Τραμπ μετά την καταδίκη του: «Είμαι πολιτικός κρατούμενος» - Το τρυφερό μήνυμα από την Ιβάνκα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για κακούργημα δηλώνει αθώος και καταγγέλλει «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του. 
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
ΑΡ
6'

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ένοχο τον Ντόναλντ Τραμπ για πλαστογράφηση επιχειρηματικών εγγράφων με στόχο να αποκρύψει χρήματα που κατέβαλλε σε πρωταγωνιστρια ροζ ταινιών πριν από τις εκλογές του 2016. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου - και ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη φυλάκιση, πιθανότατα θα του επιβληθεί πρόστιμο.

Παραμένει υποψήφιος πρόεδρος και μπορεί κανονικά να αναλάβει το ανώτατο αξίωμα, ενώ ο ίδιος επιμένει ότι η υπόθεση ήταν «στημένη» και αυτοαποκαλείται «πολύ αθώος άνθρωπος». Οι δικηγόροι του λένε ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και χρόνια

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο Τραμπ προσπάθησε να εξαγοράσει τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς, ώστε να μην μιλήσει δημόσια για τη σχέση του μαζί της.

«Δεν κάναμε τίποτα λάθος. Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος», είπε ο Τραμπ μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα του δικαστηρίου. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, είπε ότι «η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό», αναφερόμενος στις εκλογές.«Όλοι ξέρουν τι συνέβη εδώ», συμπλήρωσε και κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν. «Αυτό έγινε από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να πληγώσει έναν αντίπαλο, έναν πολιτικό αντίπαλο».

«Δεν έκανα τίποτα λάθος»

Ο ιστότοπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ άρχισε να ανακατευθύνει τους επισκέπτες σε μια σελίδα συγκέντρωσης κεφαλαίων την Πέμπτη, δηλώνοντας ότι είναι «πολιτικός κρατούμενος» λίγη ώρα αφότου καταδικάστηκε.
«Μόλις καταδικάστηκα σε μια στημένη πολιτική δίκη, ένα κυνήγι μαγισσών: Δεν έκανα τίποτα λάθος! Έκαναν έφοδο στο σπίτι μου, με συνέλαβαν, με φωτογράφισαν σαν κρατούμενο και τώρα μόλις με καταδίκασαν» έγραψε στο μήνυμά του

Ωστόσο, η σελίδα κατέρρευσε μέσα σε λίγα λεπτά από την κυκλοφορία της, καθώς ένα κύμα υποστηρικτών του Τραμπ κατέκλυσε το WinRed, την επίσημη πλατφόρμα δωρεών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο ιστότοπος ήταν εκτός λειτουργίας για περίπου μία ώρα, και επανήλθε με ένα μήνυμα που έλεγε στους επισκέπτες ότι «κάτι πήγε στραβά» και ότι οι μηχανικοί είχαν ειδοποιηθεί.

«Ο αμερικανικός λαός βλέπει τη στημένη δίκη του απατεώνα Τζο Μπάιντεν. Τόσοι πολλοί Αμερικανοί συγκινήθηκαν να κάνουν δωρεές στην εκστρατεία του Προέδρου Τραμπ που οι σελίδες WinRed κατέβηκαν», ανάρτησε η καμπάνια Τραμπ στο X.

Η ετυμηγορία καθιστά τον Τραμπ τον πρώτο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που καταδικάστηκε ποινικά, αλλά δεν τον εμποδίζει να διεκδικήσει νέα θητεία. Θα καταδικαστεί στις 11 Ιουλίου. Ο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν απρόθυμος να συζητήσει την υπόθεση της Νέας Υόρκης, εκμεταλλεύτηκε τα νομικά δεινά του Τραμπ για να μιλήσει για τις εκλογές.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να κρατήσετε τον Ντόναλντ Τραμπ μακριά από το Οβάλ Γραφείο: Ελάτε στην κάλπη», ανάρτησε η καμπάνια του στο X. «Δωρείστε στην εκστρατεία μας σήμερα». Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τακτικά τα νομικά του δεινά ως μάχη εναντίον των κακών δυνάμεων του «βαθέος κράτους» και του Λευκού Οίκου του Μπάιντεν, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μάρτυρα πρόθυμο να θυσιάσει την ελευθερία του για να υπερασπιστεί τους υποστηρικτές του.

