Νέα αποστολή στον Τιτανικό: Οι δύο τολμηροί «Κροίσοι» που θέλουν να εξερευνησουν το ναυάγιο

Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι σχεδιάζουν νέο ταξίδι στο βυθισμένο ναυάγιο του Τιτανικού
Το δίδυμο των τολμηρών επιχειρηματιών
Το δίδυμο των τολμηρών επιχειρηματιών
3'

Ένας Αμερικανός δισεκατομμυριούχος πολυτελών ακινήτων και ένας εξερευνητής βαθέων υδάτων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με ένα υποβρύχιο για να εξερευνήσουν τον Τιτανικό. Ο μεγιστάνας από το Οχάιο Λάρι Κόνορ και ο Πάτρικ Λάχι, συνιδρυτής της Triton Submarines, σκοπεύουν να καταδυθούν με ένα υποβρύχιο σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων για να δουν το ναυάγιο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Η ιδιωτική βιομηχανία υποβρυχίων κλονίστηκε αφού πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα σκάφος που κατασκευάστηκε από την OceanGate ανατινάχθηκε καθ' οδόν προς τον Τιτανικό πέρυσι. Εκπρόσωπος της εταιρείας του Κόνορ είπε την Τρίτη ότι το σχεδιαζόμενο ταξίδι θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν ένα σκάφος πιστοποιηθεί πλήρως από ναυτιλιακό οργανισμό. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την προγραμματισμένη αποστολή.

Οι δύο άνδρες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα υποβρύχιο που ονομάζεται Triton 4000/2 Abyssal Explorer, όπου το «4000» αναφέρεται στο βάθος στο οποίο μπορεί να καταδυθεί με ασφάλεια το σκάφος.

Το υποβρύχιο Titan που κατασκευάστηκε από την OceanGate κατασκευάστηκε από ανθρακονήματα και πιστοποιήθηκε μόνο στα 1.300 μέτρα, πολύ λιγότερο από τα βάθη του πυθμένα του ωκεανού όπου βρισκόταν το ναυάγιο του Τιτανικού. Τον Ιούνιο του 2023 το σκάφος ανατινάχθηκε ενώ βρισκόταν καθ'οδόν προς τα συντρίμμια του Τιτανικού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Στόκτον Ρας, 61 ετών, πέθανε στο πλοίο μαζί με τέσσερις άλλους επιβάτες: τον Βρετανο-Πακιστανό επιχειρηματία Σαχζάντα Νταβούντ 48 ετών και τον γιο του Σουλεμάν 19 ετών, τον Βρετανό επιχειρηματία Άμις Χάρντινγκ, 58 ετών και τον Πολ-Ανρί Ναρζολέ, 77 ετών, Γάλλο πρώην δύτη του ναυτικού.

Ο Ρας είναι γνωστό ότι είχε αγνοήσει πολλές προειδοποιήσεις από συμβούλους για πιθανά προβλήματα ασφαλείας με το σκάφος. Οι έρευνες των αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Κόνορ είπε στη Wall Street Journal, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά την προτεινόμενη αποστολή Triton: «Θέλω να δείξω στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι ενώ ο ωκεανός είναι εξαιρετικά ισχυρός, μπορεί να είναι υπέροχος και ευχάριστος και πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σας αν το κάνετε με το σωστό τρόπο»

Η ιδιωτική βιομηχανία υποβρυχίων υπέφερε μετά την καταστροφή του «Τitan» και το δίδυμο ελπίζει ότι ένα επιτυχημένο ταξίδι θα αναζωπυρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η OceanGate ανέστειλε τις δραστηριότητές της και πολλές εταιρείες ανέφεραν ακυρωμένες παραγγελίες και μείωση πωλήσεων μετά την έκρηξη του Τιτάνα.

Ο Λάχι είπε στην εφημερίδα: «Αυτή η τραγωδία είχε ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στο ενδιαφέρον των ανθρώπων για αυτά τα οχήματα». Ο Κόνορ, επικεφαλής της Connor Group, μιας εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα που εδρεύει κοντά στο Dayton του Οχάιο, είχε πληρώσει επίσης για να πετάξει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2022, ενώ ο Λάχι συνίδρυσε την Triton Submarines το 2008.

Το 2021, το δίδυμο καταδύθηκε μαζί με ένα υποβρύχιο στο Challenger Deep και το Sirena Deep στην τάφρο των Μαριανών. Με ύψος σχεδόν 36.000 πόδια, η τάφρος είναι το βαθύτερο σημείο στον βυθό της Γης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή