ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρός ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσι - Ραγδαίες εξελίξεις στην Τεχεράνη

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρός ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσι - Ραγδαίες εξελίξεις στην Τεχεράνη

Ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν οτι ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσι και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν που επέβαιναν μεταξύ άλλων στο μοιραίο ελικόπτερο είναι νεκροί

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας και άλλοι αξιωματούχοι βρέθηκαν νεκροί στο σημείο της συντριβής ελικοπτέρου τη Δευτέρα μετά από πολύωρη έρευνα σε μια ομιχλώδη, ορεινή περιοχή στα βορειοδυτικά της χώρας, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ραΐσι ήταν 63 ετών.

Η συντριβή σημειώνεται καθώς η Μέση Ανατολή έχει βυθιστεί στην αστάθεια μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, κατά τον οποίο ο Ραΐσι υπό τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ μόλις τον περασμένο μήνα.

Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν εμπλούτισε ουράνιο πιο κοντά από ποτέ σε επίπεδα οπλικής ποιότητας, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις με τη Δύση καθώς η Τεχεράνη προμήθευε επίσης βομβαρδιστικά drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ένοπλες ομάδες πολιτοφυλακής σε όλη την περιοχή.

Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άμεση αιτία για τη συντριβή στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, 60 ετών.

Οι διασώστες είχαν εντοπίσει νωρίτερα το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και άλλους αξιωματούχους που προφανώς είχε συντριβεί στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν την προηγούμενη μέρα, αν και «δεν εντοπίστηκε κανένα σημάδι ζωής», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Διαμαρτυρίες ενάντια στη σιιτική θεοκρατία

Καθώς ο ήλιος ανέτειλε τη Δευτέρα, οι διασώστες είδαν το ελικόπτερο από απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, Πιρ Χοσεΐν Κολιβάντ, στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ οι αξιωματούχοι ήταν ήδη αγνοούμενοι για περισσότερες από 12 ώρες.

Το Ιράν βιώνει εδώ και χρόνια μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στη σιιτική θεοκρατία, την προβληματική οικονομία και τα δικαιώματα των γυναικών – καθιστώντας τη στιγμή πολύ πιο ευαίσθητη για την Τεχεράνη και το μέλλον της χώρας καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αποσταθεροποιεί την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Ραϊσι ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η «σκληρή προσγείωση» όπως την αποκάλεσε συνέβη κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το έθνος του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης. Αργότερα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε οτι συνέβη πιο ανατολικά κοντά στο χωριό Uzi, αλλά οι λεπτομέρειες παρέμειναν αντιφατικές.

Μαζί με τον Ραΐσι ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν και άλλοι αξιωματούχοι και σωματοφύλακες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ένας αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης χρησιμοποίησε τη λέξη «σύγκρουση», αλλά άλλοι αναφέρθηκαν είτε σε «σκληρή προσγείωση» ή σε «συμβάν».

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι τουρκικές αρχές δημοσίευσαν αυτό που περιέγραψαν ως πλάνα από drone που δείχνει κάτι που φαινόταν να ήταν μια πυρκαγιά στην έρημο που «υποψιάζονταν ότι ήταν συντρίμμια ελικοπτέρου». Οι συντεταγμένες που αναφέρονται στο βίντεο έθεσαν τη φωτιά περίπου 20 χιλιόμετρα, νότια των συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Ιράν στην πλαγιά ενός απόκρημνου βουνού.

Οι σκληροπυρηνικοί είχαν προτρέψει το κοινό να προσευχηθεί. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες εκατοντάδων πιστών, ορισμένων με τα χέρια απλωμένα σε δέηση, να προσεύχονται στο Ιερό Ιμάμ Ρεζά στην πόλη Μασχάντ, έναν από τους ιερότερους τόπους του σιιτικού Ισλάμ, καθώς και στο Κομ και σε άλλες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Το κεντρικό κανάλι της κρατικής τηλεόρασης μετέδιδε προσευχές ασταμάτητα.

Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία

Ο ίδιος ο Χαμενεΐ προέτρεψε επίσης το κοινό να προσευχηθεί. «Ελπίζουμε ότι ο Παντοδύναμος Θεός θα επιστρέψει τον αγαπητό πρόεδρο και τους συναδέλφους του με πλήρη υγεία στην αγκαλιά του έθνους», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Χαμενεΐ

Ωστόσο, ο ανώτατος ηγέτης τόνισε επίσης ότι η διακυβέρνηση του Ιράν θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί. Σύμφωνα με το ιρανικό σύνταγμα, ο αντιπρόεδρος του Ιράν αναλαμβάνει την εξουσία εάν ο πρόεδρος πεθάνει με τη συγκατάθεση του Χαμενεΐ ενώ θα προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές εντός 50 ημερών. Ο πρώτος αντιπρόεδρος Moχάμαντ Μοχμπέρ είχε ήδη αρχίσει να δέχεται κλήσεις από αξιωματούχους και ξένες κυβερνήσεις ερήμην του Ραϊσι, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.