Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επόμενη πανδημία από ζωονόσους; -Ανησυχητική απάντηση

Οι λόγοι που πρέπει να δείξουμε ιδιαίτεροι προσοχή γιατί οι ιοί καραδοκούν 
Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επόμενη πανδημία από ζωονόσους; -Ανησυχητική απάντηση
Φωτ.: Unsplash
2'

Μπορεί να υπάρξουν ολοένα και περισσότερες νέες ασθένειες που θα εξαπλωθούν από τα ζώα στους ανθρώπους στο μέλλον;

Μιλώντας στο taz.de για την γρίπη των πτηνών, την COVID-19 και όλες τις απειλές για την δημόσια υγεία η βακτηριολόγος και Ιολόγος για τις ζωονόσους Isabella Eckerle έστειλε μηνύματα που χρήζουν μεγάλης προσοχής.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Βλέπουμε ουσιαστικά μια αύξηση σε αυτά τα γεγονότα. Από τη μία πλευρά, αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε γίνει πολύ καλύτεροι στην παρατήρηση για παράδειγμα, στην αλληλουχία ιών. Από την άλλη πλευρά, ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο με έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό πολύ μετακινούμενων ανθρώπων. Οι φυσικοί βιότοποι απωθούνται όλο και περισσότερο και οι ανάγκες μας για τροφή αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι τα κοπάδια των ζώων γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Κόβουμε δάση και ερχόμαστε σε επαφή με παθογόνα που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά μαζί, αυτή τη στιγμή υποθέτουμε ότι υπάρχει πράγματι μια αύξηση στη συχνότητα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουμε μάθει από παλιές μολυσματικές ασθένειες όπως η πανώλη και η χολέρα και έχουμε αποκόψει ορισμένες οδούς μετάδοσης μέσω της βελτίωσης της υγιεινής του νερού και των τροφίμων».

Κατόπιν η ειδικός ρωτήθηκε αν έχουμε ακόμα λίγη γαλήνη και ησυχία μέχρι την επόμενη πανδημία και τόνισε: «Όταν κοιτάζω τον τρέχοντα χειρισμό της γρίπης των πτηνών , το βρίσκω πολύ ανησυχητικό. Σίγουρα υπάρχουν λόγοι να υποθέσουμε ότι ο ιός δεν είναι κατάλληλος για έναν ανθρώπινο ιό. Από την άλλη πλευρά, αυτή τη στιγμή κάνουμε πολλά για να διασφαλίσουμε ότι ίσως εξακολουθεί να προσαρμόζεται στους ανθρώπους».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή