Έρευνα του FBI για κλεμμένους θησαυρούς από το Βρετανικό Μουσείο

Το FBI ερευνά την πώληση εκατοντάδων ανεκτίμητων θησαυρών από το...Βρετανικό Μουσείο σε Αμερικανούς αγοραστές
3'

Το FBI ερευνά την πώληση εκατοντάδων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο σε Αμερικανούς, αναφέρει το BBC τονίζοντας ότι η αμερικανική υπηρεσία επιβολής του νόμου βοήθησε επίσης στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία ανήκαν στο μουσείο και φέρεται να πουλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πέρυσι ότι αρχαία πετράδια, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του, έλειπαν, είχαν κλαπεί ή καταστραφεί. Ένας αγοραστής, με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, είπε στο BBC ότι ένας πράκτορας του FBI του έστειλε email ζητώντας πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay. Ο πράκτορας του FBI είπε ότι βοηθούσαν τη Μητροπολιτική Αστυνομία στη διερεύνηση των αγνοούμενων ή κλεμμένων αντικειμένων από το μουσείο. Ο αγοραστής είπε ότι δεν έχει πλέον κανένα έκθεμα και δεν πιστεύει ότι έχουν εντοπιστεί από τις αρχές.

Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι από τα 1.500 αντικείμενα που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί ή λείπουν, 626 έχουν μέχρι στιγμής ανακτηθεί και 100 ακόμη έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί ακόμη. Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που το μουσείο πιστεύει ότι έχουν κλαπεί δεν ήταν καταγεγραμμένα και βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αναζήτησης τρόπων για να αποδείξει ότι προέρχονται από τη συλλογή του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι οι συλλέκτες συμφωνούν να δωρίσουν αντικείμενα στο μουσείο, ώστε το προσωπικό να μπορεί να αξιολογήσει. Ένας ανώτερος επιμελητής μεταξύ άλλων, ο Πίτερ Χιγκς, κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο για κλοπή, καταστροφή, τήξη και πώληση αρχαίων αντικειμένων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Το μουσείο είπε ότι πιστεύει ότι ο Δρ Χιγκς έβαλε στην τσέπη περίπου 100.000 λίρες συνολικά. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα σε μια πολιτική υπόθεση που το μουσείο εγκαινίασε εναντίον του δρος Χιγκς, πιστεύει ότι έκλεβε αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας ως επί το πλείστον μη καταχωρημένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου.

Το μουσείο πιστεύει ότι ο Δρ Χιγκς, ο οποίος έχει απολυθεί, είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay. Κανείς δεν έχει συλληφθεί ή κατηγορηθεί για οποιοδήποτε αδίκημα μέχρι στιγμής.

Οι ΗΠΑ δεν είναι το μόνο μέρος όπου μπορεί να έχουν καταλήξει θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου. Ο Δανός έμπορος αρχαιοτήτων δρ Iτάι Γκραντέλ, ο οποίος ειδοποίησε πρώτος το μουσείο για κλοπές, εντόπισε αντικείμενα που πουλήθηκαν σε αγοραστές σε πολλές πόλεις - όπως το Αμβούργο, η Κολωνία, το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ.
Μερικά από τα πετράδια που αγόρασε ο ίδιος καλόπιστα και στη συνέχεια πούλησε σε άλλον ιδιώτη συλλέκτη, κατέληξαν να εκτίθενται στο Deutsches Edelsteinmuseum στο Idar-Oberstein της Γερμανίας. Ήταν δάνεια στο μουσείο για μια έκθεση. Ένα από τα εκθέματα πιστεύεται ότι είναι ένα σπάνιο κεφάλι του 2ου αιώνα του Έλληνα ήρωα Ηρακλή φτιαγμένο από οψιανό, ένα είδος ηφαιστειακού γυαλιού.

Εκτιμάται ότι αξίζει χιλιάδες λίρες, ήταν ένα από τα εκθέματα με βραβεία και εμφανίζεται σε ολοσέλιδη φωτογραφία στην αρχή του καταλόγου της έκθεσης.