Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών αντιμετωπίζει «υπαρξιακές απειλές»

«Γονατίζει» η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Συναγερμός για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Συναγερμός για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
ΑΡ
2'

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αντιμετωπίζει «υπαρξιακές απειλές» καθώς οι πολλαπλασιαζόμενες υγειονομικές κρίσεις την έχουν αφήσει χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους ώστε χρειάστηκε να καταφύγει σε έκτακτη χρηματοδότηση για να καταβάλει τους μισθούς του προσωπικού της στο τέλος του περασμένου χρόνου, αναφέρει ανεξάρτητη έκθεση.

Πιθανόν να χρειαστεί να καταφύγει μάλιστα ξανά σε αίτημα χρηματοδότησης για να καλύψει τους μισθούς μέχρι τον Ιούνιο, προστίθεται στο έγγραφο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΠΟΥ στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα.

Το 2023, η υπηρεσία διαχειρίστηκε 72 έκτακτες καταστάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονταν οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία, οι συγκρούσεις στο Σουδάν, στην Ουκρανία και τη Γάζα και ένα μεγάλο παγκόσμιο ξέσπασμα χολέρας.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας, αναφέρει ότι οι χώρες χρειάζεται να ενισχύσουν τις δικές τους προσπάθειες ετοιμότητας και ο ΠΟΥ να βελτιώσει τον τρόπο που μεταθέτει ευθύνες στις εθνικές αρχές για να αντιμετωπίζουν τις αυξημένες απαιτήσεις.

Προτείνει ακόμη νέες οδηγίες για τον ρόλο του ΠΟΥ στη διαχείριση των μακροχρόνιων ανθρωπιστικών εκτάκτων αναγκών αντί των έντονων ξεσπασμάτων ασθενειών τις οποίες επίσης αντιμετωπίζει. «Περισσότερες φυσικές καταστροφές και συγκρούσεις σε ευάλωτες χώρες συνιστούν υπαρξιακές απειλές για την απόδοση του προγράμματος εκτάκτων αναγκών», σημειώνεται. Χωρίς την αυξημένη ικανότητα των χωρών, το πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ «θα υποχρεωθεί να μειώσει κρίσιμες ενέργειες», προστίθεται.

Ο ΠΟΥ έχει ένα σύστημα κατάταξης των εκτάκτων αναγκών με το ανώτατο επίπεδο συναγερμού να είναι «μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος». Μόνο η πολιομυελίτιδα παραμένει σε αυτό το επίπεδο. Ο ΠΟΥ κήρυξε την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τόσο για την COVID-19 όσο και για τον ιό της πρώην ευλογιάς των πιθήκων (Mpox) το 2023.

Ωστόσο, ο Οργανισμός ανταποκρίνεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό άλλων εκτάκτων καταστάσεων -- από συγκρούσεις και πλημμύρες μέχρι ξεσπάσματα μολυσματικών νόσων. Τον περασμένο χρόνο, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ΠΟΥ ήταν «σχετικώς ορθά χρηματοδοτούμενος», το πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών είχε ένα "κρίσιμο" κενό χρηματοδότησης 411 εκατομμυρίων δολαρίων ή σχεδόν το ένα τρίτο ολόκληρου του προϋπολογισμού του, προσθέτει η έκθεση.

Οι χώρες μέλη του ΠΟΥ έχουν λάβει μέτρα για τη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης του Οργανισμού και σήμερα αναμένεται να συζητήσουν επί της έκθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή