Ξεχάστε τον χυμό πορτοκαλιού - Στα ύψη η τιμή του λόγω κλιματικής αλλαγής

Οι τιμές στον χυμό πορτοκαλιού έσπασαν κάθε ρεκόρ, αναγκάζοντας ορισμένους κατασκευαστές να εξετάσουν εναλλακτικά φρούτα
Ξεχάστε τον χυμό πορτοκαλιού - Στα ύψη η τιμή του λόγω κλιματικής αλλαγής
3'

Οι τιμές του χυμού έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της μείωσης της παραγωγής στη Φλόριντα -τον κύριο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ- και των ακραίων καιρικών φαινομένων στις κύριες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιού της Βραζιλίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατεψυγμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού, που διαπραγματεύονται στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης, έκλεισαν σε υψηλό ρεκόρ των 4,77 δολαρίων ανά λίβρα την Τετάρτη. Ο Χάρι Κάμπελ, αναλυτής δεδομένων αγοράς εμπορευμάτων στον ερευνητικό όμιλο Mintec, είπε ότι η άνοδος των τιμών του χυμού πορτοκαλιού ανάγκασε τους κατασκευαστές να προσαρμοστούν στην κατάσταση εξετάζοντας εναλλακτικούς χυμούς φρούτων.

«Πολλοί από αυτούς θα αλλάξουν τις ποσότητες που βάζουν στα μείγματά τους για να μειώσουν τον χυμό πορτοκαλιού και να αυξήσουν άλλους χυμούς, όπως χυμό αχλαδιού, χυμό μήλου, χυμό σταφυλιού, έτσι ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από το πορτοκάλι» είπε ο Κάμπελ στο CNBC.

«Φαίνεται ότι αυτή [η κατάσταση] θα είναι εδώ για πολύ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι παίκτες στην αγορά χυμού πορτοκαλιού είχαν παρατηρήσει μεγάλη πτώση της ζήτησης από έτος σε έτος. «Μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο όπου οι καταναλωτές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώσουν το ασφάλιστρο για τον χυμό πορτοκαλιού, επειδή είναι σε τόσο χαμηλή προσφορά, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν», δήλωσε ο Κάμπελ

«Ξηρασία, ασθένειες και ζήτηση»

Το ερευνητικό κέντρο Fundecitrus προειδοποίησε πρόσφατα ότι η υπερβολική ζέστη στη Βραζιλία πέρυσι σήμαινε ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής ήταν πιθανό να καταγράψει μια από τις χειρότερες συγκομιδές πορτοκαλιού της εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου, η οργάνωση καλλιεργητών εσπεριδοειδών προέβλεψε ότι η Βραζιλία επρόκειτο να παράξει 232,4 εκατομμύρια κουτιά πορτοκαλιών (το καθένα ζυγίζει περίπου 40,8 κιλά) την περίοδο 2024-2025. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 24% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο.

Οι αναλυτές λένε ότι η Βραζιλία παράγει συνήθως περίπου 300 εκατομμύρια κουτιά πορτοκάλια κάθε χρόνο, αν και η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει δραματικά την παραγωγή. Η κλιματική αλλαγή κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα. Η Fundecitrus είπε ότι μια σειρά από έντονους καύσωνες στη Βραζιλία σημειώθηκαν σε μια κρίσιμη φάση της ανθοφορίας και του σχηματισμού πρώιμων καρπών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά την παραγωγή.

Μια ασθένεια των εσπεριδοειδών γνωστή ως «πρασίνισμα», μια ασθένεια των δέντρων χωρίς γνωστή θεραπεία που οδηγεί σε πικρούς καρπούς με καθυστέρηση, ήταν ένα ακόμη πρόβλημα για τους καλλιεργητές πορτοκαλιών. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το πρόβλημα είναι πιθανό να προκαλέσει όλεθρο στους πορτοκαλεώνες σε όλο τον κόσμο για αρκετό καιρό ακόμη.

«Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού αυξάνονται λόγω των τριών «δεινών»: Ξηρασία, Ασθένειες [και] Ζήτηση», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Ντέιβ Ρέιτερ, έμπορος της Reiter Capital Investments LLC. «Όταν οι περισσότεροι σκέφτονται την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού, σκέφτονται τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια. Στην πραγματικότητα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πορτοκαλιών και χυμού πορτοκαλιού», είπε.

«Η πλειονότητα της παραγωγής χυμού πορτοκαλιού στη Βραζιλία γίνεται στο Σάο Πάολο και στο Mινας Ζεράις. Αυτές οι δύο περιοχές παλεύουν με καιρικά προβλήματα και ασθένειες τα τελευταία χρόνια». Ο Ρέιτερ περιέγραψε το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χυμού πορτοκαλιού αναφοράς ως μια αγορά με αραιές συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε περιόδους «σημαντικής αστάθειας». Εκτίμησε ότι ο επόμενος στόχος τιμής χυμού πορτοκαλιού ήταν 5,16 $ ανά λίβρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή