Πυρ και μανία ο Νετανιάχου με το ΔΠΔ: «Ρίχνετε βενζίνη στη φωτιά του αντισημιτισμού»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε με οργή τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο οποίος ζήτησε τη σύλληψή του για εγκλήματα πολέμου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντιαμίν Νετανιάχου
ΑΡ
4'

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε με οργή τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επειδή ζήτησε ένταλμα σύλληψης εναντίον του όπως και ενάντια στους ηγέτες της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουση στη Γάζα. Ο Νετανιάχου είπε ότι απέρριψε με αηδία ότι το «δημοκρατικό Ισραήλ» συγκρίνεται με τους «μαζικούς δολοφόνους» όπως τους αποκάλεσε. Τα σχόλια του Νετανιάχου επαναλήφθηκαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, είπε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας του Γιόαβ Γκάλαντ φέρουν ποινική ευθύνη για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα. Το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα για εγκλήματα πολέμου στον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, ο βασικός του σύμμαχος, δεν είναι μέλη του ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε το 2002. Η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει αναγκάσει πολλούς Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Οι κατηγορίες εναντίον των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς προέρχονται από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, όταν κύματα ενόπλων της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας 252 ομήρους. Η επίθεση πυροδότησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο, στον οποίο τουλάχιστον 35.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν είπε ότι «δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Είναι σαφές ότι το Ισραήλ θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την προστασία των πολιτών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την καταδίκη του προέδρου, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον «απορρίπτει θεμελιωδώς» την κίνηση. «Είναι ντροπή», είπε. «Το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία για αυτό το θέμα»

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι το αίτημα για εντάλματα σύλληψης θα έθετε σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ο Χαν υπέβαλε επίσης αίτηση για εντάλματα σύλληψης για τον Γκάλαντ και τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε μαζί με τον στρατιωτικό αρχηγό της ομάδας Mοχάμεντ Ντείφ.

Είπε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο υπουργός Άμυνας ήταν ύποπτοι για εγκλήματα, όπως η λιμοκτονία αμάχων ως μέθοδος πολέμου, η δολοφονία, οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού και η εξόντωση. Ο εισαγγελέας είπε ότι τα φερόμενα εγκλήματα ξεκίνησαν «τουλάχιστον από τις 7 Οκτωβρίου 2023» στην υπόθεση των ηγετών της Χαμάς, όταν η ομάδα εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ και «τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023» για τους Ισραηλινούς ηγέτες.

Το ΔΠΔ υπερασπίστηκε τη θέση του τη Δευτέρα, λέγοντας ότι παρά τις «σημαντικές προσπάθειες» δεν έλαβε «καμία πληροφορία που να αποδεικνύει γνήσια δράση σε εγχώριο επίπεδο [στο Ισραήλ] για την αντιμετώπιση των φερόμενων εγκλημάτων ή των υπό έρευνα ατόμων».

Μια ομάδα δικαστών στο ΔΠΔ πρέπει τώρα να εξετάσει εάν θα εκδώσει τα εντάλματα και, εάν το κάνει, οι χώρες που έχουν υπογράψει το καταστατικό του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένες να συλλάβουν τους άνδρες εάν έχουν τέτοια ευκαιρία.

Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, καταδίκασε την αίτηση για τη σύλληψή του ως «παράλογη και ψευδή εντολή». Σε μια δημόσια δήλωση στα εβραϊκά, ρώτησε «με ποιο θράσος» το ΔΠΔ «τολμάει να συγκρίνει» τη Χαμάς και το Ισραήλ. Η σύγκριση ήταν μια «διαστρέβλωση της πραγματικότητας», είπε ο Νετανιάχου. Κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι «έριξε βαρετή βενζίνη στη φωτιά του αντισημιτισμού που μαίνεται σε όλο τον κόσμο».

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατζ, χαρακτήρισε την κίνηση του Χαν «ασυγκράτητη μετωπική επίθεση» στα θύματα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και «ιστορική ντροπή που θα θυμάται για πάντα». Ωστόσο, ορισμένοι από τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ απέφυγαν να επικρίνουν ευθέως το ΔΠΔ στις δηλώσεις τους. Σε δήλωσή του αργά τη Δευτέρα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι υποστηρίζει το δικαστήριο και αυτό που αποκάλεσε «τον αγώνα του ενάντια στην ατιμωρησία σε όλες τις καταστάσεις».

Ομοίως, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι «σέβεται την ανεξαρτησία και τις διαδικασίες» του ΔΠΔ. Ωστόσο, το Βερολίνο επέκρινε την ταυτόχρονη δημοσίευση των κατηγοριών εναντίον των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς, λέγοντας ότι η κίνηση «δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση ισοδυναμίας».