Σοκάρουν τους επιστήμονες οι όρκες με ασυνήθιστες συμπεριφορές

Όσα αποκάλυψαν οι επιστήμονες για τις φάλαινες-δολοφόνους 
Φωτ.: Unsplash
2'

Οι όρκες σοκάρουν τους επιστήμονες με παράξενες νέες συμπεριφορές.

Θαλάσσιοι ερευνητές σε νέα μελέτη τους αποκάλυψαν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις κυνηγετικές συνήθειες, τις συμπεριφορές και την κοινωνικοποίηση αυτού του είδους των φαλαινών, γνωστών και ως όρκες -φάλαινες δολοφόνοι, οι οποίες είναι μεγάλα και ισχυρά αρπακτικά που βρίσκονται στους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

Οι πανίσχυρες φάλαινες όρκα παίρνουν μόνο μία ανάσα μεταξύ των καταδύσεών τους, αποκάλυψαν οι επιστήμονες στο περιοδικό PLOS One, αφού ανέλυσαν δεδομένα που συνέλεξαν από πλάνα drone, φυσιολογία και στατιστικές.

Οι όρκες είναι επίσης ικανές να τρώνε μεγάλους λευκούς καρχαρίες και να επιτίθενται μόνες τους σε μεγάλα σκάφη, ανέφερε το Popular Science την Τετάρτη.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους 11 βόρειες και νότιες όρκες στα ανοικτά των ακτών της Βρετανικής Κολομβίας.

Εξαφάνιση και απειλή

Η συν-συγγραφέας της μελέτης και φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας Tess McRae δήλωσε στο πρακτορείο: «Οι φάλαινες-δολοφόνοι στα βόρεια απειλούνται και οι φάλαινες-δολοφόνοι στα νότια κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε πόση ενέργεια χρησιμοποιούν αυτές οι φάλαινες και, στη συνέχεια, από την άλλη πλευρά, πόση τροφή χρειάζονται αυτές οι φάλαινες για να επιβιώσουν».

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι όρκες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους κάνοντας ρηχές καταδύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες διαρκούν λιγότερο από ένα λεπτό.

«Οι φάλαινες-δολοφόνοι είναι σαν σπρίντερ που δεν έχουν τη μαραθώνια αντοχή των γαλάζιων και των άλλων φαλαινών για να κάνουν βαθιές και παρατεταμένες καταδύσεις», ανέφερε σε δήλωσή του ο καθηγητής του UBC δρ Άντριου Τρίτες, ο οποίος ήταν επίσης συν-συγγραφέας της μελέτης.

Σχετικές ειδήσεις