Μάχη με το χρόνο και την ομίχλη: Αγωνία για την τύχη του Ιρανού προέδρου - Αδύνατη η εναέρια έρευνα

Όλες οι πληροφορίες για το ατύχημα με το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου - Κρίσιμη επικοινωνία μέσα από την καμπίνα του ελικοπτέρου 
Μάχη με το χρόνο και την ομίχλη: Αγωνία για την τύχη του Ιρανού προέδρου - Αδύνατη η εναέρια έρευνα
4'

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στο Ιράν, αλλά και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες με την εξαφάνιση του ελικοπτέρου, το οποίο μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τη συνοδεία του σε περιοχή του Αζερμπαϊτζάν.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Farts κάλεσε τους Ιρανούς να προσευχηθούν για τον Ραϊσί μετά τις αναφορές αυτές. Ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι δηλωσε στην κρατική τηλεόραση πως οι αρχές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες, αν και αρχικά υποστήριξε ότι υπήρξε μια επικοινωνία με το ελικόπτερο.

Συνεχώς από το σημείο που έχουν σπεύσει τα σωστικά συνεργεία έρχονται νέα πλάνα.

Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε στο Reuters πως ενδέχεται οι ζωές του Ιρανού προέδρου και της συνοδείας του να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η εναέρια έρευνα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, λέει ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου, Berhossein Kolivand.

Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φοιτητών (ISNA) υποστήριξε νωρίτερα ότι «ορισμένες ανεπίσημες πηγές αναφέρουν τον μαρτυρικό θάνατο ορισμένων από τους συντρόφους του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι» στο σημείο της συντριβής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Isna, «επίσημες πηγές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κανένα συγκεκριμένο σχόλιο για το θέμα αυτό».

Την πληροφορία ότι ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι και η συνοδεία του επέβαιναν σε ρωσικό ελικόπτερο μεταφέρουν επίσης σχετικές πληροφορίες. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι οποίες ελέγχονται και συμπληρώνονται διαρκώς, κάνουν λόγο για ένα ελικόπτερο τύπου Mi-171, δηλαδή ρωσική προελεύσεως.

Το χρονικό του συμβάντος

Ένα ελικόπτερο της πομπής με την οποία ταξίδευε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι ενεπλάκη σε «ανώμαλη προσγείωση» το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό παρέμεναν ασαφείς. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το ελικόπτερο συνετρίβη σε δασική περιοχή μεταξύ των χωριών PirDavood και Uzi στο βορειοδυτικό Ιράν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, πάνω από 40 ομάδες διάσωσης επιχειρούσαν στην περιοχή στο πλαίσιο των προσπαθειών αναζήτησης.

Ο ιστότοπος Ensaf News επικαλείται ενημερωμένη πηγή που δήλωσε ότι η συντριβή ήταν «σοβαρή» και ότι υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» τραυματισμών στο ατύχημα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και ο Μοχάμαντ Αλί Αλε-Χασέμ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος και ο ιμάμης στην Ταμπρίζ, φέρονται να βρίσκονταν στο ελικόπτερο με τον Ραΐσι.

Ο Ραΐσι είχε βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που κατασκεύασαν τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς.

Το Ιράν πετάει μια ποικιλία ελικοπτέρων στη χώρα, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την προμήθεια ανταλλακτικών για αυτά. Ο εναέριος στόλος του χρονολογείται επίσης σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, λέει το France24.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, είναι ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός άρχων, που προηγουμένως ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος της χώρας. Θεωρείται προστατευόμενος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή