Βιβλική κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα: Πάνω από 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί
Παπούα Νέα Γουινέα: Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί σε κατολίσθηση, καθώς η πρωτοφανής καταστροφή εμποδίζει τις προσπάθειες διάσωσης
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι «θάφτηκαν» από μια τεράστια κατολίσθηση στη βόρεια Παπούα Νέα Γουινέα, ανακοίνωσε η υπηρεσία καταστροφών της χώρας. Η κατολίσθηση ισοπέδωσε το ορεινό χωριό Kαοκαλάμ στην επαρχία Ένγκα περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι. Έπληξε το έθνος του Ειρηνικού γύρω στις 3 τα ξημερώματα τοπική ώρα την Παρασκευή και τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι υπολογίζουν ότι σκοτώθηκαν 670 άνθρωποι.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι είχαν αρχικά αναφέρει τον αριθμό των νεκρών σε 100 ή περισσότερους. Το Εθνικό Κέντρο Καταστροφών της Παπούα Νέας Γουινέας είπε ωστόσο ότι η κατολίσθηση είχε θάψει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους. «Η κατολίσθηση έθαψε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους ζωντανούς και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε κτήρια, κήπους τροφίμων και προκάλεσε
σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της χώρας», ανέφερε αξιωματούχος του εθνικού κέντρου καταστροφών σε επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Νωρίτερα, ο Σερχάν Ακτοπράκ, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση στο νησιωτικό έθνος, επιβεβαίωσε οτι ο αριθμός των 670 θανάτων βασίστηκε στους υπολογισμούς των τοπικών αξιωματούχων ότι περισσότερα από 150 σπίτια είχαν θαφτεί. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 60 σπίτια.«Υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 670 άνθρωποι [βρίσκονται] κάτω από το έδαφος αυτή τη στιγμή», είπε.
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι πιθανότατα επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε νωρίτερα η ανθρωπιστική ομάδα CARE Australia. Ανέφερε ότι η περιοχή ήταν «ένα καταφύγιο για όσους εκτοπίστηκαν από [κοντινές] συγκρούσεις».Περίπου έξι χωριά επλήγησαν από την κατολίσθηση στην περιοχή Μουλιτάκα της επαρχίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας.
Τρία πτώματα ανασύρθηκαν από μια περιοχή όπου καταστράφηκαν 50 έως 60 σπίτια, ενώ έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, ανακοίνωσε το γραφείο του ΟΗΕ στην Παπούα Νέα Γουινέα. Όμως, οι ελπίδες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες μειώνονται διαρκώς.
Η κατολίσθηση άφησε συντρίμμια σε βάθος έως και οκτώ μέτρα σε έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκόπτοντας την οδική πρόσβαση, κάτι που δυσκόολεύει τις προσπάθειες ανακούφισης. Τα ελικόπτερα ήταν ο μόνος τρόπος για να φτάσουν στην περιοχή.
Οι επιζώντες έψαχναν μέσα από τόνους χώματος και ερειπίων με τα χέρια αναζητώντας αγνοούμενους συγγενείς, ενώ μια πρώτη συνοδεία έκτακτης ανάγκης παρέδωσε τρόφιμα, νερό και άλλες προμήθειες το Σάββατο. «Οι ελπίδες να βγάλουμε τους ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια έχουν μειωθεί τώρα» δήλωσε ο Ακτοπράκ.
Τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον 26 άνδρες σκοτώθηκαν στην επαρχία Ένγκα σε μια ενέδρα εν μέσω φυλετικής βίας που ώθησε τον πρωθυπουργό Τζέιμς Μάραπε να δώσει εξουσίες σύλληψης στον στρατό της χώρας. Οι αξιωματούχοι των καταστροφών, η αμυντική δύναμη και το τμήμα έργων και αυτοκινητοδρόμων βοηθούν στις προσπάθειες παροχής βοήθειας και ανάκαμψης.
Η Παπούα Νέα Γουινέα, με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι ένα πολυφυλετικό αναπτυσσόμενο έθνος αγροτών κατά κύριο λόγο, όπου ομιλούνται 800 γλώσσες. Υπάρχουν λίγοι δρόμοι έξω από τις μεγαλύτερες πόλεις.
Βρίσκεται στο ανατολικό μισό του νησιού της Νέας Γουινέας και βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, το τόξο των σεισμικών ρηγμάτων γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου συμβαίνει μεγάλο μέρος του σεισμού και της ηφαιστειακής δραστηριότητας στον κόσμο.
Τον Μάρτιο, η χώρα επλήγη από σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία οικοδομούν στενότερους αμυντικούς δεσμούς με το στρατηγικά σημαντικό έθνος, ενώ η Κίνα επιδιώκει επίσης στενότερους δεσμούς ασφάλειας και οικονομίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατολίσθησης