Σλοβακία: Εκτός κινδύνου ο Ρόμπερτ Φίτσο - Ποιος είναι ο 71χρονος «ποιητής» που τον πυροβόλησε

Η ζωή του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δεν κινδυνεύει, μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του. Η χώρα μετράει τις πληγές της
4'

H κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δεν είναι πλέον απειλητική, αφότου πυροβολήθηκε πολλές φορές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Tόμας Τάραμπα είπε στο BBC ότι η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Φίτσo πήγε «καλά» και «υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει». Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας είχε δηλώσει οτι «δίνει μάχη για τη ζωή του» αφού τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση στην πόλη Χάντλοβα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Mάτους Σουτάι Εστόκα την ίδια ώρα έκανε λόγο για απόπειρα δολοφονίας με πολιτικά κίνητρα. Μετά τον πυροβολισμό, ο Φίτσο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και πέρασε αρκετές ώρες στο χειρουργείο παλεύοντας για τη ζωή του. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση του πρωθυπουργού, αλλά ο δεύτερος στην ιεραρχία του είπε στο BBC ότι ο Φίτσο «δεν είναι σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση αυτή τη στιγμή». Ο Τάραμπα πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός πυροβολήθηκε «από πολύ κοντά» και ότι «η μία σφαίρα πέρασε από το στομάχι και η δεύτερη χτύπησε την άρθρωση».

O Ρόμπερτ ΦίτσοΑΡ

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη ταυτοποιήσει επίσημα τον φερόμενο ως ύποπτο που έχει συλληφθεί από την αστυνομία.Πληροφορίες τοπικών Μέσων Ενημέρωσης ωστόσο αναφέρουν ότι ήταν ο 71χρονος ποιητής και πολιτικός ακτιβιστής Γιουράι Σιντούλα, ιδρυτής της λογοτεχνικής λέσχης DUHA και μέλος της Ένωσης Σλοβάκων συγγραφέων. Η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικές πηγές της χώρας.

Κατά το παρελθόν είχε εργαστεί ως φύλακας ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο. Πριν από οκτώ χρόνια, ανακοίνωσε στο Διαδίκτυο ότι συγκέντρωνε υπογραφές για τη δημιουργία πολιτικού κόμματος, του Κινήματος κατά της Βίας. «Η βία είναι συχνά μια αντίδραση των ανθρώπων, ως μια μορφή έκφρασης της συνηθισμένης δυσαρέσκειας για την κατάσταση των πραγμάτων. Ας είμαστε δυσαρεστημένοι, αλλά όχι βίαιοι!» έγραφε τότε. Όταν ρωτήθηκε εάν μισούσε τον Φίτσο, απάντησε: «Θα σας πω αυτό - δεν τον ψήφισα. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω γι' αυτό».

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης φέρεται να παρουσιάζει τον ύποπτο. Στο στιγμιότυπο, ο άνδρας λέει ότι διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική και τη στάση της απέναντι στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.Ο Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που ο τελευταίος συνομιλούσε με υποστηρικτές του και όταν τον πλησίασε για να του σφίξει το χέρι, τότε άνοιξε πυρ εναντίον του. «Διαφωνώ με την πολιτική της κυβέρνησης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκκαθαρίζονται», φέρεται να ισχυρίστηκε ο Γιουράι Τσιντούλα.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν την ημέρα που το κοινοβούλιο άρχισε να συζητά την πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Σλοβακίας RTVS. Χιλιάδες Σλοβάκοι διαμαρτυρήθηκαν κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, μια προγραμματισμένη διαδήλωση υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης ματαιώθηκε την Τετάρτη καθώς έγινε γνωστή η είδηση για τους πυροβολισμούς.

Το Κοινοβούλιο συνεδρίαζε την ώρα της επίθεσης και τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας συνάδελφος του Φίτσο φώναξε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους ότι υποκίνησαν την επίθεση. Και ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι συνέβαλαν στο κλίμα που οδήγησε στον πυροβολισμό του 59χρονου, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου: «Πολλοί από εσάς ήσασταν εσείς που σπέρνατε αυτό το μίσος».

Ο Έστοκα πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι «αυτή η δολοφονία [απόπειρα] είχε πολιτικά κίνητρα». Αντιδρώντας στην είδηση της επίθεσης, η απερχόμενη Πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα είπε ότι κάτι "είχε συμβεί τόσο σοβαρό που δεν μπορούμε καν να το συνειδητοποιήσουμε ακόμη". Η ρητορική μίσους που βλέπουμε στην κοινωνία οδηγεί σε πράξεις μίσους», πρόσθεσε.

Ο Φίτσο πέστρεψε στην εξουσία στη Σλοβακία μετά τις εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως επικεφαλής ενός λαϊκιστικού-εθνικιστικού συνασπισμού. Οι πρώτοι μήνες του ως πρωθυπουργός αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενοι πολιτικά. Τον Ιανουάριο διέκοψε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και τον περασμένο μήνα προώθησε τα σχέδια για την κατάργηση του RTVS.