοφονία αστυνομικών - «Δεν πληρωνόμαστε για να πεθάνουμε»
3'

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Γαλλία διαμαρτύρονται για συνωστισμό και βία μετά τη δολοφονία δύο φρουρών και την απελευθέρωση ενός διαβόητου κρατούμενου από το βαν της αστυνομίας που έχει βυθίσει στο χάος τη Νορμανδία και έχει προκαλέσει συναγερμό σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι φυλακών σε όλη τη Γαλλία πραγματοποίησαν διαδηλώσεις όταν ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε ενέδρα σε διόδια της Νορμανδίας και απελευθέρωσαν τον Μοχάμεντ Αμρά, έναν κατάδικο που σχετιζόταν με δολοφονίες ναρκωτικών σε συμμορίες. Σήμερα το πρωί (15/5), ομάδες σωφρονιστικών υπαλλήλων απέκλεισαν τις εισόδους των φυλακών σε όλη τη Γαλλία, ενώ ορισμένοι έκαψαν παλέτες και ελαστικά.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 11 π.μ. στη μνήμη των νεκρών αξιωματικών και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους άλλους τρεις που τραυματίστηκαν σοβαρά στην επιδρομή στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον κρατούμενο από ένα δικαστήριο στη Ρουέν σε μία φυλακής στο Eβρέ την Τρίτη.

Σε μια φυλακή κοντά στη Μασσαλία, περισσότεροι από 100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι είχαν συγκεντρωθεί κάτω από ένα πανό που έγραφε: «Δεν πληρωνόμαστε για να πεθάνουμε». Πολλοί αξιωματικοί είπαν ότι θα πραγματοποιούσαν μόνο μια ελάχιστη υπηρεσία, ενώ τα συνδικάτα ζήτησαν μεγαλύτερη ασφάλεια και περιορισμένες μεταφορές κρατουμένων μεταξύ φυλακών και δικαστικών μεγάρων.

Κάποιοι παραπονέθηκαν για τις κακές συνθήκες και τη βία στις υπερπλήρεις φυλακές της Γαλλίας. Ο Erwan Saoudi, του συνδικάτου FO Justice, είπε: «Όταν βάζεις τρία άτομα σε ένα κελί 9 μέτρων και τη φύλαξη αναλαμβάνει μόνο ένα άτομο, φυσικά αυτό δημιουργεί ένταση και επεισόδια».

Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης θα συναντηθεί με τα συνδικάτα σωφρονιστικών υπαλλήλων σήμερα το απόγευμα. Εκατοντάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες εν τω μεταξύ συνέχισαν να αναζητούν τον δραπέτη κατάδικο και τους ένοπλους.

Η ενέδρα στο βαν της φυλακής έγινε αργά το πρωί της Τρίτης σε διόδια στο Incarville στην περιοχή Eure της βόρειας Γαλλίας. Ο εισαγγελέας του Παρισιού είπε ότι το φορτηγό της φυλακής χτυπήθηκε μετωπικά από ένα κλεμμένο όχημα Peugeot καθώς περνούσε από τη διάβαση των διοδίων, ενώ απο ένα άλλο όχημα που ακολουθούσε ξεπρόβαλαν ένοπλοι με κουκούλες, ντυμένοι στα μαύρα που άνοιξαν πυρ.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που πέθαναν, και οι δύο άνδρες, ήταν οι πρώτοι που σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας από το 1992. Η εισαγγελεία του Παρισιού κατονόμασε τον δραπέτη ως Μοχάμεντ Άμρα, ο οποίος γεννήθηκε το 1994, λέγοντας ότι την περασμένη εβδομάδα είχε καταδικαστεί για ληστεία και κατηγορήθηκε για υπόθεση απαγωγής που οδήγησε σε θάνατο.

Το βίαιο περιστατικό σημειώθηκε την ίδια μέρα που η γαλλική Γερουσία δημοσίευσε μια καταδικαστική έκθεση λέγοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την άνθιση της βιομηχανίας ναρκωτικών στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Jérôme Durain, είπε ότι η Γαλλία «δεν είναι ακόμη ναρκο-κράτος», αλλά η διακίνηση ναρκωτικών συνιστά «άμεση απειλή για το εθνικό συμφέρον» και τα μέτρα κατά των ναρκωτικών της κυβέρνησης «δεν ανταποκρίνονται στην πρόκληση».

Πολιτικοί κάθε χρώματος έφθασαν στις φυλακές για να υποστηρίξουν τους διαδηλωτές σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμαμέν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι «η αγριότητα αγγίζει την κοινωνία μας». Είπε ότι το περιστατικό ήταν σημάδι όχι μόνο ενός Γάλλου, αλλά και μιας παγκόσμιας αποτυχίας στη διακίνηση ναρκωτικών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή