Ο Μακρόν «σνομπάρει» την φον ντερ Λάιεν - «Δαγκωτό» σε Ντράγκι για κορυφαία θέση στην ΕΕ

Ευρωεκλογές 2024: Το Παρίσι θεωρεί τον Μάριο Ντράγκι κορυφαίο σύμμαχο στα σχέδιά του να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να «ταρακουνήσει» την οικονομία της ΕΕ. Ασκήσεις λεπτής ισορροπίες λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην ΕΕ
6'

Το Παρίσι βλέπει τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη ως βασικό σύμμαχο στα σχέδιά του να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να ταρακουνήσει την οικονομία της ΕΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι — το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεθεί ο σωστός ρόλος.

Ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ερωτήματα γύρω από τις ευρωεκλογές που διεξάγονται στις 6-9 Ιουνίου είναι αν η Γαλλία θα υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία για τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι «παγωμένες»

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία υποστηρίζει τη φον ντερ Λάιεν, ο Πασκάλ Κανφέν, ευρωβουλευτής από το φιλελεύθερο κόμμα «Αναγέννησης» του Μακρόν που συνομιλεί απευθείας με τον πρόεδρο, είπε: «Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν να παίξει ρόλο ο Ντράγκι».

Εδώ και καιρό φημολογείται ότι ο Μακρόν κάνει ελιγμούς στα παρασκήνια για να τοποθετηθεί ο Ντράγκι, ένας τεχνοκράτης που διηύθυνε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που καθοδήγησε την Ιταλία μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και της οικονομικής αναταραχής στο τιμόνι της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ. Αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος αξιωματούχος τον επιδοκιμάζει δημόσια για μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Το κρίσιμο είναι ότι η Γαλλία είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη με τον Ντράγκι, ο οποίος δεν θα ήθελε οι δημοσιονομικοί κανόνες να εμποδίσουν τις γενναιόδωρες δαπάνες για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πράγματι, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται βασικός σύμμαχος στην επόμενη μάχη του Παρισιού εντός του μπλοκ: να βρει τρισεκατομμύρια ευρώ δημόσιες επενδύσεις για να καλύψει τη διαφορά με τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις: την Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Έχει την αξιοπιστία να προσπαθήσει και να πείσει [άλλες χώρες] για την ικανότητα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την ανάγκη για κοινές επενδύσεις, κάτι που είναι μια τεράστια πρόκληση» δήλωσε ο Κανφέν. Η δυσκολία για τη Γαλλία, ωστόσο, είναι ότι οι πολιτικές ισορροπίες θα είναι πολύ δύσκολες, ιδιαίτερα εάν το Παρίσι θέλει να αφαιρέσει τη Νο.1 θέση από τη φον ντερ Λάιεν.

Ο Ντράγκι δεν συνδέεται επίσημα με κανένα μεγάλο κόμμα, επομένως ο Μακρόν θα πρέπει να συνάψει μια σημαντική πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Αυτό θα σήμαινε να πείσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να προτείνει τον Ντράγκι. Ο 76χρονος τεχνοκράτης δεν θα ήταν ο πιο προφανής πολιτικός σύμμαχος της Μελόνι, αλλά είναι πιθανό να δει πλεονεκτήματα σε έναν Ιταλό στο τιμόνι της ΕΕ. Μιλώντας στο POLITICO για την προώθηση της υποψηφιότητας του Ντράγκι για μια κορυφαία θέση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Μακρόν στο Παρίσι, ο Κανφέν παραδέχτηκε: «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να φτάσουμε εκεί».

Η άλλη κορυφαίο έργο - ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επιβλέπει τις 27 εθνικές κυβερνήσεις - θα ήταν επίσης δύσκολη. Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον σημερινό πρόεδρο Σαρλ Μισέλ με κάποιον από τις τάξεις τους. Η Γαλλία θα έπρεπε να βοηθήσει τους Σοσιαλιστές να κερδίσουν έναν άλλο σημαντικό ρόλο στην ΕΕ εάν ο Ντράγκι γινόταν επικεφαλής του Συμβουλίου.

Ωστόσο, η Γαλλία γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον της να μην αποδεχθεί μια δεύτερη θητεία για τη φον ντερ Λάιεν ως τετελεσμένο γεγονός. Ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί αδύνατο να επιτευχθεί μια μεγάλη συμφωνία για τον Ντράγκι, το Παρίσι θα θελήσει να ασκήσει διπλωματική μόχλευση στις συνομιλίες για το ποιος θα πάρει τα βασικά χαρτοφυλάκια.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει τελικά την κορυφαία θέση, προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να δημιουργήσει μια ισχυρότερη οικονομική θέση στην Επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ενδεχομένως μέσω ενός ρόλου εκτελεστικού αντιπροέδρου. Το Παρίσι θα χρησιμοποιούσε αυτό το ανώτερο αξίωμα για να συνεχίσει περισσότερο την ατζέντα του για εγχώριους βιομηχανικούς πρωταθλητές, αμυντική εμπορική πολιτική και μεγάλες δημόσιες δαπάνες

Ο Ντράγκι θα ταίριαζε στοην εξίσωση σαν ένας οικονομικός εμπειρογνώμονας που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Γαλλία. Ο Ιταλός οικονομολόγος πιστώνεται ευρέως για τη σωτηρία του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης των αρχών της δεκαετίας του 2010, αφού υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προστατεύσει το νόμισμα του μπλοκ όταν ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2012.

Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς που θα επιτρέπει στις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις να κινούνται ελεύθερα σε όλο το μπλοκ. Αντιμετώπισε σθεναρή αντίθεση από άλλα μέλη, με επικεφαλής τη Γερμανία και εγκατέλειψε το πλάνο. Αλλά ο Ντράγκι θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία να κερδίσει αυτή τη μάχη, είπε ο Κανφέν: «Όταν ο Ντράγκι κάνει "ό,τι χρειάζεται", θα πάει ενάντια και στη γερμανική ορθοδοξία. Υπάρχει ένα βασικό ζήτημα εκεί, το οποίο πρέπει να λύσουμε μετά τις [ευρωπαϊκές] εκλογές»

Μιλώντας για το πώς ο Ντράγκι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες, ο Κανφέν παραδέχτηκε ότι δεν θα ήταν η φιλελεύθερη κομματική δομή που θα τον οδηγούσε εκεί. Το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν είναι μέλος της ευρύτερης ομάδας Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αν [ο Ντράγκι] καταλήξει στη Renew, σημαίνει ότι θα γίνει ο υποψήφιος μας», είπε. «Αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι το Renew που θα έχει την προεδρία της Επιτροπής

Αντίθετα, σκιαγράφησε πώς οι πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και της Μελόνι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια θέση εργασίας υψηλού προφίλ για την Ιταλία - προφανώς σημαίνει ένα σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο, αν όχι τη δουλειά της ίδιας της φον ντερ Λάιεν.

Η Φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους σκληροπυρηνικούς Ευρωπαίους Χριστιανούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Μελόνι για να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία, θα μπορούσε «να συνάψει συμφωνία με τη Μελόνι για μια θέση ευθύνης», προέβλεψε ο Κανφέν.

Σε αντάλλαγμα, η Ιταλίδα ηγέτης θα μπορούσε να ζητήσει από τους ευρωβουλευτές της να βοηθήσουν τη Γερμανίδα να εξασφαλίσει τους αριθμούς που απαιτούνται στην αποφασιστική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση της δεύτερης θητείας της. «Αυτό σημαίνει ότι [ο Ντράγκι] θα ήταν ο υποψήφιος της Μελόνι» για μια θέση στην Επιτροπή, είπε ο Κάνφιν. «Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο»

Politico