Τον Απρίλιο συνέκρινε τον εαυτό του με το σύμβολο κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, προκαλώντας γρήγορη και βίαια κριτική από την ομάδα εκστρατείας του Μπάιντεν, καθώς χαιρέτισε την προοπτική να πάει στη φυλακή για παραβίαση μιας εντολής φίμωσης στη δίκη της Νέας Υόρκης.

«Αν αυτός ο Παρτιζάνος Χακ θέλει να με βάλει μέσα επειδή λέω την ανοιχτή και προφανή αλήθεια, θα γίνω ευχαρίστως ένας σύγχρονος Νέλσον Μαντέλα - θα είναι μεγάλη τιμή μου», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του. Ο Τραμπ είχε προηγουμένως συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μαντέλα σε μια συγκέντρωση του 2023 και είχε επίσης παρομοιάσει τον εαυτό του με τον Ιησού Χριστό.

«Είμαι πολύ αθώος άνθρωπος», λέει ο Τραμπ στους υποστηρικτές του μέσω email Λίγη ώρα μετά τις ετυμηγορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε email στους υποστηρικτές του με μια δήλωση. Επαναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό αυτό που είπε σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Θα μπορούσε ο Τραμπ να πάει φυλακή;

Θα μπορούσε αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο, ο Τραμπ να εκτίσει ποινή πίσω από τα κάγκελα. Οι 34 κατηγορίες που αντιμετώπισε είναι όλες κακουργήματα κατηγορίας Ε στη Νέα Υόρκη, το χαμηλότερο επίπεδο στην πολιτεία. Κάθε κατηγορία επισύρει μέγιστη ποινή τεσσάρων ετών.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαν οι ένορκοι να επιλέξουν μια μικρότερη ποινή στις 11 Ιουλίου - συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του Τραμπ, της έλλειψης προηγούμενων καταδίκων του και του γεγονότος ότι οι κατηγορίες αφορούν ένα μη βίαιο έγκλημα.

Είναι επίσης πιθανό ο δικαστής να σταθμίσει τον πρωτοφανή χαρακτήρα της υπόθεσης, επιλέγοντας ίσως να αποφύγει να βάλει πίσω από τα κάγκελα έναν πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο. Υπάρχει επίσης θέμα πρακτικότητας. Ο Τραμπ, όπως όλοι οι πρώην πρόεδροι, δικαιούται δια βίου προστασία από τις Μυστικές Υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πράκτορες θα πρέπει να τον προστατεύουν στη φυλακή.

Ακόμα κι έτσι, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει ένα σωφρονιστικό σύστημα με έναν πρώην πρόεδρο ως κρατούμενο. Θα ήταν τεράστιος κίνδυνος για την ασφάλεια.

Το μήνυμα της Ιβάνκα

Η Ιβάνκα μοιράστηκε ένα εγκάρδιο μήνυμα μετά την καταδίκη του πατέρα της. Η μεγαλύτερη κόρη του Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Instagram, λίγες ώρες μετά την καταδίκη του πατέρα της. «Σ'αγαπώ μπαμπά», κοινοποιώντας μια φωτογραφία από την παιδική της ηλικία που δείχνει τους δυο τους. Ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους του Τραμπ είπε στο Fox News ότι η νομική ομάδα του πρώην προέδρου «εξετάζει όλες τις επιλογές» για έφεση.

«Κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης εξετάζεται για έφεση», είπε ο Will Scharf. «Θα κάνουμε έφεση όσο πιο γρήγορα μπορούμε». Ένα άλλο βασικό μέλος της νομικής ομάδας του Τραμπ, ο Τοντ Μπλανς, εμφανίστηκε επίσης στο Fox όπου υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν είχε δίκαιη δίκη.

«Λέγαμε για περισσότερο από ένα χρόνο ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε μια δίκαιη δίκη στο Μανχάταν. Δεν μπορούσαμε να έχουμε μια δίκαιη δίκη με τον συγκεκριμένο δικαστή», είπε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή