Πολεμικά «παιχνίδια» της Κίνας στην Ταϊβάν: «Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν οι ίδιοι»

Η Κίνα λέει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της γύρω από την Ταϊβάν έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν την ικανότητά της να «καταλάβει την εξουσία», την ώρα που η νησιωτική χώρα προειδοποιεί πως «όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί»
Πολεμικά παιχνίδια της Κίνας στην Ταΐβάν
ΑΡ
5'

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν, ασκήσεις που διεξάγονται μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ταιβάν ο οποίος έκανε δηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν την ικανότητά της να «καταλάβει την εξουσία» στο νησί, δήλωσε ανοιχτά ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) την Παρασκευή καθώς οι δυνάμεις του ξεκινούσαν τη δεύτερη ημέρα ασκήσεων μεγάλης κλίμακας γύρω από τον «γείτονά» του.

Οι ασκήσεις είναι οι μεγαλύτερες που διεξάγονται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και έρχονται λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία στην Ταϊβάν του νέου προέδρου, Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο αποδοκιμάζει ανοιχτά για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ξεχωριστής ταυτότητας του νησιού.

Το Πεκίνο έχει καταγγείλει τον Λάι ως «επικίνδυνο αυτονομιστή» και αποδοκίμασε την ομιλία του στην ορκωμοσία τη Δευτέρα, κατά την οποία κάλεσε την Κίνα να σταματήσει τον εκφοβισμό της Ταϊβάν, η οποία έχει γίνει πολύ πιο έντονη υπό τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Ο PLA ξεκίνησε τις ασκήσεις το πρωί της Πέμπτης, στέλνοντας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη γύρω από την Ταϊβάν και τα απομακρυσμένα νησιά της σε αυτό που αποκάλεσε «μια ισχυρή τιμωρία για τις αυτονομιστικές ενέργειες των δυνάμεων υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Σήμερα (24/5) διεμήνυσε ότι συνεχίζει τις ασκήσεις και στις δύο πλευρές της αλυσίδας των νησιών της Ταϊβάν για να «δοκιμάσει την ικανότητα από κοινού κατάληψης της εξουσίας, έναρξης κοινών επιθέσεων και κατάληψης βασικών περιοχών».

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του, παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ, και έχει ορκιστεί να καταλάβει το νησί με τη βία αν χρειαστεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ταϊβανέζων ωστόσο δεν έχει καμία επιθυμία να ζήσει κάτω από την κινεζική κυριαρχία. Αλλά ο Σι, ο πιο αυταρχικός ηγέτης της Κίνας εδώ και μια γενιά, έχει καταστήσει σαφές ότι η «αναπόφευκτη επανένωση» του νησιού με την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να αναβληθεί επ' αόριστον.

Οι διήμερες ασκήσεις, που περιλαμβάνουν κοινές επιχειρήσεις του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας και της πυραυλικής δύναμης της Κίνας, διεξάγονται στα στενά της Ταϊβάν – ένα στενό υδάτινο σώμα που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα – καθώς και βόρεια, νότια και ανατολικά της Ταϊβάν, σύμφωνα με την PLA.

Για πρώτη φορά, στις ασκήσεις συμμετείχαν επίσης η ακτοφυλακή της Κίνας, που επιχειρεί σε περιοχές γύρω από τα απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν, Kinmen, Matsu, Wuqiu και Dongyin, που βρίσκονται ακριβώς έξω από τη νοτιοανατολική ακτή της Κίνας. Το πρακτορείο CCTV μετέδωσε πλάνα την Παρασκευή που δείχνουν Κινέζους στρατιώτες να μετακινούν συστήματα πυροβολικού και πυραύλων, αν και δεν έδειξε ζωντανά πυρά.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας ως «παράλογες προκλήσεις» και έστειλε τις δικές της θαλάσσιες, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις ως απάντηση. Από τις 6 το πρωί της Πέμπτης έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής, το υπουργείο εντόπισε 49 κινεζικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 35 που διέσχισαν τη Μέση Γραμμή, ένα άτυπο σημείο οριοθέτησης στο στενό της Ταϊβάν που το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει, αλλά μέχρι τα τελευταία χρόνια το σεβόταν σε μεγάλο βαθμό.

Συνολικά 19 κινεζικά πολεμικά πλοία και επτά σκάφη της ακτοφυλακής εντοπίστηκαν κοντά στα στενά της Ταϊβάν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε την Πέμπτη ότι «είναι λυπηρό να βλέπουμε την Κίνα να απειλεί τη δημοκρατία, την ελευθερία και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα της Ταϊβάν με μονομερείς στρατιωτικές προκλήσεις», προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν έχει «την εμπιστοσύνη και την ικανότητα να προστατεύει την εθνική ασφάλεια»

Ο Λάι είχε μια πολυάσχολη και πολιτικά ταραχώδη αρχή στη θητεία του μετά την παραλαβή της σκυτάλης από την Τσάι Ινγκ - βεν, για να ξεκινήσει μια ιστορική τρίτη συνεχόμενη θητεία για το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP).

Οι ασκήσεις του PLA θέτουν την πρώτη πραγματική δοκιμασία για τον βετεράνο πολιτικό στη διαχείριση των εντάσεων με το Πεκίνο, το οποίο έχει αρνηθεί την προσφορά του να μιλήσει και να ξαναρχίσει τον τουρισμό μεταξύ των στενών και τις ανταλλαγές φοιτητών.Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας κατηγόρησε τον Λάι ότι ωθεί την Ταϊβάν σε «μια επικίνδυνη κατάσταση πολέμου» και «παίζει με τη φωτιά».

«Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν οι ίδιοι», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γου Κιάν, χρησιμοποιώντας τη ρητορική που η Κίνα αναπτύσσει συχνά για την Ταϊβάν. «Όποτε οι δυνάμεις της Ταϊβάνμας προκαλούν, θα προωθήσουμε τα αντίμετρά μας μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης επανένωση της πατρίδας».

Εσωτερικά, ο Λάι αντιμετωπίζει χάος στο νομοθετικό σώμα, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ των στενότερων δεσμών με την Κίνα κατέχουν την πλειοψηφία και έχουν πιέσει να υποβληθεί η κυβέρνησή του σε αυστηρότερο έλεγχο. Χιλιάδες νέοι έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να επισπεύσει τα προτεινόμενα νομοσχέδια για να παραχωρηθεί στο κοινοβούλιο περισσότερη εξουσία.