Αυτό είναι το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE στα Σκόπια που τινάζει στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ηγέτης του VMRO-DPMNE είναι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι - Ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου

Αυτό είναι το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE στα Σκόπια που τινάζει στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών
AP
2'

Το VMRO-DPMNE είναι ένα συντηρητικό, εθνικιστικό πολιτικό κόμμα των Σκοπίων. Είναι το κόμμα που στις εκλογές του Μαΐου εκλέχθηκε πρώτο, με ηγετικά στελέχη του να έχουν ήδη δώσει δείγματα επιθετικής γραφής στους γείτονες, τινάζοντας παράλληλα στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όλα ξεκίνησαν με την επίσκεψη της νέας προέδρου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ – Ντάβκοβα, η οποία αποκάλεσε τη χώρα της ως «Μακεδονία», προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εσωτερικό των Σκοπίων. Παράλληλα, πριν από λίγο, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός και ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι προχώρησε σε νέο κρεσέντο προκλήσεων. Ο ίδιος υποστήριξε πως είναι συνταγματικό του δικαίωμα να αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει και κανένας δεν θα του επιβάλλει κάτι διαφορετικό.

Το VMRO-DPMNE ιδρύθηκε το 1990 για να προωθήσει «την πνευματική, οικονομική και εθνική ενότητα του διχασμένου λαού της χώρας και να δημιουργήσει ένα κράτος στα μελλοντικά ενωμένα Βαλκάνια και την ενωμένη Ευρώπη».

Πρόεδρος του κόμματος από το 2003 έως το 2017 ήταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι, που ήταν και πρωθυπουργός της χώρας από το 2006 έως το 2016. Ο Γκρούεφσκι παραιτήθηκε από την αρχηγία μετά τη σημαντική ήττα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2016. Στις 23 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε έκτακτο συνέδριο του κόμματος, στο οποίο υπήρξε μία υποψηφιότητα για την προεδρία, του 40χρονου Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που εξελέγη πρόεδρος με 376 ψήφους.

Πρώτο κόμμα στις εκλογές του Μαΐου

Το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξασφάλισε τελικά 58 έδρες από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Τετάρτη (8/05) στα Σκόπια, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας. Δεύτερο σε έδρες έρχεται το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια, το DUI του Αλί Αχμέτι με 19 έδρες.

Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, το οποίο υπέστη μεγάλη ήττα στις εν λόγω εκλογές κατέλαβε τελικά μόλις 18 έδρες, αν και σε ποσοστό και ψήφους υπερισχύει του DUI. Τούτο οφείλεται στην κατανομή των εδρών. Η Βουλή των Σκοπίων απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, νέα πρόεδρος των Σκοπίων εξελέγη η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα η οποία επικράτησε με μεγάλη διαφορά του αντιπάλού της, απερχόμενου προέδρου των Σκοπίων και υποψήφιου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή