«Στοπ» του Ισραήλ στη ζωντανή μετάδοση του Associated Press από τη Γάζα

Για ποιον λόγο το Ισραήλ διέταξε διακοπή της ζωντανής μετάδοσης του Associated Press από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Στοπ» του Ισραήλ στη ζωντανή μετάδοση του Associated Press από τη Γάζα
AP.
2'

Σήμερα (21/05), Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατάσχεσαν την κάμερα και τον εξοπλισμό του Associated Press στο νότιο Ισραήλ, κατηγορώντας τον ειδησεογραφικό οργανισμό ότι παραβίασε τον νέο νόμο που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ για τα Μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera.

«Το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ είναι μεταξύ χιλιάδων πελατών που λαμβάνουν ζωντανές ροές βίντεο από το AP και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς», σύμφωνα με το Associated Press.

Το AP κατήγγειλε την κίνηση, αναφέροντας ότι «καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει το live feed που μεταδίδει εδώ και πολλά χρόνια εικόνες από τη Γάζα και να αρπάξει εξοπλισμό», ανέφερε η Αντιπρόεδρος εταιρικής επικοινωνίας, Λόρεν Ίστον.

«Το κλείσιμο δεν βασίσθηκε στο περιεχόμενο της ροής, αλλά μάλλον σε μία καταχρηστική χρήση από την ισραηλινή κυβέρνηση του νέου νόμου για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς του εξωτερικού. Προτρέπουμε τις ισραηλινές αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να επαναφέρουμε αμέσως τη ζωντανή ροή μας, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη σημαντική οπτική δημοσιογραφία σε χιλιάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο», προσέθεσε.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Επικοινωνιών του Ισραήλ έφθασαν στην τοποθεσία του AP στη Σντερότ το απόγευμα της Τρίτης και κατάσχεσαν τον εξοπλισμό. Παρέδωσαν, επίσης, ένα έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον αρμόδιο Υπουργό, Σλόμο Κάρχι, στο οποίο αναγράφεται ο ισχυρισμός παραβίασης του νόμου. Λίγο πριν κατασχεθεί ο εξοπλισμός, το live feed του ΑΡ μετέδιδε μία γενική άποψη της βόρειας Γάζας.

Η κατάσχεση ακολούθησε προφορική εντολή από την περασμένη Πέμπτη (16/05) να σταματήσει η ζωντανή μετάδοση, κάτι που ο ειδησεογραφικός οργανισμός αρνήθηκε να κάνει.

Ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για «ανησυχητική εξέλιξη»

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός, με την εκπρόσωπο Τύπου, Καρίν Ζαν – Πιέρ, να τονίζει πως «προφανώς αυτό είναι ανησυχητικό και θέλουμε να το εξετάσουμε». «Οι δημοσιογράφοι έχουν την ικανότητα και το δικαίωμα να κάνουν τη δουλειά τους», προσέθεσε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα