Παγωτό: O πληθωρισμός «λιώνει» την αγαπημένη λιχουδιά - Ποιες χώρες την πληρώνουν πιο ακριβά

Μετά την οργή που ξέσπασε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εκτοξευόμενο κόστος του παγωτού, τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο; Ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian για το κόστος του παγωτού, λίγο πριν αρχίσει και επίσημα το καλοκαίρι
Παγωτό: O πληθωρισμός «λιώνει» την αγαπημένη λιχουδιά - Ποιες χώρες την πληρώνουν πιο ακριβά
8'

Στη Βρετανία προκάλεσε οργή η είδηση οτι τα δύο χωνάκια παγωτού με γεύση τσιχλόφουσκα κοστίζουν σχεδόν 11 ευρώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Καθώς ο πληθωρισμός είναι ανεξέλεγκτος σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, μήπως αυξάνεται το κόστος της δροσερής λιχουδιάς σε όλο τον κόσμο ; Ο Guardian έκανε ρεπορτάζ και παραθέτει τα πορίσματά του.

Αυστραλία

Τα βαν παγωτού είναι ένα συνηθισμένο θέαμα στις παραλίες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Οι τιμές όμως είναι τσιμπημένες. Στην παραλία Bondi στο Σίδνεϊ, ένα χωνάκι βανίλιας βουτηγμένο σε σοκολάτα κοστίζει περί τα 4 ευρώ, ενώ μια κλασική βάφλα παγωτό γύρω στα 5.5 ευρώ

Η εταιρεία βαν παγωτού Mr Softy είπε ότι οι τιμές της κυμαίνονταν από 2,76 ευρώ για ένα μόνο χωνάκι βανίλιας, αλλά θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 6 ευρώ για μια διπλή δόση βανίλιας με επικαλύψεις και ένα χωνάκι βάφλας. Ο Τζιμ Μπόρας, διευθυντής του Softy, είπε ότι μετά την πανδημία, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά ένα τρίτο, λόγω του αυξημένου κόστους προμήθειας.

«Πριν από την πανδημία, πληρώναμε 55 ευρώ τον κουβά, τώρα πληρώνουμε κοντά στα 174 ευρώ», είπε. «Οι τιμές μας καθοδηγούνται από την προσφορά… αν οι προμηθευτές δεν αυξήσουν τις τιμές τους, δεν αυξάνουμε τις τιμές μας, επειδή το βασικό κοινό μας είναι τα παιδιά».

Γερμανία

Παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των γερμανικών παγωτών παραμένουν προσιτές σε σύγκριση με τις τιμές πολλών ευρωπαίων γειτόνων. Μια μπάλα στοιχίζει 1,72 ευρώ κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια πανεθνική έρευνα αυτή την άνοιξη από το περιοδικό καταναλωτών Coupons.de.

Αυτό είναι αυξημένο κατά 6,2% από το 2023. Ωστόσο, οι περιοχές ποικίλλουν πολύ, από το Μπόχουμ στην κοιλάδα του Ρουρ όπου στοιχίζει 1,40 ευρώ έναντι 2,12 ευρώ στο πλούσιο Μόναχο. Σύμφωνα με τη μόνιμη αγάπη τους για το ιταλικό φαγητό, οι Γερμανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο οκτώ λίτρα παγωτού κάθε χρόνο - δηλαδή περίπου 100 μεζούρες.

Οι Γερμανοί τείνουν να παραμείνουν στα κλασικά όπως η σοκολάτα, η βανίλια και η στρατσιατέλα, αλλά έχουν μερικές εθνικές ιδιορρυθμίες, συμπεριλαμβανομένων των περιβόητων Spaghettieis. Πιστώνεται στον γιο Ιταλών μεταναστών στο Mannheim, είναι ένα εξαιρετικά γλυκό παρασκεύασμα που μοιάζει με πιάτο ζυμαρικών. Φτιάχνεται πιέζοντας το παγωτό βανίλια μέσα από μια πρέσα για noodle Spätzle μέχρι να θυμίσει μακαρόνια και μετά ολοκληρώνεται με σος φράουλας για να μιμηθεί μια μαρινάρα και, τέλος, με τριμμένη...παρμεζάνα - συνήθως νιφάδες καρύδας ή ξεφλουδισμένους ξηρούς καρπούς.

Ακτή Ελεφαντοστού

Οι καύσωνες αυτής της σεζόν στη δυτική Αφρική έχουν κάνει τα παγωτά μια απαραίτητη ανακούφιση και προσφέρουν την τέλεια δικαιολογία για απόλαυση στους κατοίκους του Αμπιτζάν, της εμπορικής πρωτεύουσας της Ακτής του Ελεφαντοστού

Οι γεύσεις καφέ και τιραμισού είναι αγαπημένες σε μια χώρα που παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός κακάο στον κόσμο, αλλά η βανίλια και τα φρούτα του πάθους είναι επίσης δημοφιλή. Ζαχαροπλαστεία όπως η γαλλική αλυσίδα λιανικής Des Gâteaux et Du Pain στη Rue des Jardins, ένας φαινομενικά ατελείωτος δρόμος εστιατορίων και καφέ στο πολυτελές Deux Plateaux, πωλούν τις μπάλες παγωτού μεταξύ 2 και 3 ευρώ.

Οι πελάτες που αναζητούν πιο οικονομικές τιμές μπορούν να πάνε σε σούπερ μάρκετ οπου οι τιμές αν και φθηνότερες ανεβαίνουν το τελευταίο διάστημα επειδή εκτοξεύεται η τιμή των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία είναι γνωστή για την τεράστια γκάμα ασυνήθιστων γεύσεων παγωτού – μελάνι σουπιάς ή καλαμάρι, κανείς; – αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν πιο συμβατικές ποικιλίες: βανίλια, σοκολάτα και πράσινο τσάι. Ένα χωνάκι από έναν εξειδικευμένο πωλητή μπορεί να κοστίσει περίπου 3 'εως 4,6 ευρώ αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το παγωτό τους από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.

Ο Guardian αγόρασε τρία δημοφιλή παγωτά από την αλυσίδα καταστημάτων FamilyMart: δύο χωνάκια βάφλας σε διαφορετικές γεύσεις και ένα Choco Monaka Jumbo: ένα λεπτό δίσκο σοκολάτας καλυμμένο με παγωτό βανίλια και εγκλωβισμένο σε μια γκοφρέτα. Παρά το γεγονός ότι έπεσε θύμα του αυξανόμενου κόστους των συστατικών, η τιμή των κανονικών ιαπωνικών παγωτών παραμένει χαμηλή, ανάλογα βέβαια με την περιοχή

Νέα Ζηλανδία

Από βασικά χωνάκια που φτιάχνονται σε ένα φορτηγό μια ζεστή μέρα, μέχρι γκουρμέ προσφορές από μπουτίκ, η Νέα Ζηλανδία είναι ένα έθνος που αγαπάει το παγωτό. Η χώρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των καταναλωτών παγωτού σε όλο τον κόσμο, με 28,40 λίτρα για κάθε άτομο το χρόνο, με τη βανίλια και το hokey pokey (ένα απλό παγωτό βανίλιας με μικρούς σβόλους από κηρήθρα) μεταξύ των αγαπημένων γεύσεων της χώρας.

Η τιμή ενός κώνου παγωτού μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον παραγωγό. Στο φθηνότερο τέλος, το The Ice Cream Truck χρεώνει 1,7 ευρώ για ένα παιδικό χωνάκι, 2,8 ευρώ για ένα τυπικό μονό χωνάκι με επικάλυψη και 4 ευρώ για ένα διπλό.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Hamish Williams, λέει ότι η γεύση σορμπέ είναι μακράν το μπεστ σέλερ του. Ανέβασε τις τιμές φέτος εν μέσω αύξησης του κόστους καυσίμων, προϊόντων και ασφάλισης, αλλά διατήρησε τις τιμές των παιδικών παγωτών σταθερές. «Θέλω να μπορώ να δώσω στα παιδιά ένα παγωτό αν βγουν με ψιλά, και αν έχετε τρία παιδιά, μπορείτε να πάρετε σε όλα μια απόλαυση για κάτω απο 10 ευρώ».

Τα καταστήματα παγωτού μπουτίκ, όπως το Duck Island, παράγουν μικρές παρτίδες χρησιμοποιώντας τοπικά και εποχιακά συστατικά, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις υψηλότερες τιμές τους - 5 ευρώ για ένα παιδικό χωνάκι, 6,90 ευρώ για μια μονή μερίδα και 9,20 για μία διπλή. Η γκουρμέ παγωτοβιομηχανία Giapo με έδρα το Όκλαντ, η οποία υπερηφανεύεται οτι συγκεντρώνει θαμώνες όπως η Σερ βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς. Τα παιδικά χωνάκια ξεκινούν από τα 7 ευρώ και οι τιμές αυξάνονται αναλόγως.

Ισπανία

Σε μια χώρα όπου οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να ανέβουν στους 47,6 βαθμούς Κελσίου, είναι ανακούφιση να γνωρίζει κανείς ότι μπορεί να απολαύσει κανείς ένα παγωτο με 1 ή 2 ευρώ.

Οι τιμές αυξάνονται αν αναζητάτε κάτι λίγο πιο παραδοσιακό – και, φυσικά, ανάλογα με το μέρος της Ισπανίας όπου βρίσκεστε. Η γνωστή Heladería Sienna, που σερβίρει ιταλικό gelato στους κατοίκους της Μαδρίτης – και στους επισκέπτες στο κοντινό πάρκο Retiro της πρωτεύουσας – για περισσότερα από 40 χρόνια, προσφέρει μια μακρά λίστα επιλογών, όπως φρούτα του πάθους και βασιλικό, σοκολάτα και dulce de leche και κέικ καρότου. Ένα μικρό χωνάκι στοιχίζει γύρα στα 2,6 ευρώ, ένα μεσαίο 3,50€ και ένα μεγάλο 4,20€.

Όσοι έχουν ακόμη πιο περιπετειώδεις ουρανίσκους – και πιο βαθιές τσέπες – μπορούν να βρουν κάτι δροσερό και προκλητικό, στο Parallelo στη Βαρκελώνη. Τα δοχεία με παγωτό gorgonzola και habanero chilli κυμαίνονται από €9 έως €24, όπως και οι μπανιέρες με παγωτό τσαγιού matcha.

Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη έχει μια τεράστια γκάμα από παγωτά, από γεύσεις φρούτων όπως λίτσι και durian, μέχρι ζαχαρούχο τσάι της Ταϊλάνδης, αλλά η κλασική γεύση είναι η καρύδα. Μπορεί να καταναλωθεί με γαρνιτούρες όπως καλαμπόκι, γλυκοπατάτα, φιστίκια ή σπόροι φοίνικα, από φλιτζάνι, χωνάκι ή κλειστό σε ψωμί.

Το παγωτό πωλείται σε καρότσια πλανόδιων πωλητών, σε αγορές ή σε παντοπωλεία ή εμπορικά κέντρα. Σε έναν πάγκο στην κεντρική περιοχή Asok της Μπανγκόκ τη Δευτέρα, οι τιμές κυμαίνονταν από 50 λεπτά για έναν κώνο έως 1 ευρώ για ένα κυπελλάκι.

ΗΠΑ

Το παγωτό έχει εξελιχθεί από ένα είδος πολυτελείας για τους πλούσιους και την ελίτ τη δεκαετία του 1700 σε ένα βασικό προϊόν - πρώτα καθώς τα παγωτατζίδικα και τα καταστήματα αναψυκτικών διαδόθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και μετά, αφού έγινε ευρέως διαθέσιμη η φθηνή ψύξη. Οι ΗΠΑ υπερηφανεύονται ακόμη και για την αυτοαποκαλούμενη πρωτεύουσα παγωτού του κόσμου – το Le Mars, την Αϊόβα, η οποία μπορεί να καυχιέται ότι παράγει τα περισσότερα παγωτά από έναν κατασκευαστή σε μια τοποθεσία παγκοσμίως από το 1994, με την επωνυμία Blue Bunny.

Πρόσφατα, ωστόσο, οι τιμές έχουν αυξηθεί, με το λιανικό κόστος μισού γαλονιού παγωτού στις ΗΠΑ να φτάνει τα 6,02 δολάρια το 2023, ένα νέο υψηλό όλων των εποχών – και τα 6,20 $ τον Απρίλιο του 2024. Καθώς οι τιμές έχουν ανοδική τάση, η ζήτηση και η κατανάλωση παγωτού στις ΗΠΑ μειώνεται: κατά μέσο όρο, ένας Αμερικανός έτρωγε περίπου 10 κιλά παγωτού πλήρες σε λιπαρά το 2000, αλλά αυτό μειώθηκε σε περίπου 5,4 κιλά ετησίως. το 2021.

Η μείωση έχει αποδοθεί σε ανησυχίες για την υγεία, τις ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γαλακτοβιομηχανίας, την αυξανόμενη ζήτηση για επιλογές χωρίς γαλακτοκομικά και τον πολλαπλασιασμό μικρότερων παγωτών σε μέγεθος στην αγορά. Παρά τη μείωση της κατανάλωσης, οι πωλήσεις παγωτού γάλακτος έφτασαν περίπου τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή