Απειλείται ο τάφος του Ξέρξη στο Ιράν

Τάφος Ξέρξη: Οι πρόσφατες βροχές στην τοποθεσία Naqsh-e Rostam έχουν δημιουργήσει μια σχετικά μεγάλη τρύπα

Απειλείται ο τάφος του Ξέρξη στο Ιράν
2'

Ο τάφος του Ξέρξη στο Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές λόγω της διάβρωσης.

Οι πρόσφατες βροχές στην τοποθεσία Naqsh-e Rostam έχουν δημιουργήσει μια σχετικά μεγάλη τρύπα κάτω από τον λαξευμένο βράχο όπου βρίσκεται ο τάφος του Ξέρξη Α', που οδηγεί σε μια διαμήκη ρωγμή.

Το Naqsh-e Rostam είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και νεκρόπολη που βρίσκεται περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά της Περσέπολης, στην επαρχία Φαρς του Ιράν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διάβρωση και η διείσδυση νερού αποτελούν σοβαρές απειλές για τον λαξευμένο στον βράχο τάφο, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό αποκατάσταση, ανέφερε το ISNA το Σάββατο.

Παρόλα αυτά, ο διευθυντής του χώρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Περσέπολης, που βρίσκεται κοντά, πιστεύει ότι η διάβρωση γύρω από τον πολύτιμο βασιλικό τάφο είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να επιλυθεί.

Πώς διαμορφώνεται το πρόβλημα

Μιλώντας στο ISNA, ο Alireza Askari Chaverdi, υπεύθυνος για τον αρχαιολογικό χώρο του Naqsh-e Rostam, επεσήμανε ότι μπροστά από τον τάφο του Ξέρξη έχουν συσσωρευτεί αρκετές πεσμένες πέτρες. «Μέσα στην τρύπα, αποκαλύφθηκε μια μυστηριώδης δομή, η οποία δεν έχει ακόμη μελετηθεί αρχαιολογικά, αλλά εικάζεται ότι σχετίζεται με ένα κανάλι νερού του Naqsh-e Rostam», είπε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι οι μεγάλες και βαθιές τρύπες που σχηματίζονται κάτω από τον τάφο του Ξέρξη, με ρωγμές να εκτείνονται στους άλλους κοντινούς τάφους όπου έχουν "αναπαυθεί" ο Μέγας Δαρείος, ο Αρταξέρξης Α' και ο Δαρείος Β'. «Επιπλέον, μέσα στον θάλαμο του τάφου του Ξέρξη, έχουν παρατηρηθεί πολυάριθμες ρωγμές και τρύπες που προκαλούνται από διείσδυση νερού».

Σχετικά με πιθανές απειλές για αυτόν τον ιστορικό χώρο, είπε ότι μια αρχαία λεκάνη οικισμού πάνω από τον τάφο του Ξέρξη έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό.

«Το νερό της βροχής, που θα έπρεπε να είχε συγκεντρωθεί σε αυτή τη λεκάνη, τώρα καταρρακώνεται με συντρίμμια βράχων, που συσσωρεύονται μπροστά στον τάφο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα