Τραμπ: Γιατί πούλησε το ιδιωτικό του τζετ - Άλλαξε χέρια «ο πύραυλος των ουρανών»

Ο Ντόναλντ Τραμπ πούλησε το ιδιωτικό τζετ του σε Ρεπουμπλικανό δωρητή, καθώς «σφίγγει το ζωνάρι» εν όψει των εκλογών και ενώ πληθαίνουν τα δικαστικά του έξοδα
O Nτόναλντ Τραμπ
ΑΡ
3'

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μεταβίβασε την ιδιοκτησία του Cessna Citation X, αξίας 8,5 έως 10 εκατομμυρίων δολαρίων, σε εταιρεία χαρτοφυλακίου που συνδέεται με τον Ρεπουμπλικανό δωρητή, Mehrdad Moayedi

Με περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε δικαστικά πρόστιμα στην πλάτη του, ο Ντόναλντ Τραμπ πούλησε ένα από τα δύο ιδιωτικά τζετ που έχει στην κατοχή του. Σύμφωνα με τα αρχεία της FAA, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μεταβίβασε την ιδιοκτησία του Cessna Citation X του 1997 στις 13 Μαΐου. Αν και δεν είναι σαφές πόσο πούλησε το αεροπλάνο, η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία evoJets εκτιμά ότι ένα αντίστοιχο τζετ Citation X κοστίζει περίπου 8,5 έως 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ τα αρχεία της FAA δεν κατονομάζουν το άτομο που έχει τώρα το αεροπλάνο, το πρακτορείο αναφέρει μια εταιρεία χαρτοφυλακίου με έδρα το Ντάλας που ονομάζεται MM Fleet Holdings LLC ως ιδιοκτήτη του αεροπλάνου. Το Daily Beast συνέδεσε την εταιρεία με τον Mehrdad Moayedi, έναν Ιρανοαμερικανό προγραμματιστή ακινήτων στο Ντάλας

Τα αρχεία της FEC δείχνουν ότι ο δώρισε σχεδόν 250.000 δολάρια στην εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ το 2019 και το 2020. Τα αρχεία δείχνουν ότι έχει επίσης δωρίσει εκατομμύρια σε άλλες εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας για επανεκλογή της Γερουσίας του Τεντ Κρουζ και στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών.

Ο ιστότοπος του Τραμπ εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για το Cessna Citation X ως «πύραυλο στον ουρανό» που επιτρέπει επίσης «την είσοδο σε μικρότερα αεροδρόμια». Ο Τραμπ εξακολουθεί να έχει το Boeing 757 του, το κύριο αεροσκάφος με το όνομά του, μαζί με έναν μικρό στόλο ελικοπτέρων.

Τα επιπλέον μετρητά για τον Τραμπ πιθανότατα θα τον βοηθήσουν να χρηματοδοτήσει τις διάφορες δικαστικές εμπλοκές του. Νωρίτερα φέτος, ξόδεψε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει πρόστιμα από δύο αστικές υποθέσεις. Η πρώτη ήταν μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης από τη συγγραφέα E Jean Carroll, στην οποία ο Τραμπ καταδικάστηκε να πληρώσει 83,3 εκατομμύρια δολάρια. Η δεύτερη ήταν μια δίκη για πολιτική απάτη που κατέληξε σε πρόστιμο 454 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Μάρτιο, ένα εφετείο του Μανχάταν συμφώνησε να επιτρέψει στον Τραμπ να πληρώσει 175 εκατομμύρια δολάρια – μόνο ένα μέρος των 454 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η υπόθεση απάτης είναι υπό έφεση. Ο Τραμπ έχει πει ότι διαθέτει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, με τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία να είναι δεσμευμένα σε ακίνητα.

Παρόλο που ο Τραμπ μπόρεσε να πληρώσει τις προσφυγές και για τις δύο υποθέσεις και θα λάβει τα χρήματα πίσω εξ ολοκλήρου εάν κριθούν επιτυχείς, οι υποθέσεις είναι μόνο δύο απο αυτές που αντιμετωπίζει. Συνολικά, ο πρώην πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με 88 ποινικές διώξεις και πληρώνει βαριά νομικά τέλη για να τις καταπολεμήσει.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τραμπ έχει πληρώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε νομικά έξοδα για τις υποθέσεις που τον οδήγησαν στα δικαστήρια. Ενώ έχει χρησιμοποιήσει ως επί το πλείστον δωρεές σε επιτροπές πολιτικής δράσης, γνωστές ως Pacs, για να πληρώσει τα τέλη, τα χρήματα έχουν τελειώσει και οι νομικοί λογαριασμοί του Τραμπ συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Ενώ μπορεί να αξιοποιήσει τα κεφάλαια της προεκλογικής του εκστρατείας για να πληρώσει τα νομικά έξοδα, όσο περισσότερα πρέπει να πληρώσει τους δικηγόρους του τόσο λιγότερα θα ξοδέψει για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους.