Αρχαία κυπριακά πιθάρια: «Κάποιος τα ήθελε πολύ στο Ισραήλ» - Υποψίες επαναχρησιμοποίησης για τελετή
Μπροστά σε μια τρομερή έκπληξη βρέθηκαν αρχαιολόγοι στην πόλη της ενδοχώρας Tel Burna, στο σημερινό κεντρικό Ισραήλ καθώς βρήκαν τέσσερα πιθάρια που κατασκευάστηκαν στην Κύπρο την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.
Πιο συγκεκριμένα, τα πιθάρια χρονολογούνται 3.500 χρόνια πίσω με το περίεργο στην ανακάλυψη αυτή να είναι πως το Tel Burna, δεν βρισκόταν κοντά στην ακτή, ούτε είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Οι αρχαιολόγοι υποπτεύονται ότι τα κυπριακά αυτά πιθάρια επαναχρησιμοποιήθηκαν για κάποιο τελετουργικό ρόλο. Τα πιθάρια που προέρχονται από την Κύπρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Haaretz, μεταφέρθηκαν πάνω από τη θάλασσα, στην ακτή της Χαναάν και στη συνέχεια στην ενδοχώρα στο μικρό Tel Burna, «κάποιος ήθελε πολύ να πάει αυτά αντικείμενα στη συγκεκριμένη τοποθεσία».
Το ακόμα πιο παράξενο είναι πως τα πιθάρια είχαν γίνει εξαιρετικά σπάνια τότε, αφού οι αγγειοπλάστες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο κεντρικό Ισραήλ δεν τα έφτιαχναν πια. Ωστόσο οι συναλλαγές από τη ξηρά και τη θάλασσα ήταν σχεδόν καθημερινές, με αποτέλεσμα τα εμπορεύματα να φτάνουν και στην ενδοχώρα. Οι κάτοικοι της Tel Burna ήταν αυτοί που άρχισαν να φτιάχνουν ξανά γιγάντια πιθάρια, σε διαφορετική βέβαια μορφή από τα κυπριακά.
Τα εισαγώμενα πιθάρια επηρεάζουν την τοπική συμπεριφορά
Η ιστορία των εισαγόμενων και τοπικών πιθαριών στο Tel Burna, η σχέση μεταξύ τους και μια θεωρία για το πώς τα ξένα αντικείμενα μπορούν να επηρεάσουν την τοπική συμπεριφορά δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Cambridge Archaeological Journal, από τον Δρ. Matthew Susnow του Εβραϊκού Πανεπιστημίου με τον Δρ. Chris McKinny του Gesher Media και του Καθ. Itzhaq Shai του Πανεπιστημίου Ariel. Σε όλη την Εποχή του Χαλκού χρησιμοποιήθηκαν πίθοι γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου.
Η Κύπρος διαθέτει μια στρογγυλή κατασκευή (στην Κισσόπνεργα) από την Ύστερη Χαλκολιθική που ονομάζεται «Οίκος Πίθος» λόγω του μεγάλου αριθμού τους (τουλάχιστον 37). Οι Κύπριοι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού εξήγαγαν επίσης κύπελλα γύρω από τη Μεσόγειο και μερικές φορές αυτά τα εύθραυστα κεραμικά αντικείμενα συσκευάζονταν μέσα σε πιθάρια. Μερικά πιθάρια στο πλοίο Uluburun περιείχαν στοιβαγμένα μπολ και άλλα πράγματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω των ανασκαφών ανακαλύφθηκαν άλλα οκτώ πιθάρια, που είχαν κατασκευαστεί τοπικά. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι που κάνουν τις ανασκαφές, o αρχαιολογικός χώρος Tel Burna είχε έναν πλούτο εισαγωγών από την Κύπρο, μερικές μάλιστα από αυτές σπάνιες και εξωτικές.