Τουρκικός «Μεγάλος Αδελφός» παρακολουθεί δημοσιογράφους σε Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ

Τουρκία:  Ο ρόλος της μυστικής μονάδας του υπουργείου Εξωτερικών, η Διεύθυνση Πληροφοριών και Έρευνας 
Φωτ.: Unsplash
2'

Ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα παρακολούθησης που λειτουργεί κρυφά από τον βραχίονα πληροφοριών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει στοχοθετήσει κρίσιμους και ανεξάρτητους δημοσιογράφους που ζουν εξόριστοι στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όπως αποκαλύπτεται από εμπιστευτικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Nordic Monitor.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί σχολαστικά τους δημοσιογράφους στη Δύση, καταρτίζοντας προφίλ, συντάσσοντας λεπτομερείς εκθέσεις πληροφοριών και παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις και τις δραστηριότητές τους.

Ο ρόλος του Φιντάν

Την παράνομη πρωτοβουλία διαχειρίζεται η μυστική μονάδα του υπουργείου Εξωτερικών, η Διεύθυνση Πληροφοριών και Έρευνας (İstihbarat ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü). Η μονάδα αυτή έχει αποκτήσει πρόσθετες εντολές και πόρους από τότε που ο Hakan Fidan, πρώην επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT), διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών πέρυσι.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δήθεν λειτουργούσαν με διπλωματική κάλυψη για την MIT, σχετικά με δημοσιογράφους διαδόθηκαν στη συνέχεια σε άλλες τουρκικές κυβερνητικές οντότητες, όπως η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) και η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας, όπως αποδεικνύεται από τη διαδρομή των εγγράφων.

Χαρακτηρίζοντας το κριτικό και ανεξάρτητο έργο των δημοσιογράφων ως «μαύρη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στη διαβιβασθείσα έκθεση πληροφοριών ότι οι δημοσιογράφοι στοχεύουν σε τουρκικά κυβερνητικά όργανα και δημόσιους αξιωματούχους, προσπαθώντας να τους δυσφημίσουν στα μάτια του κοινού.

Σύμφωνα με το nordicmonitor η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αποδεκατίσει τα κρίσιμα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, κλείνοντας εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών δικτύων της χώρας, και φυλακίζοντας εκατοντάδες δημοσιογράφους την τελευταία δεκαετία. Πολλοί δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν την Τουρκία για να γλιτώσουν από αυτή την πρωτοφανή καταστολή των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, βρίσκοντας καταφύγιο σε δυτικές χώρες και συνεχίζοντας το έργο τους στην εξορία.