Βρετανία: Γιατί ο Ρίσι Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές - Το «στοίχημα» της κυβέρνησης
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, διάρκειας μικρότερης των δύο μηνών μετά την προκήρυξη Σούνακ για κάλπες στις 4 Ιουλίου
Ο Ρίσι Σούνακ παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη μετά την προκήρυξη εκλογών για τις 4 Ιουλίου στο BBC το πρωί της Πέμπτης.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προκήρυξε τις εκλογές, δήλωσε στο BBC Breakfast ότι η οικονομική σταθερότητα επέστρεψε στη χώρα ωστόσο η κυβέρνηση «έχει ακόμα πολλή δουλειά».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις γενικές εκλογές του Ιουλίου το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαΐου, από τη Ντάουνινγκ Στρητ, υπό βροχή, δηλώνοντας περήφανος για το έργο της κυβέρνησης, με τον αντίπαλό του, ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ να δηλώνει ότι οι εκλογές είναι αυτό που περίμενε η χώρα.
«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα»
Στη συνέντευξή του με το BBC ο Σούνακ αστειεύτηκε αρχικά για τον καιρό και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει αποκαταστήσει την σταθερότητα της οικονομίας, με τους λογαριασμούς ενέργειας να μειώνονται.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αξιοποιήσουμε την πρόοδο», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι βλέπει τον κόσμο σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα, από ότι εδώ και δεκαετίες, ενώ υποστήριξε ότι οι Συντηρητικοί έχουν «το σωστό σχέδιο» και είναι οι μόνοι ικανοί για να επιτύχουν την ασφάλεια στη χώρα.
Σε ερώτηση για το αν ο πραγματικός λόγος των εκλογών είναι η ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού αλλά και επιδείνωση των στοιχείων της μετανάστευσης, ο Σούνακ ήταν κατηγορηματικός, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αφού ο κόσμος έχει αρχίσει να βλέπει τα οφέλη μίας βελτιωμένης οικονομίας, ιδιαίτερα στον πληθωρισμό. «Η πραγματικότητα είναι ότι η πρόοδος και η σταθερότητα επιστρέφουν και είμαι αυτός που είναι έτοιμος να αναλάβει δράση».
Κεντρικό θέμα στην προεκλογική ατζέντα το μεταναστευτικό
Για το μεταναστευτικό και τους αριθμούς ρεκόρ παράνομων διελεύσεων ο Σούνακ παραθέτει στοιχεία από το περασμένο έτος, με βάση τα οποία ισχυρίζεται ότι οι αριθμοί μειώθηκαν κατά περίπου ένα τρίτο, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τις γαλλικές Αρχές στη Μάγχη και τη συμφωνία με την Αλβανία.
Ο Σούνακ αναφέρθηκε εκτενώς και στο σχέδιο της Ρουάντα για τις απελάσεις και είπε ότι η πρώτη πτήση προς Κιγκάλι είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο.
«Ο λαός μόλις που άρχισε να αισθάνεται τα οφέλη των αλλαγών που έχουν φέρει οι Συντηρητικοί στην οικονομία», δήλωσε ενώ επεσήμανε ότι πέρασαν κάποια «απίστευτα δύσκολα» χρόνια για τη χώρα με την πανδημία του κορονοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο στους λογαριασμούς ενέργειας. «Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ως δια μαγείας από τη μία μέρα στην άλλη», πρόσθεσε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει «πρόοδο».
Σχετικά με τη δέσμευση των Τόρις να φτιάξουν 40 νέα νοσοκομεία μέχρι το 2030, ο Σούνακ επανέλαβε ότι θα έχουν κατασκευαστεί μέχρι τότε και ανέφερε ότι «είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη δέσμευσή μας για τα 40 νοσοκομεία» και εκτίμησε ότι έχουν ήδη εκδοθεί οι άδειες για την κατασκευή των περισσότερων.
Για τη φορολογία είπε ότι η κληρονομιά του ήταν να διασφαλίσει ότι θα έβγαζε τη χώρα από μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία, αναφερόμενος στην πανδημία και εξήγησε ότι έχουν μειωθεί οι φόροι κατά 900 λίρες, ενώ κατηγορεί τους Εργατικούς ότι διαφωνούν με τις μειώσεις φόρων.
Κλείνοντας, ο Σούνακ ερωτήθηκε για το αν θα προχωρήσει σε μία προελογική εκστρατεία προσωπική με τον Σερ Κιρ Στάρμερ. Ως απάντηση, απαρίθμησε ζητήματα για τα οποία οι Βρετανοί ενδιαφέρονται, το μεταναστευτικό, την ενέργεια, τους φόρους και την ασφάλεια και δήλωσε «Δεν ξέρω τι πιστεύει ο Κιρ Στάρμερ και δεν πιστεύω ότι κανένας ξέρει, γιατί αλλάζει συνεχώς γνώμη».