ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί 40 αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες»

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί 40 αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες»

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για εκτελέσεις αμάχων στην πόλη.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό κρατά αιχμάλωτους 35 έως 40 άμαχους στην πόλη Βοβτσάνσκ, χρησιμοποιώντας τους ως «ανθρώπινες ασπίδες» ως μέσο προστασίας ενός στρατιωτικού αρχηγείου.

Πιο συγκεκριμένα, η αστυνομία του Χάρκιβ, ουκρανική επαρχία στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας ανακοίνωσε πως: «Οι άμαχοι που προσπαθούσαν να φύγουν από τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ρώσοι βρίσκονται αιχμάλωτοι. Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, είναι 35-40 άνθρωποι. Οι Ρώσοι τους κρατούν όλους μαζί σε ένα μέρος, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες, επειδή είναι κοντά στο διοικητικό τους κέντρο».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Βοβτσάνσκ τραυματίστηκε σε βομβαρδισμό, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. «Οι κατακτητές επιτέθηκαν σε ένα χωριό στην κοινότητα Βοβτσάνσκ με βόμβες διασποράς (...) Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο γιατροί, δύο οδηγοί και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Βοβτσάνσκ», ο Ταμάζ Γκαμπαρασβίλι, δήλωσε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ , χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την κατάσταση των θυμάτων.

Νωρίτερα ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για εκτελέσεις αμάχων στην πόλη. Η Βοβτσάνσκ, μια πόλη με περίπου 18.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της Μόσχας αυτή την περίοδο. Χθες ο ουκρανικός στρατός ότι ουκρανικές δυνάμεις «απώθησαν μερικώς» ρωσικές δυνάμεις από την πόλη.

Σήμερα το Κίεβο ανέφερε ότι επιβραδύνει τις ρωσικές στρατιωτικές προελεύσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι. Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή έχει δώσει στην Μόσχα τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη στην ουκρανική επικράτεια από τα τέλη του 2022.