«Όλα τα μάτια στη Ράφα» - H viral φωτογραφία στο Instagram μετά την αεροπορική επιδρομή

Η εικόνα «Όλα τα μάτια στη Ράφα» κοινοποιήθηκαν εκατομμύρια φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
Eικόνες γροθιά στο στομάχι από τη Ράφα
ΑΡ
4'

Μία εικόνα με τον εύγλωττο τίτλο «Όλα τα μάτια στη Ράφα» έχει κοινοποιηθεί εκατομμύρια φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Μεταξύ άλλων έχει κοινοποιηθεί από διασημότητες, όπως το αστέρι του Bridgerton Nicola Coughlan, η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Kehlani και ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της Ινδίας, ο Varun Dhawan.

Αν είστε μέλος του Instagram, είναι μια εικόνα που πιθανότατα θα έχετε δει: τακτοποιημένες γραμμές από σκηνές που εκτείνονται σε απόσταση πάνω σε σκονισμένο έδαφος ενώ μία σειρά από λευκές κατασκευές στο κέντρο γράφουν τις λέξεις «Όλα τα μάτια στη Ράφα».

Στο Instagram, ένα κάλεσμα για δράση για να κοινοποιήσουν οι χρήστες την εικόνα είχε ως αποτέλεσμα να την προσθέσουν στις ιστορίες τους: περισσότερα από 37 εκατομμύρια μέχρι σήμερα το πρωί (29/5). Την Κυριακή, ένα ισραηλινό χτύπημα στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα έπληξε μια περιοχή που φιλοξενούσε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, πυρπολώντας τις σκηνές τους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Sky News δείχνουν πολλά πτώματα να ανασύρονται από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτηρίων. Σε ένα βίντεο, φαίνεται ένας άνδρας να κουβαλά το σώμα ενός αποκεφαλισμένου παιδιού.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε το χτύπημα «τραγικό λάθος», ενώ εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι μεγάλο μέρος της καταστροφής προκλήθηκε από μια επακόλουθη πυρκαγιά που δεν θα μπορούσε να είχε ανάψει αποκλειστικά από τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Το περιστατικό έχει αναζωπυρώσει το διεθνές ενδιαφέρον και τη στήριξη για τα δεινά των Παλαιστινίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την εικόνα «Όλα τα μάτια στη Ράφα» να κοινοποιείται από πολλούς διασήμους. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της ποπ σταρ Ντούα Λίπα, έχουν μοιραστεί διαφορετικές αναρτήσεις, με τις λέξεις «Όλα τα μάτια στη Ράφα».

Η φράση φαίνεται ότι προήλθε από τον Rik Peeperkorn, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Καθώς η Γάζα ετοιμαζόταν για παράταση της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ τον Φεβρουάριο, δήλωσε: «Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ράφα». Η εικόνα φαίνεται να είναι ένα από τα πρώτα έργα τέχνης viral ακτιβιστών που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Marc Owen Jones, εμπειρογνώμονας στην παραπληροφόρηση και αναπληρωτής καθηγητής σπουδών στη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa του Κατάρ, είπε στο NBC News ότι η εικόνα «φαίνεται σίγουρα» ότι έχει δημιουργηθεί από AI. Μεταξύ των ενδείξεων ότι η εικόνα δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι δεν φαίνεται φωτορεαλιστική, περιλαμβάνει ασυνήθιστες σκιές και η σκηνή που απεικονίζεται είναι αφύσικα εκτεταμένη και συμμετρική - ένα σημάδι επανάληψης μοτίβων που είναι σύνηθες στη γενιά της τεχνητής νοημοσύνης.

Ενώ η εικόνα έχει γίνει viral, φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν επιθέσεις και τις συνέπειές τους συχνά κρύβονται πίσω από προειδοποιήσεις ευαίσθητου περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ακτιβιστές επέκριναν το γεγονός οτι έγινε viral μία τεχνητή εικόνα, αντί για πλάνα που δείχνουν την πραγματικότητα στο έδαφος στη Γάζα.

Το Sky News υπέβαλε ερώτημα στη Meta - τη μητρική εταιρεία του Instagram και του Facebook - αλλά δεν έλαβε αμέσως απάντηση. Η εικόνα έχει επίσης συγκριθεί με το μαύρο τετράγωνο που κοινοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών Black Lives Matter το 2020, το οποίο επικρίθηκε ότι ήταν ένα είδος σόου που δεν συνοδεύτηκε από πραγματική δράση.

Ο Ματ Ναβάρα, σύμβουλος κοινωνικής δικτύωσης και αναλυτής του κλάδου, είπε στο NBC News ότι η εικόνα θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τους ακτιβιστές να μοιραστούν το μήνυμά τους ενώ παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Τοποθετώντας κείμενο στις ίδιες τις εικόνες, μπορεί να αποφύγουν τον έλεγχο ανίχνευσης λέξεων-κλειδιών που εφαρμόζεται στους υπότιτλους εικόνων, είπε.

«Πιθανώς παρακάμπτει μέρος της αυτοματοποιημένης μετριοπάθειας στην πλατφόρμα, επειδή είναι μια εικόνα που δημιουργήθηκε από AI και δεν υπάρχει τίποτα εκεί που να είναι μαζικά επικίνδυνο ή αμφιλεγόμενο», είπε.