Η Ινδή ειρηνευτής είναι η Στρατιωτικός Συνήγορος του Φύλου του ΟΗΕ

Θα λάβει το Βραβείο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια τελετής την Πέμπτη
Η Ινδή ειρηνευτής είναι η Στρατιωτικός Συνήγορος του Φύλου του ΟΗΕ
4'

Ένας Ινδός ειρηνευτής που αναπτύχθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία δικτύων για τους ντόπιους ώστε να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι ο νικητής του Στρατού των Ηνωμένων Εθνών για το 2023. Το βραβείο Συνήγορος του Φύλου της Χρονιάς ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΟΗΕ.

Η Ταγματάρχης Radhika Sen υπηρέτησε στην ανατολική ΛΔΚ με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, MONUSCO, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024 ως Διοικητής της Διμοιρίας Εμπλοκής για το Ινδικό Τάγμα Ταχείας Ανάπτυξης.

Θα λάβει το Βραβείο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια τελετής την Πέμπτη. Ο Γκουτέρες συνεχάρη την Ταγματάρχη Σεν για την υπηρεσία της, περιγράφοντας την υπηρεσία της ως «πραγματική πίστη στα Ηνωμένα Έθνη στο σύνολό τους».

«Σε ένα κλιμακούμενο περιβάλλον συγκρούσεων στο Βόρειο Κίβου, τα στρατεύματά της συμμετείχαν ενεργά με κοινότητες που πλήττονται από συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και κοριτσιών», εξήγησε, σημειώνοντας ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη τους με «ταπεινότητα, συμπόνοια και αφοσίωση».

Μόλις έλαβε τα νέα για το Βραβείο, η Ταγματάρχης Σεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την επιλογή και τον προβληματισμό σχετικά με τον ειρηνευτικό της ρόλο. «Αυτό το βραβείο είναι ξεχωριστό για μένα, καθώς αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά όλων των ειρηνευτικών που εργάζονται στο απαιτητικό περιβάλλον της ΛΔΚ», είπε.

«Η διατήρηση της ειρήνης με γνώμονα το φύλο είναι υπόθεση όλων - όχι μόνο εμείς οι γυναίκες. Η ειρήνη ξεκινά με όλους εμάς στην όμορφη ποικιλομορφία μας!».

Η Ταγματάρχης Σεν οδήγησε περιπολίες εμπλοκής και δραστηριότητες μικτών φύλων σε ένα ασταθές περιβάλλον, όπου πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, διέφυγαν από τη σύγκρουση.

«Η Ταγματάρχης Radhika Sen θα τιμηθεί με το Βραβείο Στρατιωτικής Συνηγόρου του Φύλου του ΟΗΕ στις 30 Μαΐου για την εξαιρετική της ποιότητα στη ΛΔΚ. Η αφοσίωση και η γενναιότητά της υπογραμμίζουν τον ανεκτίμητο ρόλο των #women ειρηνευτών στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ, Ruchira Kamboj σε μια ανάρτηση στο X.

Τα δίκτυα ειδοποίησης κοινότητας που βοήθησε να δημιουργηθούν στο Βόρειο Κίβου χρησίμευσαν ως πλατφόρμα για ηγέτες κοινότητας, νέους και τις γυναίκες να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές ανάγκες, τις οποίες θα βοηθούσε με τη σειρά της να αντιμετωπίσει μαζί με τους συναδέλφους της στη MONUSCO.

Ως Διοικητής Διμοιρίας δημιούργησε έναν ασφαλή χώρο για άντρες και γυναίκες να λειτουργούν μαζί και γρήγορα έγινε πρότυπο για γυναίκες και άντρες ειρηνευτές. Εξασφάλισε επίσης ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις υπό τις εντολές της εμπλέκονταν με τρόπο ευαίσθητο στο φύλο και στους κοινωνικο-πολιτιστικούς κανόνες.

Η Major Sen διευκόλυνε μαθήματα αγγλικών για παιδιά και εκπαίδευση υγείας, φύλου και επαγγελματικής κατάρτισης για εκτοπισμένους και περιθωριοποιημένους ενήλικες. Οι προσπάθειές της ενέπνευσαν άμεσα τη γυναικεία αλληλεγγύη, παρέχοντας ασφαλείς χώρους για ανοιχτό διάλογο.

Ως υπέρμαχος του φύλου ενθάρρυνε τις γυναίκες στο χωριό Kashlira να αντιμετωπίζουν ζητήματα συλλογικά, να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και να ενισχύουν τις φωνές τους εντός της κοινότητας, ιδιαίτερα στις συζητήσεις για την τοπική ασφάλεια και την ειρήνη.

Η Major Sen είναι η δεύτερη Ινδή ειρηνευτής που λαμβάνει το βραβείο μετά τον Ταγματάρχη Suman Gawani, συν-παραλήπτη για το 2019. Άλλοι προηγούμενοι τιμητές ήταν από τη Βραζιλία, τη Γκάνα, την Κένυα, τον Νίγηρα, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε.

Η Ινδία είναι επί του παρόντος η ενδέκατη μεγαλύτερη συνεισφορά γυναικών στρατιωτικών ειρηνευτικών δυνάμεων στον ΟΗΕ, με 124 να έχουν αναπτυχθεί τώρα.

Γεννημένη στην ινδική πολιτεία Himachal Pradesh το 1993, η Ταγματάρχης Radhika Sen εντάχθηκε στον στρατό πριν από οκτώ χρόνια. Η Ταγματάρχης Sen αποφοίτησε ως μηχανικός βιοτεχνολογίας και συνέχιζε το μεταπτυχιακό της από το ΙΙΤ Bombay, όταν αποφοίτησε να ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αναπτύχθηκε στο MONUSCO τον Μάρτιο του 2023 ως Διοικητής Διμοιρίας Εμπλοκής με το Ινδικό Τάγμα Ταχείας Ανάπτυξης και ολοκλήρωσε τη θητεία της τον Απρίλιο του 2024.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή