ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ

Σλοβακία: Αισιόδοξα μηνύματα για τον Φίτσο - «Θα επιζήσει» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

«Θα επιζήσει» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβακίας για τον πρωθυπουργό Φίτσο, ο οποίος έπεσε την Τετάρτη θύμα απόπειρας δολοφονίας. Ο δράστης δήλωσε ότι το έκανε γιατί διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης 
Σλοβακία: Αισιόδοξα μηνύματα για τον Φίτσο - «Θα επιζήσει» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
AP Photo
4'

Δεν απειλείται πλέον η ζωή του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας, ανέφερε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο BBC ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τομάς Ταράμπα.

Δήλωσε «σοκαρισμένος» από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού, ο οποίος διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. «Ευτυχώς, εξ όσων γνωρίζω, η χειρουργική επέμβαση πήγε καλά. Εκτιμώ ότι τελικά θα επιζήσει… Δεν είναι απειλητική για τη ζωή του η κατάσταση αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Ο Τομάς Ταράμπα επέκρινε παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα ότι χρησιμοποιούν «ψευδείς αφηγήσεις» και παρουσιάζουν τον Φίτσο ως «σχεδόν σαν τέρας», σχόλια τα οποία, όπως είπε, δεν ανήκουν σε μια δημοκρατία.

Βίντεο από την πρώτη ανάκριση του δράστη

Βίντεο από την πρώτη ανάκριση του άνδρα που πυροβόλησε 5 φορές τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Ο συγγραφέας Γιούρι Τσιντούλα, ο οποίος πυροβόλησε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό δήλωσε ότι το έκανε επειδή διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Τι γίνεται με την υγεία του πρωθυπουργού και με την εγχείρηση

Νωρίτερα την Τετάρτη πληροφορίες οι σφαίρες προκάλεσαν ζημιές σε ζωτικά όργανα του πρωθυπουργού.

Η επέμβαση θα διαρκέσει περισσότερο, επειδή ο δράστης έχει βλάψει αρκετά από τα όργανα του πρωθυπουργού. Αυτό είχε αναφέρει νωρίτερα η σλοβακική έκδοση του dennikn.sk.

Ο Ρόμπερ Κάλινακ, από το υπουργείο Άμυνας, είχε αναφέρει επίσης νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας παλεύει για τη ζωή του. Ο Kalinak είχε προσθέσει ότι η υγεία του είναι «πραγματικά σοβαρή» και η «κατάσταση είναι άσχημη».

Η υπουργός Υγείας Ζουζάνα Ντολίνκοβα, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει δήλωσε: «Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, εξακολουθεί να βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι και πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν καλά. Οι γιατροί δίνουν μάχη για τη ζωή του».

Το χρονικό της επίθεσης

Όλα συνέβησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν στο σημείο που βρισκόταν ο Ρόμπερτ Φίτσο έπεσαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα δύο σφαίρες να τον βρουν στην κοιλιά αλλά και πολύ κοντά στην καρδιά, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TA3. Αντίστοιχα, μαρτυρίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters αναφέρουν πως κάποιος άκουσες αρκετούς πυροβολισμούς, ενώ αμέσως μετά είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο HN, ως δράστης αναγνωρίστηκε ένας 71χρονος Σλοβάκος συγγραφέας, γνωστός στη χώρα του. Πρόκειται για τον Γιούρι Τσιντούλα, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε τέσσερις φορές κατά του Φίτσο, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Χάντλοβα. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου ανέφερε ότι οι «ζωτικές του λειτουργίες» έχουν σταθεροποιηθεί, προσθέτοντας πως είχε τις αισθήσεις του, πριν μεταφερθεί σε άλλη νοσηλευτική μονάδα. Πλέον, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ πλήθος κόσμου εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κατάσταση της υγεία του Ρόμπερτ Φίτσο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή