Λαβρόφ: Oι αμερικανικές κυρώσεις ευθύνονται για τη συντριβή ελικοπτέρου του Ραΐσι

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις αμερικανικές κυρώσεις για τη συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος Eμπραχίμ Ραϊσι
O Σεργκέι Λαβρόφ
O Σεργκέι Λαβρόφ
ΑΡ
1'

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), στον οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες χώρες της Ασίας και η Ρωσία, απέτισαν σήμερα κατά τη συνεδρίασή τους φόρο τιμής στον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

Μιλώντας για τη συντριβή του ελικοπτέρου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν για πρόκληση ζητημάτων αεροπορικής ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας.

«Με την εφαρμογή των κυρώσεων που περιλαμβάνουν απαγόρευση προμήθειας ανταλλακτικών για τα αεροπορικά προϊόντα κατασκευής των ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων», είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Καζακστάν για τη Σύνοδο κορυφής.

«Οι Αμερικανοί το αρνούνται αυτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι άλλες χώρες κατά των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν κυρώσεις δεν λαμβάνουν ανταλλακτικά για εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας».

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ραΐσι ταξίδευε με ένα ελικόπτερο Bell 212 αμερικανικής κατασκευής προτού συντριβεί σε μια βουνοκορφή. Διενεργείται έρευνα στο Ιράν για να διαπιστωθεί η αιτία. Οι δεκαετίες κυρώσεων από τις ΗΠΑ και άλλους μεγάλους προμηθευτές της Δύσης έχουν δυσκολέψει το Ιράν να αποκτήσει ανταλλακτικά ή να αναβαθμίσει τον στόλο αεροσκαφών του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή