Οι 24 ηγέτες κρατών που σκοτώθηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα

Ποιες περιπτώσεις αεροπορικών δυστυχημάτων με θύματα αρχηγούς κρατών καταγράφηκαν ως «ύποπτες» 
Οι Πακιστανοί συνωστίζονται σε περίπτερο για να διαβάσουν την είδηση ​​του θανάτου σε αεροπορικό δυστύχημα του προέδρου στρατηγού Mohammad Zia ul Haq στην Πεσαβάρ
Αρχείου Associated Press
2'

Εικοσιτέσσερις θανάτους αρχηγών κρατών εν ενεργεία και μη, σε αεροπορικά δυστυχήματα, κάποια από τα οποία καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου μετρά η πρόσφατη ιστορία με τελευταίο αυτόν του Ιρανού Προέδρου Εμρπαχίμ Ραΐσι, την περασμένη Κυριακή.

Τον Δεκέμβριο του 1980, o πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας της Πορτογαλίας, Φρασίνσκο Σα Καρνέιρο και Αντελίνο Αμάρο ντα Κόστα, σκοτώνονται όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στη Λισαβόνα. Μετά από έρευνα του 1995 που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν στοιχεία σαμποτάζ, κοινοβουλευτική έρευνα το 2004 ανέφερε ότι υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος.

Στις 31 Ιουλίου, το αεροσκάφος του προέδρου του Παναμά Ομάρ Τορίχος συντρίβεται σε δάσος με το σενάριο της δολοφονικής ενέργειας να παραμένει μέχρι και σήμερα το επικρατέστερο.

Στις 17 Αυγούστου 1988 πέφτει το στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει τον Πακιστανό πρόεδρο Ζία ουλ Χακ, καθώς και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Άρνολντ Λιους Ράφαελ. Μαζί τους στο αεροσκάφος και στρατηγοί. Το δυστύχημα γίνεται σε μία περίοδο που αμερικανο-πακιστανικές σχέσεις θεωρούνταν εξαιρετικά σημαντικές.

Θεωρίες συνωμοσίας καλύπτουν τον θάνατο του προέδρου της Μοζαμβίκης, Σαμόρα Μέισελ, στις 19 Οκτωβρίου 1986 όταν συνετρίβη το σοβιετικό Tupolev στο οποίο επέβαινε με σοβιετικό πλήρωμα. Είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία με τις ΗΠΑ που έδωσε στον Παναμά τον έλεγχο της Διώρυγας.

Μυστήριο επίσης καλύπτει τον θάνατο του Κινέζου αντιπροέδρου του Κομουνιστικού Κόμματος Λιν Μπιάο σε αεροπορικό δυστύχημα. Αρχικά είχε εξαφανιστεί με την επίσημη ανακοίνωση να αναφέρει ότι σκοτώθηκε στη Μογγολία, μετά από απόπειρα δολοφονίας που προετοίμαζε κατά του Μάο.

Το 1961 σκοτώνεται στο Κονγκό στη διάρκεια αποστολής ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Νταγκ Χάμαρσκελντ.