Επιμένει ο Μακρόν για ευρωπαϊκό συνασπισμό στην Ουκρανία - Le Monde: Θα σταλούν εκπαιδευτές

Πόλεμος Ουκρανία: Μερικές εκατοντάδες ειδικοί από διάφορες χώρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην αποστολή

Επιμένει ο Μακρόν για ευρωπαϊκό συνασπισμό στην Ουκρανία - Le Monde: Θα σταλούν εκπαιδευτές
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να σχηματίσει έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Le Monde.

Μερικές εκατοντάδες ειδικοί από διάφορες χώρες θα μπορούσαν τελικά να συμμετάσχουν στην αποστολή, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς για θέματα ναρκοπεδίων, ή ακόμη, όπως φαντάζεται η γαλλική πλευρά, να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας νέας μηχανοκίνητης ταξιαρχίας.

Επίσης η εκπαίδευση θα καλύπτει θέματα όπως η τεχνογνωσία στρατιωτικών αεροσκαφών και η διατήρηση του εξοπλισμού σε κατάσταση λειτουργίας.

Προηγουμένως αναφέρθηκε ότι ο ουκρανικός στρατός εκπαιδεύεται στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τη Γεωργία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι εταίροι του Κιέβου εκπαίδευσαν 21.000 Ουκρανούς στρατιώτες να χειρίζονται 160 διαφορετικούς τύπους εξοπλισμού. Ξένοι εκπαιδεύουν επίσης πιλότους των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για να πετάξουν μαχητικά F-16.

Συνάντηση Μακρόν-Μπάιντεν

Στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο οικοδεσπότης μιας συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του Τζιλ στις 8 Ιουνίου, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Μπάιντεν στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Πριν από τη συνάντηση ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία (D-Day) στις 6 Ιουνίου.

Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στην Ουκρανία καθώς και τρόπους να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία σε οικονομικά, διαστημικά και πυρηνικά θέματα, προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανέφερε σήμερα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στη Νορμανδία και στο Παρίσι από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου στο πλαίσιο των εορτασμών για την 80ή επέτειο της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει για την επέτειο στις 6 Ιουνίου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις 8 Ιουνίου στο πλαίσιο κρατικής επίσκεψης, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή