Ινδονησία: Νέα έκρηξη ηφαιστείου - Προειδοποιήσεις για ροές κρύας λάβας

Οι κάτοικοι Ινδονησίας καλούνται να αποφεύγουν «ρεύματα νερού που πηγάζουν από το ηφαίστειο Μαράπι και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανό κίνδυνο (ροών) κρύας λάβας, ιδιαίτερα όταν βρέχει»
Ινδονησία: Νέα έκρηξη ηφαιστείου - Προειδοποιήσεις για ροές κρύας λάβας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
1'

Το ηφαίστειο Μαράπι, στην Ινδονησία ξεκίνησε σήμερα ξανά να εκρήγνυται με τις Αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση για πιθανές ροές κρύας λάβας. Μάλιστα, εκτόξευσε ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος 2 χιλιομέτρων από την κορυφή του.

Πιο συγκεκριμένα, η έκρηξη του Μαράπι, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας, άρχισε σήμερα στις 13:04 τοπική ώρα (09:04 ώρα Ελλάδος) όπως διευκρίνισε η ινδονησιακή εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών σε ανακοίνωσή της. Οι αρχές έχουν εδώ και εβδομάδες ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυτό, που είναι ένα από τα πιο ενεργά της Ινδονησίας, στην δεύτερη βαθμίδα τετραβάθμιας κλίμακας και συνιστούν στον πληθυσμό αποφεύγει ζώνη 4,5 χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του, η οποία έχει αποκλειστεί.

Οι κάτοικοι καλούνται να αποφεύγουν «ρεύματα νερού που πηγάζουν από το ηφαίστειο Μαράπι και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανό κίνδυνο (ροών) κρύας λάβας, ιδιαίτερα όταν βρέχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Αμπντούλ Μουχάρι. Η κρύα λάβα είναι ένα μείγμα ηφαιστειακών υλικών, που περιέχει τέφρα, άμμο και βράχια, και παρασύρεται από τη βροχή στις πλαγιές ενός ηφαιστείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ινδονησία υπάρχει συχνά σεισμική δραστηριότητα λόγω της θέσης της στον «δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή