Shein: Νέες αποκαλύψεις για τα ρούχα... δηλητήριο - Τι εντοπίστηκε

Ανησυχία για εκατομμύρια πελάτες του μεγάλου ψηφιακού καταστήματος
2'

Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις για το Shein καθώς μετά τον εντοπισμό καρκινογόνων ουσιών από εργαστήρια της Νότιας Κορέας, ήρθε τώρα ομάδα επιστημόνων από τη Γερμανία για να δώσει νέα στοιχεία για τα ρούχα της γνωστής κινεζικής εταιρείας.

Πρόκειται για χημικές ουσίες, που όχι μόνο δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό και δεν διασπώνται από το περιβάλλον (παντοτινά χημικά), αλλά επιδρούν στο ορμονικό σύστημα ανθρώπων και ζώων και προκαλούν σοβαρές ασθένειες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν υπερβολικά επίπεδα φθαλικών ενώσεων, ένα είδος χημικής ουσίας η οποία χρησιμοποιείται για να μαλακώσει τα πλαστικά, τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν ορμονικές διαταραχές.

Τα εν λόγω χημικά είναι μια κατηγορία κοινών βιομηχανικών ενώσεων που δεν διασπώνται όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Ωστόσο τα νέα δεν είναι και τόσο... νέα καθώς πριν δυο χρόνια το παράρτημα της Greenpeace στη Γερμανία είχε εντοπίσει όχι μόνο φθαλάτες σε ρούχα για διάφορες ηλικίες, αλλά και φορμαλδεϋδη σε παιδικά φορέματα.

Οι συγκεντρώσεις των άκρως επικίνδυνων, καρκινογόνων τοξικών στα ρούχα και τα παπούτσια που αγοράστηκαν από τα websites της Shein σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες άνω του 100% των επιτρεπτών ορίων.

Η Greenpeace Γερμανίας αγόρασε 42 είδη, συμπεριλαμβανομένων ενδυμάτων και υποδημάτων για άνδρες, γυναίκες, παιδιά και βρέφη, από ιστοσελίδες της SHEIN στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία και πέντε είδη από ένα αναδυόμενο κατάστημα στο Μόναχο της Γερμανίας. Τα προϊόντα στάλθηκαν στο ανεξάρτητο εργαστήριο BUI για χημική ανάλυση.

Τα ευρήματα - τα οποία περιλαμβάνουν πολύ υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων σε παπούτσια και φορμαλδεΰδη σε ένα φόρεμα για ένα κοριτσάκι - αποδεικνύουν, σύμφωνα με την Greenpeace Γερμανίας, την «απρόσεκτη στάση της SHEIN απέναντι στους κινδύνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία που συνδέονται με τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών, με στόχο το κέρδος.